Tου Λουκά Φουρλά, Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ

 

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, που τόσο έχουμε ανάγκη να διαφυλάξουμε, μιας και το καμπανάκι έχει ηχήσει.

Ο άνθρωπος κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να «δαμάσει» και να αποκρυπτογραφήσει πολλούς νόμους που διέπουν τη φύση και να τους θέσει στην υπηρεσία του.

Στην προσπάθειά του όμως να την εκμεταλλευτεί ξεπέρασε το μέτρο και έγινε άπληστος. Δυστυχώς, το φυσικό μας περιβάλλον είναι γεμάτο ουλές και φέρει πληγές που πρέπει να κλείσουν.

Το περιβάλλον έχει την ιδιότητα να «επιστρέφει» συμπεριφορές. Εκτός από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, δεν υπάρχουν σήμερα τομείς που να μην έχουν εμφανή σημεία της επίδρασης του ανθρώπου.

Για δεκαετίες δεν λαμβάναμε υπόψη ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος λειτουργεί ως μπούμερανγκ. Οι καλλιέργειες δεν αποδίδουν, καταστρέφεται ο αλιευτικός πλούτος των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών, αυξάνεται η θερμοκρασία και οξύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πάλι πρωτοστάτησε, καταλαβαίνοντας ότι για να επιτευχθούν θετικά βήματα προς τη σωτηρία του περιβάλλοντος, πρέπει να στοχεύουμε την αιτία του κακού.  Κι η αιτία υπάρχει στη βάση της κοινωνικής μας δομής.

Η Ένωση των 27, ξέρει ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί και να περιορισθεί η ζημιά στο περιβάλλον με αποσπασματικά μέτρα, όταν δεν υπάρχει συνολικό πρόγραμμα που να συνθέτει όλα τα δεδομένα.  Οικονομικά και πολιτιστικά, με κριτήριο το συμφέρον του συνόλου και αυτό όχι βραχυπρόθεσμα αλλά με μακροχρόνιες προοπτικές, που να υπερβαίνουν την εφήμερη χρονική διάρκεια μιας γενιάς.

Επομένως, το συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι το πρόβλημα προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι πρόβλημα αισθητικής, ούτε τόσο πρόβλημα αγωγής, ούτε ακόμα πρόβλημα ελέγχου ή κάποιου προγραμματισμού.  Είναι στη βάση του πρόβλημα πολιτικό, όπως πολιτικά είναι όλα τα θεμελιακά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαράσσει ένα όραμα για το τι πρέπει να επιτύχει μέχρι το 2050.  Κι αυτό, δεν είναι άλλο, από τη διαβίωση σε ένα περιβάλλον μηδενικής σπατάλης, βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων και προστασίας και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας.

Το πρόγραμμα εστιάζει τη δράση του σε τρεις καίριους τομείς.  Στην προστασία, διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στη μετατροπή της σε μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών και αποδοτικής χρήσης των πόρων.  Τέλος, στην προστασία των πολιτών της έναντι περιβαλλοντικών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία και την ευημερία τους.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ΕΕ, η οποία έχει δεσμευτεί, για υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος, για προστασία της υγείας του ανθρώπου, συνετή και ορθολογική χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων, προώθηση μέτρων σε διεθνές επίπεδο και για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων περιφερειακής ή παγκόσμιας κλίμακας.

Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τη φύση, για το δικό μας καλό, για το καλό των παιδιών μας.  Ως Ευρωβουλευτής, είμαι και θα είμαι ενεργός στη θέσπιση νομοθεσιών και στην επιτήρησή τους, για εξομάλυνση και εξυγίανση του περιβάλλοντος.

Η απόκτηση οικολογικής συνείδησης, η χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στις βιομηχανίες, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αναδάσωση περιοχών, αποτελούν «όπλα» στη φαρέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν.

Για μια Ευρώπη και έναν πλανήτη πιο καθαρό και πιο υγιή, όπου θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν οι επόμενες γενεές, δίχως να ανησυχούν για το αύριο.

Γιατί το περιβάλλον της Γης, είναι το σπίτι μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣε ισχύ νέες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα  
Επόμενο άρθροΤατάρ: «Τουρκοκύπριος ηγέτης» ή κατοχικός εγκάθετος;