Η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα γιόρτασε για 10η χρονιά, στις 25 Ιουνίου, την “Ημέρα του Ναυτικού”, η οποία καθορίστηκε το 2011 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ). H φετινή “Ημέρα του Ναυτικού” μεταφέρει προς τους Ναυτικούς ανά το παγκόσμιο μηνύματα αλληλεγγύης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και ευγνωμοσύνης που συνέχισαν πάραυτα τον ζωτικό ρολό τους, μεταφέροντας το παγκόσμιο εμπόριο και όλα τα απαραίτητα αγαθά για την διαβίωση των ανθρώπων.

Ως εκ τούτου, το φετινό θέμα είναι “Ένα δίκαιο μέλλον για τους Ναυτικούς”, με σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να διαφυλάξει τα δικαιώματα των Ναυτικών. Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, μέσω Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης και Συνεισφοράς για την ευημερία των Ναυτικών που πραγματοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει ήδη τονίσει ότι τα Κράτη πρέπει να αναγνωρίσουν τη συμβολή των ναυτικών παρέχοντας τους ουσιαστική στήριξη στα ακόλουθα ζητήματα:

  • Άμεσος εμβολιασμός όλων των Ναυτικών. Όντας “βασικοί εργαζόμενοι”, είναι σημαντικό να εμβολιαστούν το συντομότερο, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την διεκπεραίωση.
  • Παροχή άμεσης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη στην ξηρά. Οι ναυτικοί βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις με την άρνηση των λιμενικών και κρατικών αρχών υγείας ανά το παγκόσμιο, ως προς την υποχρέωση για παροχή άμεσης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης.
  • Δίκαιη μεταχείριση και «αποποινικοποίηση» της ναυτικής εργασίας. Οι ναυτικοί βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με δικαστικές περιπέτειες σε περίπτωση ναυτικών ατυχημάτων και στερούνται πρόσβαση σε νομική υποστήριξη για ίδια υπεράσπιση έναντι ποινικών κατηγοριών.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για να τιμήσει αυτήν την ιδιαίτερη μέρα συμμετείχε στην παγκόσμια πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητήριου (International Chamber of Shipping – ICS), ως ενεργό μέλος του, μέσω των ναυτιλιακών Εταιρειών-μελών του, κατά την οποία ήχησαν ταυτόχρονα τις κόρνες των πλοίων τους που βρίσκονταν σε λιμάνια, την ημέρα αυτή, στις 12 μ.μ. τοπική ώρα. Οι κόρνες των πλοίων ήχησαν σαν υπενθύμιση για την παρατεταμένη κρίση που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί λόγω της πανδημίας και τις επανειλημμένες εκκλήσεις για τον άμεσο εμβολιασμό των ναυτικών, για να συνεχίσουν να μας προμηθεύουν με τρόφιμα, καύσιμα άλλα ακόμα με το ίδιο το εμβόλιο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΓλυκά Νερά: Ποια στοιχεία δείχνουν ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη
Επόμενο άρθροΟ Χ. Σόλωνος νέος Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας του ομίλου Louis