Το «Pollinator Park» (πάρκο επικονιαστών) είναι ένα διαδραστικό ψηφιακό εργαλείο με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανησυχητική μείωση των επικονιαστών και την ανάληψη δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπισή της. Το «Pollinator Park», το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές, αναμένεται να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία εν γένει, καθώς και να προωθήσει τη συνεργασία σε σχέση με τους άγριους επικονιαστές. Συμβάλλει στις τρέχουσες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης και της κρίσης των επικονιαστών, όπως επισημαίνεται ιδίως στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ειδικότερα, τα μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού της ΕΕ «Ενωμένοι για τη Βιοποικιλότητα» καλούνται να χρησιμοποιήσουν το «Pollinator Park» στο πλαίσιο των εκστρατειών τους για την απώλεια βιοποικιλότητας ενόψει της δέκατης πέμπτης συνόδου της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CoP 15) εντός του τρέχοντος έτους. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε: «Η ανησυχητική μείωση των εντόμων που επικονιάζουν τις καλλιέργειες και τα άγρια φυτά θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και απειλεί την επιβίωσή μας. Η ΕΕ εργάζεται ήδη σκληρά με στόχο να αναστρέψει την απώλεια των επικονιαστών μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά χρειαζόμαστε μια ευρεία προσπάθεια από την κοινωνία συνολικά, με τη συμβολή επιστημόνων και ειδικών, επιχειρήσεων και πολιτών.

Το «Pollinator Park» έχει ως στόχο να καταδείξει τους κινδύνους της «διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης», καλώντας όλους μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία των επικονιαστών και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για εμάς και τις μελλοντικές γενιές.» Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που τρώμε, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα έλαια και οι καρποί μας, επικονιάζονται από τις μέλισσες. Η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία που βλάπτουν τους επικονιαστές είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωσή τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο απαγορεύσαμε τη χρήση τέτοιου είδους ουσιών, όπως ορισμένων νεονικοτινοειδών. Η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των επικονιαστών είναι πολύ σημαντική για την Επιτροπή, όταν λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την έγκριση δραστικών ουσιών για χρήση σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, και η προστασία θα ενισχυθεί περαιτέρω με τους στόχους μείωσης των φυτοφαρμάκων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».»

Το «Pollinator Park», το οποίο έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης «αρχιτέκτονα-βιοτεχνολόγο» Vincent Callebaut, προσφέρει μια ματιά στο ζοφερό μέλλον που μας περιμένει αν δεν αλλάξουμε ριζικά τη σχέση μας με τη φύση. Είναι διαθέσιμο στο κοινό ως διαδικτυακή έκδοση και σε εικονική πραγματικότητα και καλεί τους επισκέπτες να μάθουν για τους επικονιαστές, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην επικονίαση, να ψωνίσουν είδη παντοπωλείου σε έναν κόσμο χωρίς επικονιαστές και να μάθουν πώς μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθεί αυτό το πιθανό μέλλον. Αυτή η νέα πρωτοβουλία επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δύναμη της ταχύτερα αναπτυσσόμενης πλατφόρμας μέσων ενημέρωσης στον κόσμο -τους δύο δισεκατομμύρια παίκτες βιντεοπαιχνιδιών παγκοσμίως- και, ως εκ τούτου, στοχεύει κυρίως στις νεότερες γενιές.

Η Επιτροπή επανεξετάζει επί του παρόντος την πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων για την αντιστροφή της μείωσης αυτών των πολύτιμων εντόμων, ενώ προβλέπεται και δημόσια διαβούλευση κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το σχέδιο δράσης μηδενικής ρύπανσης που αναμένεται κατά τους επόμενους μήνες θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην ανάσχεση και την αντιστροφή της απώλειας των επικονιαστών. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στο δελτίο Τύπου. Επισκεφθείτε το «Pollinator Park» εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΈπιασε δουλειά ο Πρίγκιπας Χάρι – Από το Μπάκιγχαμ στη Σίλικον Βάλεϊ
Επόμενο άρθροΣτην Αθήνα ο ΠτΔ για τους εορτασμούς της Ελληνικής Επανάστασης