Κατά την ομιλία του σε Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Υπουργός συνεχάρη το Πανεπιστήμιο για τη συμβολή του στη συνεχή εξέλιξη του τομέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

 

Την πεποίθησή του ότι η Κύπρος έχει πλέον καταστεί ένα διεθνές, περιφερειακό κέντρο για πανεπιστημιακές σπουδές εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Ο κ. Προδρόμου μιλούσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο της σειράς τελετών αποφοίτησης των έξι Σχολών του Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκαν φέτος δια ζώσης, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων για την πανδημία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για τη συνεργασία του με την Πολιτεία σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο, και το συνεχάρη για τη συμβολή του στην επιτυχή προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η Ανώτερη Εκπαίδευση απέναντι στην πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσθεσε ότι «είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια εκείνο που πριν από μερικά χρόνια ήταν οραματισμός και ίσως μακρινός στόχος, στις μέρες μας γίνεται πραγματικότητα: η Κύπρος γίνεται ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακών σπουδών». Ολοκληρώνοντας, σημείωσε: «Είναι με υπερηφάνεια που συγχαίρουμε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις που αποκτά διεθνώς. Η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους νέους, ο περιορισμός της μεταναστευτικής ροής του ανθρώπινου και επιστημονικού κόσμου του τόπου μας, η συνεχώς αυξανόμενη σε ποσότητα και ποιότητα ερευνητική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στον τόπο μας είναι μόνο μερικές από τις θετικές συνέπειες της συνεχούς εξέλιξης στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης αυτής της χώρας».

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες κατατάξεις του Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι αποτελούν ορόσημο για την ιστορία του και ισχυρή απόδειξη για την αλματώδη ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο τα τελευταία τριάντα χρόνια. Συνέχισε αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της, εστιάζοντας στην πάταξη της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτονομίας προς στήριξη της δημοκρατίας, την επίτευξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και τη διασφάλιση της κοινωνικής  ισότητας και συμπερίληψης. Παρότρυνε δε στη συνέχεια τους απόφοιτους να αποτελέσουν τους κύριους συντελεστές στην επιτυχή αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων. Τέλος κάλεσε όλες και όλους να αγκαλιάσουν τη δια-βίου μάθηση και να εργαστούν με αποφασιστικότητα για την επίτευξη των δεκαεπτά Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να μετατρέψουν τον κόσμο μας σε ένα καλύτερο, πιο συμπεριληπτικό και ειρηνικό μέρος, χωρίς ανισότητες και αδικίες, χωρίς πείνα και φτώχεια, με στόχο την καλή υγεία και ευεξία για όλους.

Με τη σειρά της, η Επίτροπος Νομοθεσίας, κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου – Ζαννέτου, επίτιμη προσκεκλημένη στην Τελετή Αποφοίτησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, συνεχάρη τους αποφοίτους και τους ευχήθηκε καλές επιτυχίες στη μετέπειτα πορεία τους, επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,  μέσω του πραγματικά ποιοτικού έργου που επιτελεί, των προγραμμάτων του, και του καταξιωμένου ακαδημαϊκού προσωπικού του, τους παρέχει τα εχέγγυα για μια ανοδική πορεία στον επαγγελματικό στίβο.

Στις φετινές τελετές αποφοίτησής απηυθύναν χαιρετισμό, επίσης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Προέδρος του University of South Carolina, Καθηγητής Χάρης Παστίδης, η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης και Διευθύντρια της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Δρ Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, και διαδικτυακά, οι διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, ο πρώην Υπουργός Επικρατείας της Ελλάδος Καθηγητής στο London School of Economics και Imperial College Ηλίας Μόσιαλος, και η Καθηγήτρια Έλενα Καραχάννα, κάτοχος της έδρας Διοίκησης Επιχειρήσεων στο University of Georgia.

Σημειώνεται ότι φέτος απονεμήθηκαν συνολικά 2,500 τίτλοι σε φοιτητές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατά τις τελετές αποφοίτησης κάθε σχολής για τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020 και 2020-2021.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter