Με κεντρικό μήνυμα: «Κάποιες ειδοποιήσεις είναι Καλύτερο να τις αγνοείς» το οποίο με αντίστοιχες παραλλαγές εφαρμόστηκε για τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα email, ο Σύνδεσμος Τραπεζών σε συνεργασία με τη Mastercard ολοκλήρωσαν ενημερωτική εκστρατεία για τις ηλεκτρονικές απάτες. Σημειώνεται ότι υλικό για την ενημερωτική εκστρατεία εξασφαλίστηκε με την ευγενική παραχώρηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Στον ψηφιακό κόσμο, όπου η τεχνολογία είναι συνυφασμένη με κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, οι επίδοξοι εγκληματίες συνεχίζουν να εξελίσσονται και να βρίσκουν νέους τρόπους και τεχνικές εξαπάτησης. Έτσι, μια φαινομενικά “συνηθισμένη” ειδοποίηση στο κινητό μας, μπορεί να κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο. Επομένως, η ανάγκη για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Οι συνέπειες της ηλεκτρονικής απάτης μπορεί να είναι πολύ ζημιογόνες. Από την παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων μέχρι και την κλοπή των περιουσιακών μας στοιχείων, όπως χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό. Οι επίδοξοι εγκληματίες χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους επιθέσεων, με τους πιο συχνούς να αποτελούν την απάτη μέσω:
- τηλεφωνικής κλήσης (Vishing)
- μέσω email (Phishing) και
- μέσω SMS (SMiShing).
Κύριος στόχος της εκστρατείας ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι όλοι θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής απάτης και να εκπαιδευτούμε στον σωστό τρόπο αντιμετώπισής της. Και ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της ηλεκτρονικής απάτης; Η έγκυρη και συστηματική ενημέρωση και η αποφυγή ανταπόκρισης σε ειδοποιήσεις άγνωστης προέλευσης.
Με την ενημέρωσή μας σχετικά με τις δόλιες ηλεκτρονικές τακτικές, καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι μια κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, όπου μαθαίνουμε να εντοπίζουμε τις κακόβουλες επιθέσεις με τη μορφή ειδοποιήσεων. Ειδοποιήσεων που επιζητούν την προσοχή μας, αλλά με πλήρη επίγνωση τις αγνοούμε για την προστασία μας. Ενημερώσου σήμερα για τα διάφορα είδη ηλεκτρονικής απάτης με όλο το ενημερωτικό υλικό της σελίδας μας και προστατεύσου. Η καμπάνια εφαρμόστηκε σε σειρά παραδοσιακών ΜΜΕ, όπως σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και στα social media με στόχο τη μεγαλύτερη γεωγραφική και δημογραφική κάλυψη της Κύπρου.
Σημειώνεται ακόμη, ότι το ενημερωτικό υλικό καθώς και το δημιουργικό περιεχόμενο, δηλαδή τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Τραπεζών: https://acb.com.cy/kapies-idopiiseis-einai-kalitero-na-tis-agnois/