Με σύμμαχο την αναγεννητική ιατρική, τις έξυπνες εξετάσεις και τα πιο σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης, μπορούμε όχι μόνο να προλάβουμε το χρόνο, αλλά και να τον γυρίσουμε πίσω
Η αναγεννητική ιατρική είναι ένας καινοτόμος κλάδος της ιατρικής που εστιάζει στην επιδιόρθωση και αναγέννηση των ιστών και των οργάνων του ανθρώπινου σώματος.
Χρησιμοποιεί βιολογικά εργαλεία και τεχνολογίες για να επιβραδύνει ή να αντιστρέψει τη γήρανση και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία των ιστών.
Καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο νέες θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής και αντιγήρανσης, που αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη ενάντια στο χρόνο. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πλέον τη γήρανση ως μια χρόνια φλεγμονή, που αποσυνθέτει σταδιακά τη δομή των ιστών και των οργάνων του σώματός μας. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη πολλά όπλα στη διάθεσή μας για την αντιμετώπισή της. Εκτός από τη φλεγμονή, υπάρχει και η οξείδωση που «σκουριάζει» τον οργανισμό εσωτερικά, κάτι που μπορεί να μετρηθεί και να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
Γιατί γερνάμε;
Το σώμα μας είναι λογικό να εμφανίζει φθορά. Ποιοι παράγοντες όμως επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία;
Οξειδωτικό στρες: Οι ελεύθερες ρίζες εμπλέκονται σε όλες τις ασθένειες που παρουσιάζουμε μεγαλώνοντας.
Χρόνια φλεγμονή: Όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας, από την αρθρίτιδα έως το έμφραγμα, σχετίζονται με μια φλεγμονή που επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Γλυκοζυλίωση: Η γήρανση σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο σάκχαρο στο αίμα, που προσκολλάται στις πρωτεΐνες.
Ορμονικές ανισορροπίες: Καθώς μεγαλώνουμε, οι ορμόνες μας απορρυθμίζονται προκαλώντας ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας.
Μεταλλάξεις στο DNA: Με τα χρόνια, τα συστήματα “επιδιόρθωσης” του DNA χαλάνε.
Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το οπλοστάσιο του οργανισμού ενάντια στους ιούς, τα βακτήρια και όλους τους εξωγενείς παράγοντες εξασθενεί.
Η απάντηση είναι ναι. Εκτός από το ετήσιο τσεκάπ, απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκυρη διάγνωση είναι η καλή κλινική εξέταση του ασθενή. Η εικόνα, το ιστορικό, οι απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα φανερώνουν πολλές φορές πράγματα που από μόνες τους οι άλλες εξετάσεις δεν θα κατάφερναν να δείξουν.
Με λίγα λόγια, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είμαστε σε θέση να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, αλλά με εξατομικευμένες θεραπείες, κομμένες και ραμμένες στα δικά μας μέτρα.
Οι έξυπνες εξετάσεις
Μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε όμορφοι και υγιείς καθώς μεγαλώνουμε:
1. Μετρηση του οξειδωτικό στρες γρήγορα και ανώδυνα.
2. Εκτίμηση του πάχος του κολλαγόνου του δέρματος με ακρίβεια.
3.AGE-reader: Αναίμακτη μέτρηση της γλυκοζυλίωσης.
4.Πλήρης Απεικόνιση Σώματος με Ψηφιακή Υπέρυθρη Θερμική Απεικόνιση (DITI): Η τεχνολογία DITI μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως αλλαγές που αφορούν το σχηματισμό όγκων στο μαστό, περίπου δύο με πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι η μαστογραφία.
5.Oligoscan: Μια πολύ πρόσφατη επαναστατική μέθοδος ψηφιακής φασματομετρίας, που εκτιμά άμεσα και αναίμακτα τη βιοδιαθεσιμότητα όλων των σημαντικών για την υγεία μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να γίνουν εύκολα και ανώδυνα σε εξειδικευμένα κέντρα.Είναι το προκαταρκτικό στάδιο πριν από έναν ολοκληρωμένο έλεγχο, που περιλαμβάνει και αιματολογικές εξετάσεις, όπως ανάλυση DNA και ανίχνευση βαρέων μετάλλων.
Συμπέρασμα
Η ομορφιά, τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική, είναι μια μορφή ευφυΐας – όπως έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ – και για την ακρίβεια ανώτερη, μιας και δεν έχει ανάγκη από εξηγήσεις. Όμως στις μέρες μας, με συμμάχους την επιστήμη και τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι επίσης θέμα απόφασης, διάθεσης και οράματος. Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter