Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φιλών (ΠΑΣΥΚΑΦ) στο πλαίσιο του Προγράμματός του «Καρκίνος του Δέρματος» ενημερώνει και υπενθυμίζει για την πρόληψη και προστασία του δέρματος, ειδικότερα τους μήνες του καλοκαιριού, ωστόσο η προστασία του δέρματος από τον ήλιο πρέπει να γίνεται ολόχρονα.
Η ενημερωτική εκστρατεία για τον καρκίνο του δέρματος και μελανώματος υποστηρίζεται από τη Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου. Υπερήφανος υποστηρικτής του Προγράμματος είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ο ΠΑΣΥΚΑΦ πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε θερινά Σχολεία σε συνεργασία με το Πολυδύναμο Κέντρο Στροβόλου.
Η προστασία του δέρματος πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία και είναι σημαντικό όπως λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο στην ενηλικίωση.
Για την προστασία του δέρματος οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή απευθείας έκθεση στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10:30 π.μ. – 4:30 μ.μ., τη χρήση κατάλληλων ρούχων που να προστατεύουν το δέρμα και τη χρήση αντηλιακού στην πολύωρη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. Περισσότερη προστασία και προσοχή απαιτείται από τα άτομα με ανοικτούς φωτότυπους που καίγονται πιο εύκολα στον ήλιο και από τα βρέφη και τα παιδιά καθώς το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο.
Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος είναι μια δερματική βλάβη που μοιάζει με πληγή και δεν επουλώνεται για διάστημα μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων ή μια ασυνήθιστη δερματική βλάβη που συνοδεύεται από πόνο, φαγούρα, αιμορραγία και κρούστα και διαρκεί για αρκετές εβδομάδες.
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου (UVA και UVB) αποδεδειγμένα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους επιβαρυντικούς παράγοντες. Άλλοι παράγοντες θεωρούνται το ανοιχτό χρώμα του δέρματος, το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, τα οποία καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος, οι ελιές του δέρματος που αλλάζουν μέγεθος και σχήμα, το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία (solarium), οι χημικές ουσίες, η ηλικία και τα χρόνια ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως ειδικότερα σε ανοιχτόχρωμους πληθυσμούς και η εμφάνισή του έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω κυρίως της αλλαγής του τρόπου ζωής.
Στην Ευρώπη καταγράφονται περισσότερα από 100.000 περιστατικά καρκίνου του δέρματος και περισσότερα από 140.000 περιστατικά μελανώματος τον χρόνο. Στην Κύπρο τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το αρχείο καρκίνου της Μονάδας Παρακολούθησης του Υπουργείου Υγείας το 2019, κατέγραψαν συνολικά 74 περιστατικά μελάνωμα του δέρματος εκ των οποίων τα 45 περιστατικά αφορούν στους άντρες και 29 στις γυναίκες.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος όπως είναι το μελάνωμα που προέρχεται από μελανοκύτταρα και είναι σπάνια μορφή, αλλά πιο επιθετική και μπορεί να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί έγκαιρα. Μια αλλαγή στο μέγεθος, στη μορφή και στο χρώμα ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου ή παρουσίας ενός νέου σπίλου με άτυπα χαρακτηριστικά θα πρέπει να τύχει περαιτέρω διερεύνηση από ιατρό. Άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι ο βασικοκυτταρικός και ο ακανθοκυτταρικός, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα.
Δείτε το σχετικό ενημρωτκό φυλλάδιο InfoFlyer