H Ευρώπη γιορτάζει την Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής – 1.520 κυπριακές επιχειρήσεις ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου βιολογικής παραγωγής

 

Τα τρία θεσμικά όργανα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή αναγνωρίζοντας ότι τα βιολογικά τρόφιμα και η βιολογική γεωργία είναι μέρος της λύσης για πολλές από τις σημερινές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθιέρωσαν την 23η Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε.».

Η Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής θεσπίστηκε από την Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, στοχεύοντας παράλληλα στην καλύτερη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τη βιολογική γεωργία.

Όπως πολύ εύστοχα τέθηκε από τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στις 23 Σεπτεμβρίου κάθε έτους «γιορτάζουμε τη βιολογική παραγωγή, μια βιώσιμη μορφή γεωργίας όπου η παραγωγή των τροφίμων γίνεται σε αρμονία με τη φύση, τη βιοποικιλότητα και την καλή μεταχείριση των ζώων. Η 23η Σεπτεμβρίου είναι επίσης η φθινοπωρινή ισημερία, με την ημέρα και τη νύχτα να είναι εξίσου μεγάλες – ένα σύμβολο ισορροπίας μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος που ταιριάζει απόλυτα στη βιολογική παραγωγή». Κατά τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του «που, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τους βασικούς παράγοντες αυτού του τομέα, καθιερώνουμε αυτή την ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, η οποία θα διοργανώνεται κάθε χρόνο και η οποία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή και για την προώθηση του καίριου ρόλου που αυτή διαδραματίζει στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων».

Μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τη βιολογική παραγωγή προτείνονται 23 δράσεις γύρω από τρεις άξονες που στοχεύουν στην τόνωση της κατανάλωσης, την αύξηση της παραγωγής και την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του τομέα ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπημένη ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής.

Ενόψει των πιο πάνω, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ξεκινά τη διαδικασία κατάρτισης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιολογική Παραγωγή, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Επιπρόσθετα, προγραμματίζεται η διάθεση περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας.

Αναγνώριση προϊόντων βιολογικής παραγωγής – Ευρωπαϊκό λογότυπο:

Τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «βιολογικά» και φέρουν τον ευρωπαϊκό λογότυπο βιολογικής γεωργίας, παράγονται σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ με γεωργικές διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την αγροτική ανάπτυξη. Η ύπαρξη του ευρωπαϊκού λογότυπου βιολογικής παραγωγής στη συσκευασία ενός τροφίμου αποτελεί εγγύηση για τη μέθοδο παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την ανώτερη ποιότητά του.

Στοιχεία ανάπτυξης του τομέα της βιολογικής παραγωγής στην Κύπρο:

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, υπάρχουν 1.520 επιχειρήσεις ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική παραγωγή. Από αυτές 1.297 ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (φυτική και ζωική παραγωγή), ενώ 223 με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής, δηλαδή τη μεταποίηση και την εμπορία βιολογικών προϊόντων. Η συνολική βιοκαλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται στα 7.737 εκτάρια, που αποτελεί το 5,8% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης της Κύπρου. Οι βιολογικές καλλιέργειες αφορούν κυρίως σιτηρά, ελιές, χαρουπιές, αμπέλια, φυλλοβόλα, λαχανικά και αρωματικά φυτά, ενώ στον τομέα της κτηνοτροφίας δραστηριοποιούνται συνολικά 24 κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας και πτηνοτροφίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Μαρίνα Αγίας Νάπας υποδέχτηκε το ‘’Rhapsody of the Seas’’
Επόμενο άρθροΆνδρας αυτοπυρπολήθηκε κοντά στο γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού – ΒΙΝΤΕΟ