3 κοινότητες, 63 νέοι, 10 εκπαιδευτικές εβδομάδες, 156 ώρες

 

Τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος Young Cities – Νεανικές Πόλεις παρουσίασαν πρόσφατα η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ) και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), με τους δύο Οργανισμούς να αξιολογούν θετικά τις συνέργειες και πρωτοβουλίες που προέκυψαν.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αρχικά σε τρεις δήμους και συγκεκριμένα στους δήμους Αγλαντζιάς, Δερύνειας και Αθηένου. Συμμετείχαν συνολικά 63 νέοι άνθρωποι (37 γυναίκες και 26 άντρες) ηλικίας 19-35 χρονών, οι οποίοι κλήθηκαν να οραματιστούν την κοινότητα στην οποία θα ήθελαν να ζουν και να εργάζονται και  παράλληλα να προτείνουν δράσεις για την αναβάθμισή της.

Μέσα από το πρόγραμμα, δόθηκε η ευκαιρία στους νέους να συνεργαστούν μεταξύ τους και να γίνουν οι ίδιοι φορείς αλλαγής στις κοινότητές τους.

Ειδικότερα, μετά από μία σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων και συζητήσεων διάρκειας 10 εβδομάδων και με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούσαν την κάθε κοινότητα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα/ ανάγκες που προέκυψαν, αναπτύσσοντας συνέργειες για κοινή ανάληψη δράσεων εντός της κοινότητάς τους.

Ειδικότερα, στον Δήμο Δερύνειας, οι νέοι εισηγήθηκαν τη δημιουργία πολυχώρου νεολαίας, στον Δήμο Αθηένου προτάθηκε η αναβάθμιση του Πολυκέντρου Νεολαίας με υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό, ενώ στον Δήμο Αγλαντζιάς υποβλήθηκε εισήγηση για καλλιτεχνική ανάπτυξη στις γειτονιές του δήμου.

Η επιτυχία του προγράμματος κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησής του, σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε η νεολαία, ώθησαν την ΕΑΣ και τον ΟΝΕΚ να προχωρήσουν στην επαναπροκήρυξη του προγράμματος και στην επέκτασή του σε τρεις ορεινές κοινότητες. Ειδικότερα, οι νέες κοινότητες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι η κοινότητα Αγίου Θεοδώρου στη Λάρνακα, η κοινότητα Πάχνας στη Λεμεσό και η κοινότητα Ευρύχου στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΝΕΚ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, «τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του Προγράμματος μέχρι σήμερα ήταν πολύ θετικά, σε πολλαπλά επίπεδα, και γι’ αυτό τον λόγο είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ανακοινώνουμε την επαναπροκήρυξη του Προγράμματος σε τρεις ορεινές κοινότητες των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΕΑΣ, Ιωάννα Φιάκκου ανέδειξε σε δηλώσεις της ότι «μέσα από το πρόγραμμα Young Cities δίνεται η δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία στους νέους ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να παρέμβουν στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν, επιφέροντας θετικές αλλαγές. Οι νέοι μας και θέλουν και μπορούν να γίνουν φορείς θετικής κοινωνικής αλλαγής. Εναπόκειται σε εμάς να τους παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να λάβουν μέρος στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους».

 

Το Πρόγραμμα σε αριθμούς (μέχρι στιγμής):

3 Δήμοι

63 νέοι (37 γυναίκες, 26 άντρες)

19 – 35 χρονών

Μέσος όρος ηλικίας: 27 χρονών

10 εκπαιδευτικές εβδομάδες

156 ώρες εκπαιδευτικών και συντονιστικών συναντήσεων

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Young Cities μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα: https://youngcities.org/

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΝέα μόνιμα υπερσύγχρονα δειγματοληπτικά κέντρα από τη NIPD Genetics
Επόμενο άρθροFamilia Torres – H πιο αξιοθαύμαστη μάρκα κρασιού στον κόσμο