Διατήρηση της περιβαλλοντικής φιλοδοξίας: οι υποχρεώσεις παραμένουν για 99% των συνολικών εκπομπών CO2 (εισαγωγές σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου, λιπασμάτων)
Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόταση της Επιτροπής, η οποία αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων νομοθετικής απλούστευσης «Omnibus I», που παρουσιάστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2025. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μόνο τεχνικές τροποποιήσεις για λόγους σαφήνειας, στηρίζοντας την πρόταση για νέο ελάχιστο όριο μάζας 50 τόνων. Η τροποποίηση αυτή εξαιρεί τη συντριπτική πλειονότητα (90%) των εισαγωγέων (δηλ. κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες) που εισάγουν μόνο μικρές ποσότητες εμπορευμάτων που εμπίπτουν στον μηχανισμό. Ο περιβαλλοντικός στόχος του ΜΣΠΑ, ωστόσο, θα διατηρηθεί, καθώς το 99% των συνολικών εκπομπών CO2, το οποίο αφορά εισαγωγές σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου και λιπασμάτων θα εξακολουθήσει να καλύπτεται από τους κανόνες.
Όσον αφορά τις εισαγωγές που καλύπτονται από τον μηχανισμό, οι αλλαγές απλουστεύουν, επίσης, τη διαδικασία αδειοδότησης για τους διασαφιστές (δηλ. τα πρόσωπα που εκτελωνίζουν εμπορεύματα που υπόκεινται στον ΜΣΠΑ), τον υπολογισμό των εκπομπών και τη διαχείριση της οικονομικής ευθύνης του μηχανισμού, ενισχύοντας παράλληλα τις διατάξεις κατά των καταχρήσεων.
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Antonio Decaro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Ο ΜΣΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας εργαλείο για να μπορέσει η ΕΕ να αποτρέψει τη διαρροή άνθρακα και να παράσχει κίνητρα για κλιματική δράση εκτός της ΕΕ. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που το Κοινοβούλιο αποφάσισε να μην ανοίξει τη διαδικασία επανεξέτασης με περαιτέρω τροποποιήσεις σε άλλες διατάξεις του ΜΣΠΑ. Η προσέγγιση αυτή μας επιτρέπει να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες για τις εταιρείες χωρίς να ακυρώσουμε ή να αποδυναμώνουμε τον ΜΣΠΑ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ταχύτητα για να εξασφαλίσουμε νομική σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου για όλους τους φορείς και τα εμπλεκόμενα μέρη.»
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο με 564 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 12 αποχές. Το Κοινοβούλιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την τελική μορφή της νομοθεσίας.
Ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα της ΕΕ είναι το εργαλείο της ΕΕ, αφενός για την εξίσωση του κόστους που καταβάλλεται για τα προϊόντα της ΕΕ που λειτουργούν στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) με την τιμή των εισαγόμενων εμπορευμάτων, αφετέρου για την ενθάρρυνση υψηλότερων φιλοδοξιών για το κλίμα σε τρίτες χώρες. Στις αρχές του 2026, η Επιτροπή θα αξιολογήσει αν θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του ΜΣΠΑ σε άλλους τομείς του ΣΕΔΕ που ενέχουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα.