Με τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, δηλαδή εκείνα των Pfizer και Moderna, προτρέπονται να εμβολιάζονται οι πολίτες κάτω των 50 ετών από τώρα και στο εξής με βάση την τελική ανακοίνωση του Yπουργείου Υγείας και τη σχετική τοποθέτηση της πλειοψηφίας των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τα οποία έθεσαν τον συγκεκριμένο ηλικιακό περιορισμό στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, ωστόσο, θα είναι διαθέσιμο, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν αποθέματα στην Κύπρο, αφού ήδη οι ποσότητες που η κατασκευάστρια εταιρεία παραδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές που έπρεπε να είχαν μέχρι σήμερα παραδοθεί.

Συγκεκριμένα κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Υγείας, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό (ΣΕΕ) σε συνεδρία της αξιολόγησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και τις αναμενόμενες παραλαβές εμβολίων, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μέχρι σήμερα, καθώς και το θέμα των σοβαρών παρενεργειών από τους εμβολιασμούς και των αναφερόμενων σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων που παρουσιάστηκαν.

Από τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από τα μέλη της ΣΕΕ, προκύπτει:

Ομόφωνα η σαφής θέση ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca, θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά με τη 2η δόση του εμβολίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρουσίασαν μετά την 1η δόση οποιαδήποτε συμπτωματολογία σοβαρών παρενεργειών (σύνδρομο θρόμβωσης/θρομβοπενίας). Ως εκ τούτου, τα άτομα αυτά καλούνται να προσέλθουν κανονικά για τη 2η δόση του εμβολίου, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη θωράκισή τους έναντι του ιού και των μεταλλάξεών του.

Σε ό,τι δε αφορά στο θέμα του ηλικιακού περιορισμού στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η πλειοψηφία των μελών της ΣΕΕ, αφού έλαβε υπόψη τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και το όφελος από την απρόσκοπτη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, εισηγείται τη σύσταση για προτίμηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) στα άτομα ηλικίας 50 ετών και κάτω. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας υιοθετεί τη σύσταση της πλειοψηφίας των μελών της ΣΕΕ και προτρέπει τους πολίτες κάτω των 50 ετών να επιλέγουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για τον εμβολιασμό τους.

Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τα δεδομένα που προκύπτουν στην Κύπρο και διεθνώς, καθώς και τις οποιεσδήποτε νέες συστάσεις πιθανόν να προκύψουν από τον ΕΜΑ, και είναι σε ετοιμότητα να αξιολογεί σε τακτική βάση την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και κατ’ επέκταση του εμβολιαστικού πλάνου, και να λάβει όλες τις ενέργειες με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των πολιτών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Airbnb προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα των ταξιδιών
Επόμενο άρθροΝέες χαλαρώσεις – Aλλάζει η ώρα του κέρφιου