Ήταν 19 Μαΐου 1962, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 45ων γενεθλίων του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης, όταν η αλησμόνητη Μέριλιν Μονρό, μια από τις πιο εμβληματικές σταρ του Χόλιγουντ, τραγούδησε με τον απαράμιλλο τρόπο της το, θρυλικό πια, «Ηappy birthday Mr. President». αισθησιακό τρόπο που έχει μείνει στη είναι σε εξέλιξη στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης.

Στην ουσία τα γενέθλια του Τζον Κένεντι ήταν δέκα ημέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου. Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα ήθελε να διοργανώσει ένα μεγάλο έρανο. Τα εισιτήρια για να βρεθεί κανείς σε απόσταση αναπνοής από τον ένοικο του Λευκού Οίκου με την στόφα χολιγουντιανού σταρ άγγιζαν τα 8.500 δολάρια και πήγαιναν προς ενίσχυση του ταμείου των Δημοκρατικών.

Το θέαμα περιελάβανε και τους κοινούς θνητούς. Δεν μοιάζουν πολλά 10 δολάρια για να αποτελέσει κανείς μέρος της ιστορίας, ακόμα και αν την παρακολουθεί μόνο με κιάλια.

Ο Πίτερ Λόουφορντ, παντρεμένος με την μεγαλύτερη αδελφή του Κένεντι, Πατρίσια, είναι ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης. Κομψός μέσα στο σμόκιν του, έχει ανέβει στην σκηνή, αντιμέτωπος με ένα ανυπόμονο πλήθος. Το γεγονός ότι καλεί επανειλημμένα στη σκηνή την Μέριλιν Μονρόε, χωρίς εκείνη να εμφανίζεται δεν βοηθάει.

Η 35χρονη σειρήνα του Χόλυγουντ είναι τόσο γνωστή για την εκρηκτική θηλυκότητα και το πλατινέ μαλλί της, όσο και για την διαβόητη ασυνέπειά της.

«Ηappy birthday Mr. President»

Οι 15.000 θεατές περιμένουν με κομμένη ανάσα, μέχρι που η ηθοποιός εμφανίζεται στη σκηνή και με μία ανάσα ανακούφισης ο Λόφορτν αναγγέλλει την άφιξή της: «Κύριε Πρόεδρε (λέει γελώντας ο Λόουφορντ) η αείμνηστη Μέριλιν Μονρόε», σε μία προσπάθεια να καυτηριάσει την καθυστέρησή της. Δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι 3,5 μήνες αργότερα η Μέρλιν θα έφευγε πρόωρα από την ζωή.

Η Μονρόε διασχίζει την σκηνή με βήματα γκέισας, καθώς το ολόχρυσο φόρεμά της είναι ασφυκτικά στενό, κυριολεκτικά ραμμένο πάνω της.

Το συνοδεύει μία λευκή γούνα που αφήνει ακάλυπτους τους ώμους της, όλα σχεδιασμένα από τον Ζαν Λουί. Κόστιζε 12.000 δολάρια.

Όταν η Μονρόε εμφανίστηκε στη σκηνή επικράτησε σιγή. Μετά από μία μακρά, ανεξήγητη παύση, ακούστηκε το Happy Birthday to you και το πλήθος αφηνίασε. Η λάγνα εκδοχή του γενέθλιου κομματιού διήρκησε δευτερόλεπτα. Τόσο αρκούσε για να περάσει στην ιστορία.

Η Τζάκι ήταν απούσα

Δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν άναυδοι τα προκλητικά χρόνια πολλά της ηθοποιού στον πρόεδρο, αλλά ευτυχώς, η σύζυγός του, Τζάκι, δεν ήταν στην εκδήλωση.

Ο Κένεντι την ευχαρίστησε με ένα σύντομο λόγο: «Μπορώ να αποσυρθώ από την πολιτική, τώρα που μου τραγούδησαν το «Χρόνια Πολλά» με ένα τόσο γλυκό και αθώο τρόπο». Μάλλον ειρωνευόταν, καθώς η παράσταση που έδωσε η Μονρόε μόνο αθώα δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Οι φήμες για κρυφή ερωτική σχέση μεταξύ του πρώτου πολιτικού της Αμερικής και της ηθοποιού οργίαζαν. Αποδείξεις όμως δεν υπήρχαν…

Ποιος είχε την ιδέα για το «Ηappy birthday Mr. President»;

Όταν η Μέριλιν Μονρόε τραγούδησε «Ηappy birthday Mr. President»Το συγκεκριμένο τραγούδι μοιάζει τόσο σκηνοθετημένο σαν περιστατικό, που προκαλεί την απορία ποιος μπορεί να είχε προετοιμάσει την παράσταση.

Ήταν ο Πίτερ Λόφορντ, ο γαμπρός του προέδρου, που εμφανίσθηκε ως ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης; Ο αδερφός του Τζον Κένεντι, Μπομπ;

Ή μήπως ήταν όλο δουλειά της Μέριλιν;

Δεκαετίες αργότερα υπάρχει η άποψη ότι η Μέριλιν Μονρόε ήταν το θύμα της εποχής της, μια ηθοποιός που ήθελε να παίξει Τσέχωφ ή Ο’Νιλ. Αλλά στην καριέρα της, δεν δίστασε να παίξει προκλητικούς ρόλους που τροφοδότησαν το αρσενικό όνειρο, όπως τη Σούγκαρ Κέιν στην ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό». Εκεί φίλησε με πάθος τον Τόνι Κέρτις και έκανε τη αφελή ξανθιά.

Κάποιοι θα πουν ότι αυτές οι επιλογές της αποδεικνύουν μόνο τη θυματοποίηση της. Και πάλι όμως είναι τόσο φανερή η απόλαυση την οποία αντλούσε. Σαν να μην μπορούσε να ζήσει χωρίς την ικανοποίηση που της προσέφεραν τα σφυρίγματα που πλημμύρισαν το Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν, όταν εμφανίστηκε μέσα στο φως.

Όταν η Μέριλιν Μονρόε τραγούδησε «Ηappy birthday Mr. President»

Στάθηκε με τα ξανθά, κυματιστά μαλλιά της, μέσα στο λαμπερό φόρεμα . Και δεν έμοιαζε καθόλου με την διστακτική, νευρωτική σταρ, όταν άρχισε να τραγουδά το «Ηappy birthday». Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη στιγμή της – η πιο παράτολμη – και το ήξερε, ακόμη και αν το καλοκαίρι του 1962 ήταν η κόλασή της.

Η Mέριλιν θα έκλεινε τα 36 της χρόνια την 1η Ιουνίου του 1962 κι όπως αποδείχθηκε στην πορεία, αυτά ήταν τα τελευταία της γενέθλια. Στις 5 Αυγούστου, βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της στο Μπρέντγουντ, γυμνή, με μόνο ένα σεντόνι γύρω της

Το φόρεμα και ο δημιουργός του

Το φόρεμα, το οποίο πουλήθηκε έναντι 4.8 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία μαζί με άλλα ενθύμια της Μέριλιν δεν δημιουργήθηκε έτσι απλά.

Ήταν το έργο του σχεδιαστή Ζαν Λουί. Γεννημένος στη Γαλλία το 1907, είχε πάει στις ΗΠΑ ως σχεδιαστής μόδας για να μπει στη συνέχεια και στο χώρο του κινηματογράφου.

Ήταν ο δημιουργός του μαύρου, σατέν φορέματος που φοράει η Ρίτα Χέιγουορθ ως Τζίλντα, του μαύρου μαγιό της Ντέμπορα Κερ στο «Από εδώ έως την αιωνιότητα» και ενός προκλητικού φορέματος της Τζέιν Μάνσφιλντ που άφηνε εκτεθειμένες τις θηλές της, σε ένα απλοϊκό, γκανγκστερικό φιλμ.

Όμως το φόρεμα της Μέριλιν στη γιορτή για τα γενέθλια του προέδρου Κένεντι ήταν το αποκορύφωμα αυτής της πορείας του Ζαν Λουί.

Τί συνέβη τελικά εκείνο το βράδυ;

Αργότερα το ίδιο βράδυ, και εφόσον ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τα γενέθλια του Τζον Κένεντι, ο επικεφαλής του κινηματογραφικού στούντιο της United Artists Άρθουρ Κριμ παραθέτει μια ιδιωτική δεξίωση για τα δικά του γενέθλια στο διαμέρισμά του στον 69ο δρόμο.

Ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου καταγράφει τη μοναδική γνωστή φωτογραφία, στην οποία συνυπάρχουν η Μέριλιν, ο Μπόμπι και ο Τζον. Ο Μπόμπι κοιτάζει το πρόσωπο της Μονρόε, ενώ η πλάτη του προέδρου είναι προς την κάμερα.

Ο Άρθουρ Σλέσινγκερ, στενός συνεργάτης του προέδρου, θυμάται εκείνη τη νύχτα ως την πρώτη που αυτός και ο Μπόμπι συναντήθηκαν με τη Μέριλιν Μονρόε. «Δεν νομίζω ότι έχω δει καμία γυναίκα τόσο όμορφη» είχε σχολιάσει. «Αλλά είχε κάτι σχεδόν μεταφυσικό πάνω της. Σαν να μιλάς με κάποιον που βρίσκεται κάτω από το νερό».

Ο Σλέσινγκερ είχε επίσης σχολιάσει για εκείνη τη νύχτα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Μπόμπι είχαν επιδοθεί σε ένα διακριτικό φλερτ μαζί της, με εκείνη να δείχνει μία ελαφρά προτίμηση προς τον τελευταίο, αλλά να αποσύρεται λίγο αργότερα στον δικό της απόκοσμο σύμπαν.

Την επόμενη ημέρα η Τζάκι είναι έξαλλη. Όχι με τον σύζυγό της, αλλά με τον αδελφό του. Έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτός τα ενορχήστρωσε όλα πίσω από την πλάτη της. Τηλεφωνεί στην κουνιάδα και σύζυγό του και της λέει: «αυτή την κωμωδία την σκηνοθέτησε ο Μπόμπι Έθελ. Μαζί του τα έχω, όχι με τον Τζακ» (έτσι αποκαλούσαν τον Τζον Κένεντι οι δικοί του).

H ηθοποιός Σούσαν Στράσμπεργκ, της οποίας ο πατέρας ήταν ο καθηγητής υποκριτικής της Μέριλιν και την θεωρούσε «ετεροθαλή αδερφή», ισχυρίστηκε πως εκείνο ήταν το ένα και μοναδικό βράδυ που η ηθοποιός πέρασε με τον πρόεδρο. «Ήταν OΚ να κοιμηθείς με έναν χαρισματικό πρόεδρο», είχε πει, ειδικά για την Μονρόε που λάτρευε τη μυστικοπάθεια και το δράμα της υπόθεσης.

Η έμπιστη φίλη και μακιγιέρ της, όμως, υποστηρίζει ότι η πρώτη επαφή των δύο είχε λάβει χώρα δύο μήνες νωρίτερα, σε δείπνο του ζεύγους Λόουφορντ και στη συνέχεια είχε ακολουθήσει ένα ταξίδι στο Παλμ Σπρινγκς. Πηγή: cityportal.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠέραν των 10,000 τα ραντεβού για εμβολιασμό των ηλικιών 18-21
Επόμενο άρθροΣε νέα μπλεξίματα ο Τράμπ