Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το μυστικό για να τρώνε περισσότερα λαχανικά τα παιδιά είναι να τούς τα προσφέρουμε έτοιμα στο πιάτο σε ποικιλία, καθημερινά, χωρίς να ρωτήσουμε…

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 69 παιδιά ηλικίας 2 με 5 ετών, στα οποία δίνονταν μία φορά την εβδομάδα επί τέσσερις εβδομάδες μεσημεριανά γεύματα με τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών: Μία κανονική μερίδα με καλαμπόκι και μπρόκολο, την ίδια μερίδα με προσθήκη βουτύρου και αλατιού στα λαχανικά, διπλάσια μερίδα με τα λαχανικά ωμά και διπλάσια πάλι με την προσθήκη παραπάνω αλατιού και βουτύρου. Οι μερίδες είχαν ζυγιστεί πριν και μετά την κατανάλωση για να φανεί η διαφορά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο διπλασιασμός της ποσότητας λαχανικών -από τα 60 στα 120 γραμ.- αύξησε την κατανάλωσή τους κατά 68% (21 γραμ.), καθώς και ότι η προσθήκη βουτύρου και αλατιού δεν φάνηκε να επηρεάζει το αποτέλεσμα, με το 76% των παιδιών να αναφέρουν ότι τα λαχανικά τους φάνηκαν νόστιμα εξίσου ασχέτως του τρόπου σερβιρίσματος.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκε το γεγονός της κακής διατροφής για την πλειοψηφία των παιδιών στις ΗΠΑ, από τα οποία δεν τηρείται η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λαχανικών από τα υπουργεία Γεωργίας και Υγείας των ΗΠΑ, πιθανότατα λόγω της γεύσης τους, εξηγούν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τις οδηγίες, η ημερήσια πρόσληψη είναι μιάμιση κούπα (350 γραμ.) την ημέρα.

Κατά τα πειράματα, οι ερευνητές προτίμησαν να συνοδεύσουν τα λαχανικά στο γεύμα των παιδιών με κροκέτες ψαριών, ρύζι, σάλτσα και γάλα, τρόφιμα προσφιλή στα παιδιά αλλά όχι ακριβώς αγαπημένα τους, εξηγεί η Δρ Barbara Rolls, διευθύντρια του Εργαστηρίου για την Έρευνα των Διατροφικών Συμπεριφορών στον Άνθρωπο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αν τα συνδυάσετε με κοτομπουκιές για παράδειγμα, μάλλον θα απογοητευτείτε», προσθέτει. Πηγή ygeiawatch

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροEmirates: Πετάξτε για Ντουμπάι και επισκεφθείτε δωρεάν την κορυφή του Burj Khalifa
Επόμενο άρθροΑύξηση των περιστατικών ανορεξίας και βουλιμίας εξαιτίας της πανδημίας