Eνδιαφέρουσα διάλεξη από το Ινστιτούτο Κύπρου για τα Κρυμμένα Μυστικά
Μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο: «Θα μπορούσαν οι νέες τεχνολογίες να αποκαλύψουν το μυστήριο της 4.500 ετών Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα;» πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Υπουργό Παιδείας και Έρευνας της Αιγύπτου, Καθηγητή Hany Helal την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “ScanPyramids”, το οποίο έχει ως στόχο να αποκαλύψει τα κρυμμένα μυστικά της Πυραμίδας του Χέοπα και να λύσει το μυστήριο γύρω από τον τρόπο κατασκευής, ενός από τα εφτά θαύματα του κόσμου.
Παρόλο που πολλές θεωρίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τρόπο κατασκευής της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα, καμιά από αυτές δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής. Το “ScanPyramids” επιχειρεί να λύσει οριστικά αυτό το μυστήριο, με την χρήση εξελιγμένων ανιχνευτών για τη χαρτογράφηση της Πυραμίδας, με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων μη επεμβατικών τεχνολογιών, ώστε να φανερωθούν οι άγνωστες πτυχές του μεγαλειώδους μνημείου.
Ο καθηγητής Helal έκανε λεπτομερή αναφορά στις μη επεμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιεί το “ScanPyramids”, το οποίο στοχεύει στην αποκάλυψη του μυστηρίου σχετικά με την κατασκευή της Πυραμίδας. Σημείωσε δε, ότι μέσω της τεχνικής muography, της θερμογραφίας και της ανακατασκευής τρισδιάστατων μοντέλων απεικόνισης, καθώς και με τη χρήση ενδοσκοπίων, η ομάδα του έχει εντοπίσει μεγάλους κενούς χώρους πίσω από τις κρυμμένες αψίδες, στο εσωτερικό της Πυραμίδας. Μάλιστα εικάζεται ότι οι κενοί αυτοί χώροι κρύβουν κάτι πολύ σημαντικό, καθώς βρίσκονται πίσω από τον ταφικό θάλαμο της Βασίλισσας. Η ανακάλυψη αυτών των κοιλοτήτων έγινε χωρίς παρέμβαση και χωρίς να καταστραφεί το κτίσμα της Πυραμίδας, και έχει συμβάλει στο νέο διάλογο που άρχισε ανάμεσα στους επιστημονικούς κύκλους, αναφορικά με το μυστήριο που κρύβεται πίσω από το θάλαμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το “ScanPyramids” ξεκίνησε τις εργασίες του τον Οκτώβριο του 2015 μετά από πρωτοβουλία, σχεδιασμό και συντονισμό της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Καΐρου και του Γαλλικού Ινστιτούτου HIP (Heritage, Innovation and Preservation), και τελεί υπό την εποπτεία του Αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για μια διεθνή κοινοπραξία Αιγύπτου, Ιαπωνίας, Γαλλίας, Καναδά και Γερμανίας που επιχειρεί να «κοιτάξει» μέσα από την Πυραμίδα και να ανακαλύψει νέα σοβαρά ευρήματα κάνοντας ένα βήμα παραπάνω προς τη λύση του μυστηρίου κατασκευής των Πυραμίδων.