Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2022.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα επισημαίνοντας ότι αυτός ο προϋπολογισμός οδηγεί την Κύπρο στην τρίτη φάση, αυτή της ανάπτυξης.

«Είναι καιρός να φύγουμε από τη μιζέρια, να δούμε την προοπτική αυτού του τόπου, η οποία δεν είναι «δεσμεύομαι» ή «θα». Η προοπτική αυτού του τόπου έχει καταδειχθεί με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης, τα οποία δείχνουν ότι η ανεργία είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τα αποτελέσματα που καταδεικνύουν έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, τα αποτελέσματα που καταδεικνύουν χαμηλό ποσοστό σε ότι αφορά την ύφεση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το 2020».

Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα φτώχειας, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα και πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στην Κύπρο, ο Υπουργός σημείωσε ότι «137 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν εμπιστευτεί την Κύπρο για να δραστηριοποιηθούν, να εργοδοτήσουν κόσμο, να κάνουν επενδύσεις. Αυτές τις επιχειρήσεις, όπως και άλλες, θα τις βοηθήσουμε μέσω ενός πολύ ανταγωνιστικού προγράμματος το οποίο έχουμε εξαγγείλει, που αφορά σε διευκολύνσεις στην εργοδότηση προσωπικού, φοροαπαλλαγές, στο δικαίωμα οικογενειακής συνένωσης και με αυτό τον τρόπο η Κύπρος μετατρέπεται σιγά σιγά σ’ ένα περιφερειακό αλλά και Ευρωπαϊκό κέντρο βιώσιμων επιχειρήσεων, πραγματικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Υπάρχουν προβλήματα στην κυπριακή οικονομία τα οποία φιλοδοξούμε να διορθώσουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να έχουμε κάνει και δεν κάναμε ακόμα. Πιστεύω οτι η Κύπρος βρίσκεται εξελικτικά σε μια προοδευτική πορεία. Έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι τομείς της οικονομίας και είναι αυτοί οι τομείς και η διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου που έχουν συγκρατήσει και την ύφεση το 2020, όπως ο τομέας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ο τομέας των ΑΠΕ, ο τομέας των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, η έρευνα και καινοτομία, τομείς ανύπαρκτοι πριν κάποια χρόνια τους οποίους μελετάμε και ενισχύουμε.

Πλέον οι προϋπολογισμοί καταρτίζονται μέσω του νέου αναπτυξιακού μοντέλου και είμαι σίγουρος ότι και οι πολιτικές δυνάμεις, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα συνδράμουν ούτως ώστε να προχωρήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού. Θέλω να ευχαριστήσω τα πολιτκά κόμματα για τη διεξαγωγή ενός πολιτισμένου διαλόγου σήμερα στη Βουλή», κατέληξε ο κ. Υπουργός.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠαράταση εγγραφών στα Επιμορφωτικά Κέντρα
Επόμενο άρθροΚαμία πρόθεση για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ διαμηνύει η Κυβέρνηση