Η προστασία του εξοπλισμού πληροφορικής διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία κάθε οργανισμού

 

Στην εποχή της ψηφιοποίησης, η ευρεία χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση ενός τεράστιου όγκου δεδομένων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Εάν αξιοποιηθούν σωστά, αυτά τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα, τα οποία με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και τη μείωση των δαπανών μίας επιχείρησης.

Του Λουκιανού Ράφτη, Διευθύνων Σύμβουλος της NEDECO Electronics Ltd

Παράλληλα, μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων προϊόντων, ή στον εντοπισμό ευκαιριών για νέες πηγές εσόδων και αύξηση των πωλήσεων. Δεν είναι υπερβολή, λοιπόν, να πούμε ότι τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο, μια φράση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην εποχή μας.

Ως εκ τούτου, η προστασία τόσο του εξοπλισμού πληροφορικής και κατ’ επέκταση των δεδομένων μιας εταιρείας, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των περιβαλλοντικών συνθηκών και της χρήσης ενέργειας στους χώρους στους οποίους αποθηκεύονται (server rooms), καθίσταται ύψιστης σημασίας. Σήμερα, η λειτουργία πολλών επιχειρήσεων στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο διαδίκτυο και τη δικτύωση, έτσι, πιθανές διακοπές ρεύματος ή βλάβες στον εξοπλισμό τους, μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ζημιογόνες στον κύκλο εργασιών τους.

Το server room είναι ουσιαστικά η καρδιά μιας εταιρείας και κατά συνέπεια, πρέπει να διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία του. Όπου, όμως, λειτουργούν πολλά ηλεκτρονικά είδη, δημιουργούνται μεγάλα ηλεκτροστατικά φορτία και ελλοχεύει ο κίνδυνος για ζημιές στον εξοπλισμό καθώς και διακοπές ρεύματος. Σε server rooms και κέντρα δεδομένων, οι εντάσεις στατικού ηλεκτρισμού είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες διακοπής ρεύματος και υψηλού ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, σοβαρούς κινδύνους μπορούν να προκαλέσουν παράγοντες όπως η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας στα εν λόγω δωμάτια.

Σωτήρια λύση στην πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων καταστροφικών συμβάντων αποτελούν τα συστήματα παρακολούθησης IT Room Monitor. Μέσω αισθητήρων που εγκαθίστανται στα server rooms, το σύστημα IT Room Monitor συλλέγει και αρχειοθετεί στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του δωματίου, ανά πάσα στιγμή. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν ενημερώσεις μέσω email ή SMS σχετικά με απρόοπτες αλλαγές στα επίπεδα θερμοκρασίας ή υγρασίας, καθώς και ειδοποιήσεις για άλλα επείγοντα συμβάντα, σε πραγματικό χρόνο.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση απόκλισης της θερμοκρασίας από την ιδανική θερμοκρασία δωματίου που είναι 21-25°C, το σύστημα στέλνει αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις στον χρήστη, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να χειριστεί εγκαίρως οποιοδήποτε περιστατικό.

Το ίδιο ισχύει και για την υγρασία εντός του δωματίου. Η ιδανική σχετική υγρασία (RH%) σε server rooms και κέντρα δεδομένων είναι μεταξύ 40% και 60%. Τυχόν χαμηλά επίπεδα υγρασίας οδηγούν στη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Επίσης, ο υγρός αέρας οδηγεί σε διάβρωση, δημιουργώντας μεγάλη φθορά και βλάβες στον εξοπλισμό πληροφορικής.

Μέσω της πλήρους αυτοματοποίησης της παρακολούθησης των server rooms, μειώνεται η χρήση ενέργειας και κατ’ επέκταση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός οργανισμού, τα εργατικά κόστη καθώς και τα πιθανά ανθρώπινα λάθη. Με ένα μικρό κόστος αγοράς και ευκολία στην εγκατάσταση, το IT Room Monitor μπορεί να αποτρέψει τεράστιες απώλειες σε περίπτωση πιθανής βλάβης ή ατυχήματος, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία κάθε οργανισμού.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΥδρογόνο – Το καύσιμο του μέλλοντος;
Επόμενο άρθροΚενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία