Η πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία πολιτικής για την Ινδική Κυβέρνηση, η οποία προχώρησε με τη λήψη πρωτοφανών μέτρων.
Για την επιτυχή εφαρμογή της «Διακυβέρνησης του Νερού», η χώρα προχώρησε με την εγκαθίδρυση σχετικού υπουργείου, αλλά και με τη λήψη πρωτοφανών μέτρων για την παροχή νερού σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας.
Νερό στους μείον -45 βαθμούς Κελσίου
Η παροχή νερού κατά την διάρκεια του χειμώνα για πολλά χρόνια θεωρείτο αδύνατη, κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως το Kargil, στα σύνορα της Ινδίας, όπου η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 45 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα μέσω της τεχνολογίας, η αποστολή «Jal Jeevan», έχει καταφέρει τον αδύνατο αυτό άθλο.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού Arhama του Ganderbal στο Jammu και το Kashmir, η αποστολή «Jal Jeevan» αποτέλεσε την λύση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα τελευταία έξι χρόνια, σε ότι αφορά την εξεύρεση πόσιμου νερού.
Αυτάρκεια στο νερό
Για πολλές δεκαετίες, οι κάτοικοι του χωριού Madhuramba στην περιοχή Gajapati της Odisha αντιμετώπιζαν σοβαρές κρίσεις νερού τα καλοκαίρια. Έως και το 2018, το χωριό βρισκόταν σε συνεχή αγώνα για την κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό, καθώς η λειψυδρία στις γύρω περιοχές και η πτώσης της στάθμης των υπόγειων υδάτων, κατέστησαν σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση νερού.
Όμως με την έναρξη της αποστολής «Jal Jeevan», τον Αύγουστο του 2019, οι κάτοικοι του χωριού έχουν πλέον καταφέρει την πλήρη αυτάρκεια τους σε νερό, μετά από την βοήθεια της οργάνωσης «IN WATER» και το πρόγραμμα «Har Jal Ghar» της Κεντρικής Κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στην παροχή νερού σε κάθε αγροτικό νοικοκυριό της Ινδίας έως το 2024.
Αν υπάρχει νερό, τότε υπάρχει μέλλον!
Η Ινδία φιλοξενεί το 18 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά διαθέτει μόνο το 4 τοις εκατό των νερού στον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή και η αδιάκριτη εκμετάλλευση αυτού του πολύτιμου θησαυρού, απαραίτητου για την ανθρώπινη ζωή, αποτελούν κομβικά σημεία για ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια των υδάτων και την μελλοντική επάρκεια του.
Η Κεντρική Κυβέρνηση της Ινδίας, υπό τον Πρωθυπουργό Narendra Modi, έκανε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με το ψήφισμα «Bhagirathi», και ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρέχει νερό σε κάθε αγροτικό νοικοκυριό της χώρας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Κυβέρνηση ξεκίνησε την αποστολή «Jal Jeevan», αλλά έλαβε και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών όπως οι «Atal Bhujal Yojana», «Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana», «Har Khet Ko Pani», η εκστρατεία «Per Drop More Crop», η αποστολή «Namami Gange», αλλά και μοναδικές εκστρατείες όπως το «Catch the Rain» ή το έργο διασύνδεση ποταμών για την αύξηση της στάθμης των υπόγειων υδάτων.