Ένα ξενοδοχείο-κάψουλα στο κέντρο του Λονδίνου ή πώς ένα δωμάτιο – κουτί μπορεί να κάνει τη διαμονή προσιτή και καλαίσθητη
Η φιλοξενία αλλάζει πρόσωπο. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά ταξιδιωτών, νέους που αναζητούν εμπειρίες χωρίς πολλά κόστη και ψηφιακούς νομάδες που εργάζονται απομακρυσμένα, ενώ μετακινούνται συνεχώς από χώρα σε χώρα. Το Zedwell Capsule Hotel διαθέτει 1.000 κλίνες μοιρασμένες σε πέντε ορόφους. Θα περίμενε να συναντήσει κανείς αυτό το ξενοδοχείο στο Τόκιο ή σε κάποια μεγάλη πόλη της Κίνας, όμως, βρίσκεται στην πολύβουη πλατεία Piccadilly Circus του Λονδίνου. Καθόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για μια πρωτεύουσα που ανήκει στις πιο επισκέψιμες του κόσμου, με ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών να απαρτίζεται από νέους σε ηλικία επισκέπτες. Το Zedwell δεν απευθύνεται σε όσους έχουν κλειστοφοβία, καθώς στα δωμάτια-κάψουλες που διαθέτει, χωρούν μόνο ένα άτομο και η βαλίτσα του. Παρόλα αυτά, λειτουργεί σαν ένα κουκούλι πάνω από την πιο θορυβώδη πλατεία της πόλης και μάλιστα προσφέρει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται κανείς για τις ηλεκτρονικές του συσκευές.

Ανέσεις σε λίγα τετραγωνικά
Όλες οι καμπίνες είναι επενδυμένες με ξύλο δρυ και εξοπλισμένες με εξαιρετικής ποιότητας στρώματα Hypnos, σεντόνια από αιγυπτιακό βαμβάκι, ατμοσφαιρικό, χαλαρωτικό φωτισμό και κλιματισμό. Παράθυρα δεν υπάρχουν· μια σκόπιμη απόφαση που συμβάλλει στη μείωση του θορύβου που θα προερχόταν από την πολύβουη πλατεία, καθώς και στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Το ξενοδοχείο που λειτουργεί σε ένα κτήριο, αρχιτεκτονικό ορόσημο του 1859, έχει διαμορφωθεί με μοναδικό τρόπο που αντικατοπτρίζει αρχιτεκτονικό ήθος.
Σε όλο το ξενοδοχείο το προσωπικό είναι ελάχιστο και το check-in γίνεται μέσω μιας σειράς iPad, που είναι τοποθετημένα κατά μήκος του τοίχου. Η πλοήγηση στους διαδρόμους του ξενοδοχείου μοιάζει σαν να χάνεσαι μέσα σε έναν λαβύρινθο. Όλοι οι τοίχοι είναι βαμμένοι με μαύρο χρώμα και σε γενικές γραμμές η αισθητική ολόκληρου του κτιρίου, θυμίζει διαστημόπλοιο. Διαθέτει κοινόχρηστα σαλόνια και μπάνια, κοιτώνες στους οποίους αναπτύσσονται ατομικές κάψουλες και το ξενοδοχείο διαθέτει ενοικιαζόμενες πετσέτες και λουκέτα για όσους δεν διαθέτουν. Επιπλέον, κάθε ιδιωτικό ντους περιλαμβάνει τον δικό του χώρο αποδυτηρίων.



Η διανυκτέρευση κοστίζει 30 λίρες και ειδικά για το Λονδίνο, η τιμή είναι τόσο χαμηλή που δεν θα βρεις κάποιος επισκέπτης της πόλης πουθενά αλλού. Αρκεί βέβαια, να μην τον ενδιαφέρουν οι υπόλοιπες ανέσεις που θα συναντήσει σε ένα ακριβό ξενοδοχείο με καναπέδες στα δωμάτια, γευστικά πρωινά και 24ωρο room service. Εξάλλου, οι επισκέπτες του είναι νέοι άνθρωποι, ψηφιακοί νομάδες και φανατικοί του bakery tourism.
Μία τάση με εξαιρετική άνοδο καθώς ανήκουν σε μια πρόσφατη αναδυόμενη κατηγορία travelers, που ταξιδεύουν χιλιόμετρα εντός της χώρας, αλλά και παντού στον κόσμο, απλά για να δοκιμάσουν την τέλεια σφολιάτα, το πιο γευστικό κρουασάν και το διάσημο τοπικό σάντουιτς μιας πόλης. Αυτές οι ομάδες, πριν την άφιξή τους σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, έχουν ήδη ετοιμάσει τη λίστα τους με τα καλύτερα σημεία για street food, αλλά και μουσεία, εκθέσεις σε γκαλερί, πάρκα και νέα κτίρια-ορόσημα.
Μια τάση που ξεκίνησε το 1979 στο Τόκιο
«Το Λονδίνο είναι μια από τις πιο συναρπαστικές πόλεις στον κόσμο, αλλά μπορεί επίσης να είναι συντριπτικά ακριβό», λέει η Halima Aziz, επικεφαλής ξενοδοχείων στην Criterion Hospitality του ομίλου Zedwell Capsules Hotel. «Προσπαθήσαμε όμως να το πάμε ένα βήμα μετά, στο επόμενο επίπεδο, καθώς αντίστοιχα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, δεν διαθέτουν την ποιότητα που εμείς διαθέτουμε, καθώς το Zedwell συνδυάζει την κεντρική τοποθεσία, τον προσεγμένο σχεδιασμό και την απόλυτη έμφαση στον ύπνο και την ξεκούραση». Tο πρώτο ξενοδοχείο με κάψουλες, το Capsule Inn Osaka, παρουσιάστηκε το 1979, σχεδιασμένο από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Kisho Kurokawa.

Το συγκεκριμένο concept ήταν μία εύστοχη λύση για ταξιδιώτες και εργαζόμενους, που αναζητούσαν μια λειτουργική διανυκτέρευση ή ένα κρεβάτι μετά από ένα χαμένο τελευταίο τρένο, κάτι που συμβαίνει συχνά στους Ιάπωνες, καθώς μετά από την εργασία τους, βγαίνουν για διασκέδαση και χάνουν το τελευταίο μεταφορικό μέσο που σε κάποιες περιπτώσεις απέχει δεκάδες χιλιόμετρα από το Τόκιο, το Κιότο ή όποια άλλη μεγαλούπολη της Ιαπωνίας.
Αυτή η τάση των capsule hotels, εξαπλώθηκε σύντομα σε όλη την Ασία, από την Ιαπωνία, έως την Κίνα και την Κορέα. Και το Λονδίνο δεν μπορούσε να απέχει μια και το Zedwell θα αφήσει το στίγμα του στην πολυσύχναστη πρωτεύουσα της Ευρώπης, με έναν θαυμαστό τρόπο, εκείνον που συνδυάζει ποιότητα σε ελάχιστα τετραγωνικά. Τέλος, ο όμιλος έχει ήδη στα σκαριά ένα ακόμη capsule hotel, το οποίο θα ανοίξει στην πλατεία Leicester κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο. Τα πλάνα περιλαμβάνουν μια υπόγεια διάβαση που θα συνδέει το ένα ξενοδοχείο με το άλλο, καθώς και μια ξεχωριστή είσοδο για το μετρό. πηγή: newmoney
Φωτογραφίες: zedwellhotels.com







