Ειδικοί ξεχωρίζουν… οινικές ταινίες στις οποίες ο κόσμος του κρασιού συναντιέται με αυτόν της 7ης τέχνης. Και η αλήθεια είναι πως το κρασί είναι πρωταγωνιστής σε αρκετές.
Θα ξεκινήσουμε με την πιο πρόσφατη ταινία από το Netflix, το Uncorked, παραγωγής 2020, σε σενάριο και σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Prentice Penny. Η ταινία παρακολουθεί τον Elijah, έναν νέο άνδρα που προσπαθεί να ισορροπήσει το όνειρό του να γίνει Master Sommelier, με τις προσδοκίες του πατέρα του να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση μπάρμπεκιου στο Memphis. Η ιστορία βασίζεται, ελαφρώς, στη ζωή του DLynn Proctor, τον οποίο μπορεί να θυμάστε, όσοι έχετε δει την ταινία SOMM.
Η οποία ταινία SOMM, στην ουσία είναι ένα ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής που παρακολουθεί τις προσπάθειες τεσσάρων υποψηφίων να περάσουν τις εξετάσεις για τον τίτλο του Master Sommelier. Μετά από το πρώτο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012, ακολούθησαν το SOMM ΙΙ το 2015 και το SOMM ΙΙΙ το 2018, όλα σκηνοθεσίας Jason Wise. Στο τελευταίο παρακολουθούμε τρείς κορυφαίους «μύθους» του κρασιού, τον -Steven Spurrier, τη Jancis Robinson και τον Fred Dame- να συναντιούνται στο Παρίσι για να δοκιμάσουν τα πιο σπάνια κρασιά της καριέρας τους. Την ίδια στιγμή δεινοί δοκιμαστές συναντιούνται στη Νέα Υόρκη και με την καθοδήγηση του Sommelier Dustin Wilson δοκιμάζουν, τυφλά, Pinot Noir & Βουργουνδίες αλλά και προσπαθούν να λύσουν την περίφημη διαφωνία του Judgement of Paris.
Judgement of Paris, ονομάστηκε ένας διαγωνισμός οίνου που πραγματοποιήθηκε το 1976 στο Παρίσι και στον οποίο, σε τυφλή γευστική δοκιμή, κρασιά της Καλιφόρνιας πήραν υψηλότερες, παρακαλώ, βαθμολογίες από τα γαλλικά. Αυτό το «φοβερό» γεγονός, που συντάραξε τον τότε οινικό κόσμο και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρασιού της Καλιφόρνιας, είναι η έμπνευση για το σενάριο του Bottle Shock. Η αμερικανική, φυσικά, ταινία, παραγωγής 2008 σε σκηνοθεσία Randall Miller, περιγράφει την προσπάθεια ενός Καλιφορνέζου οινοπαραγωγού και του γιου του να διακριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό.
To 2005 κυκλοφόρησε το Mondovino του βραβευμένου Αμερικανού σκηνοθέτη Jonathan Nossiter. Ένα χαμηλού προϋπολογισμού ντοκιμαντέρ που ασχολείται με τον σύγχρονο κόσμο του κρασιού και κυρίως με τη διαφορά νοοτροπίας και πρακτικών, ανάμεσα στις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Γαλλία και στις χώρες του Νέου κόσμου που τα τελευταία 40 χρόνια εισέβαλαν δυναμικά στην παραγωγή του κρασιού. Κυρίως, εστιάζει στη διαρκώς κλιμακούμενη ανησυχία για την παγκοσμιοποίηση των γεύσεων.
Επόμενη πρόταση το Sideways (Πλαγίως, ο ελληνικός τίτλος). Μια κωμωδία του Alexander Payne από το 2004, στην οποία οι κεντρικοί χαρακτήρες, δύο φίλοι, «βρίσκουν τον εαυτό τους» καθώς επισκέπτονται οινοποιεία και δοκιμάζουν κρασιά στη Santa Barbara της Καλιφόρνιας. Το θέμα είναι πως οι πρωταγωνιστές καθώς τριγυρίζουν από αμπελώνες, σε αίθουσες γευστικής δοκιμής και σε εστιατόρια, μας επιτρέπουν να μαζέψουμε πληροφορίες για τα σταφύλια που καλλιεργούνται εκεί και για τα κρασιά που είναι… στη μόδα. Μας μαθαίνουν ακόμη και το πώς δοκιμάζουμε το κρασί, που πρέπει να δίνουμε σημασία και άλλα συναφή. Η ταινία ήταν ένα έναυσμα για την άνθιση του οινοτουρισμού στη δεκαετία του 2000.
Στους πανέμορφους αμπελώνες της Καλιφόρνιας, στα χρόνια, όμως, αμέσως μετά από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, μας ταξιδεύει και η επόμενη πρόταση. A Walk in the Clouds. Περίπατος στα σύννεφα, μια ρομαντική ταινία του Alfonso Arau με τον υπέροχο, νεαρό Keanu Reeves να υποδύεται έναν επαναπατρισμένο στρατιώτη.
Και τέλος, από την Καλιφόρνια περνάμε στην αγαπημένη Προβηγκία με τους ατέλειωτους αμπελώνες, τα χωράφια με τις ανθισμένες λεβάντες και τα φανταστικά πετρόχτιστα χωριά. Στη ρομαντική comedie A Good Year, του Ridley Scott, από το 2006, παρακολουθούμε έναν σκληρό Λονδρέζο τραπεζικό επενδυτή, που έπαιξε ο Russell Crowe στην ακμή του, να κληρονομεί ένα φανταστικό chateau στην Προβηγκία, μαζί φυσικά με τον αμπελώνα του, και όπως είναι αναμενόμενο να μαγεύεται από την περιοχή, αλλά και τη γοητευτικότατη, νεαρή Marion Cotillard.
Ευχόμαστε, μαζί με ένα ποτήρι κρασί, να σας κρατήσουν καλή συντροφιά τα δύσκολα βράδια της καραντίνας. Πηγή:wineplus.gr