Βάσει των παραδόσεων που αναμένονται τον Ιούνιο

 

Τις εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με τις επόμενες ενέργειες για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένει ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του πυλώνα για την Υγεία του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση από πλευράς ΣΕΕ, το Υπουργείο Υγείας θα αποταθεί σε οίκο του εξωτερικού για αξιολόγηση κινδύνου.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca και τον προβληματισμό πολιτών εάν θα λάβουν τη 2η δόση του εμβολίου δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, και ερωτηθείς εάν έχει λάβει τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η υλοποίηση του εμβολιαστικού πλάνου συνεχίζεται κανονικά με γοργούς ρυθμούς. «Έχουμε καλύψει σχεδόν το 51% με την 1η δόση και πέραν του 23% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Είμαστε στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο κ. Υπουργός τόνισε πως «ως Υπουργείο Υγείας δεν παίζουμε με τις ζωές των πολιτών για αυτό και ζητήσαμε τη γνώμη των επιστημόνων τεκμηριωμένα για το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν η απάντηση, που την αναμένω το μεσημέρι, δεν είναι επαρκής ή αιτιολογημένη είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση, τότε θα αποταθούμε και στο εξωτερικό. Υπάρχουν αρμόδια σώματα που μπορούν να μας συμβουλέψουν. Το θέμα θα έχει λήξει μέχρι το απόγευμα. Εκείνο που θέλω να τονίσω και το τονίζουν και όλοι οι ειδικοί στην Κύπρο, ανεξαρτήτως από την απόφαση που έχουν για το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι ότι η 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca δεν επηρεάζεται. Κι αυτό θα τονιστεί και σήμερα και τονίζεται συνέχεια». Σε σχέση με τον επανακαθορισμό των ραντεβού για τη 2η δόση, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι υπήρχε μια καθυστέρηση λόγω καθυστέρησης στην παραλαβή των εμβολίων, ανακολουθία που παρατηρείται εδώ και καιρό από την παρασκευάστρια εταιρεία και επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. «Προτρέπουμε και εμείς και οι επιστήμονες τον κόσμο να προσέλθει για να εμβολιαστεί με τη 2η δόση, διότι μόνο τότε θα υπάρχει επαρκής προστασία», είπε.

Σε ερώτηση εάν θα απευθυνθούμε στον ΕΜΑ για να μας δώσει οδηγίες για το AstraZeneca, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη δώσει οδηγίες για το εμβόλιο, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή για την έγκριση όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ΕΕ.

Για το συγκεκριμένο εμβόλιο, είπε, οι οδηγίες είναι να χορηγείται χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Κάποιες χώρες, εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, κάνουν risk assessment και αποφασίζουν για ηλικιακό όριο. «Αυτό αναμένω κι εγώ από τις εισηγήσεις των ειδικών. Αν οι εισηγήσεις των ειδικών δεν προκρίνουν κάτι συγκεκριμένο, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει το ανάλογο risk assessment και στην Κύπρο και μπορεί να γίνει από οίκο στο εξωτερικό», είπε.

Ερωτηθείς για τις ποσότητες των εμβολίων που αναμένεται να παραληφθούν το επόμενο διάστημα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα παραληφθούν εντός Ιουνίου 201,000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 24,000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, 35,000 εμβόλια της Janssen και γύρω στις 90,000 του εμβολίου της AstraZeneca, οι οποίες επαρκούν (σ.σ. οι δόσεις της AstraZeneca) για τις 2ες δόσεις. Ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν οι ποσότητες για τη χορήγηση της 2ης δόσης του AstraZeneca, αλλά πιθανόν να μην υπάρχουν ποσότητες για να δοθούν νέα ραντεβού για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μέχρι να αποφασιστεί ο χειρισμός του θέματος.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για τις εισηγήσεις των μελών της ΣΕΕ, οι οποίες φαίνεται να διίστανται, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν έχει λάβει ακόμα τις εισηγήσεις τους και τόνισε ότι αναμένει από τη ΣΕΕ «επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχουν καταλήξει κάπου και θα δοθεί από τον καθένα η προσωπική του άποψη. Προσωπικά δεν είναι αυτό που ανέμενα, διότι σε μια επιτροπή που έχει έναν ρόλο, αναμένουμε την επιστημονική τους τοποθέτηση. Ανάλογα με την τοποθέτησή τους θα υπάρξουν και ανάλογες ανακοινώσεις».

Ερωτηθείς εάν μπορεί το εμβολιαστικό πλάνο να προχωρήσει απρόσκοπτα, δεδομένων των καθυστερήσεων που παρατηρούνται από την παρασκευάστρια εταιρεία και επηρεάζουν όλες τις χώρες της ΕΕ, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «βάσει των ποσοτήτων που αναμένουμε, ο στόχος για εμβολιασμό του 65% θα επιτευχθεί με τις δόσεις των υπόλοιπων εμβολίων».

Ακολούθως, ερωτηθείς για το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί στην έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ με καταχρήσεις από παρόχους κι αν αυτό έχει επιλυθεί, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι γίνονται συνεχώς ενέργειες για περιορισμό του φαινομένου και αύξηση της εποπτείας του Συστήματος. Υπάρχει, είπε, οδικός χάρτης στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορες ενέργειες όπως η εφαρμογή κανονισμών, οι ξεχωριστοί προϋπολογισμοί ανά ειδικότητα, κοκ. Σε σχέση με δημοσιεύματα για υπέρογκα ποσά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, ο κ. Ιωάννου είπε πως οι περισσότεροι εκ των γιατρών που είχαν υψηλές απολαβές, λάμβαναν και στην προ-ΓεΣΥ εποχή τα ίδια χρήματα. «Οδηγός μας δεν είναι αυτά που πιθανόν θεωρούνται υπέρογκα ποσά, αλλά εάν γίνονται σπατάλες. Γίνονται πάρα πολλές ενέργειες, έχει ενισχυθεί το τμήμα εκδίκασης απαιτήσεων, κοκ», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα της σπατάλης εντός του Συστήματος Υγείας είναι κάτι που μας απασχολεί συνεχώς και θα μας απασχολεί και τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση εάν οι όποιες αποφάσεις για το AstraZeneca θα ισχύσουν και για το εμβόλιο της Janssen το οποίο είναι της ίδιας τεχνολογίας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το risk assessment θα γίνει μόνο για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Κληθείς να πει εάν στις αυξημένες δαπάνες για τον τομέα Υγείας περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι πραγματικές δαπάνες είναι αυτές που είχαν προϋπολογιστεί και δεν περιλαμβάνουν εκείνες για τη διαχείριση της πανδημίας. Οι δαπάνες που παρουσιάστηκαν σήμερα, είχαν προϋπολογιστεί «ακριβώς για να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ένα μεγάλο μέρος του Προϋπολογισμού είναι επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, όπου οι θέσεις εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν αυξηθεί κατά μερικές εκατοντάδες, τόσο σε παραϊατρικό προσωπικό, σε διοικητικό προσωπικό και σε προσωπικό πρώτης γραμμής. Αυτή ήταν και η πολιτική της Κυβέρνησης όπως μέσω της αύξησης του Προϋπολογισμού προσφέρουμε ακόμα πιο ψηλό επίπεδο φροντίδα υγείας. Και το επιστέγασμα όλων αυτών είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, κάτι το οποίο για δεκαετίες δεν ολοκληρωνόταν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία για εταιρεία που πιθανόν να προμήθευσε ψεύτικα rapid tests στο Υπουργείο, ο Υπουργός Υγείας παρέπεμψε σε ενημέρωση από τη Γενική Διευθύντρια, λέγοντας ότι έγινε καταγγελία στην Αστυνομία για προϊόντα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ξεκαθάρισε δε πως τα προϊόντα δεν διοχετεύτηκαν για τη διενέργεια τεστ, αφού, είπε, όλος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ελέγχεται προτού χρησιμοποιηθεί.

Τέλος, ερωτηθείς για το περιστατικό που έγινε χθες στο κτίριο του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το συμβάν απαράδεκτο και ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διερεύνηση από την Αστυνομία. Πηγή: ΓΤΠ

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕπαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με δωρεάν φοίτηση στα ΜΙΕΕΚ του Υπ. Παιδείας
Επόμενο άρθροΣτην τελική ευθεία για τις Βουλευτικές Εκλογές