Μεγάλες εκτάσεις αναξιοποίητης γης στην περιοχή “Παπά”

 

Καθώς τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για ακίνητα στα κέντρα των πόλεων αυξάνεται διαρκώς, έρευνα της εταιρείας Ask Wire εντοπίζει ότι στις κεντρικές περιοχές των κυπριακών πόλεων, υπάρχουν πολλά τεμάχια γης τα οποία είτε παραμένουν αναξιοποίητα, είτε o συντελεστής τους αξιοποιείται μερικώς. Ως αποτέλεσμα της κατακράτησης γης/ συντελεστή δόμησης, παρατηρείται σημαντική άνοδος τόσο των τιμών πώλησης, όσο και των ενοικίων για οικιστικές μονάδες – κυρίως διαμερίσματα.

Η Ask Wire, εταιρεία η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ανέλυσε τα δεδομένα σε μια τις πιο προνομιούχες περιοχές της Λεμεσού, την περιοχή «Παπά» (νότια της Λεωφόρου Κολωνακίου, πέριξ του εργοστασίου ΚΕΑΝ), όπως είναι ευρέως γνωστή. Συγκεκριμένα, εντόπισε την οικοδομήσιμη γη στην περιοχή (εξαιρουμένων δρόμων, πάρκων κτλ.), υπολόγισε τον συντελεστή δόμησης και αφαίρεσε τα υφιστάμενα και τα υπό ανέγερση κτίρια. Για μεγαλύτερη σαφήνεια, αφαίρεσε, επίσης, τις εμπορικές ζώνες και χρήσεις ώστε τα στοιχεία να αφορούν καθαρά οικιστικές ζώνες.

Στην περιοχή «Παπά» εντοπίστηκαν 1.515 τεμάχια, με συνολικό εμβαδό 1.571.729 τετραγωνικά μέτρα. Σε αυτά τα τεμάχια υπάρχουν 3.624 οικιστικές μονάδες, με συνολικό εμβαδό τα 450.249 τ.μ. Με βάση τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες μπορούν να κτιστούν συνολικά 1.253.413 τ.μ., δηλαδή ακόμα 803,164 τ.μ.  Όπως δείχνει η ανάλυση, στη συγκεκριμένη περιοχή, αξιοποιείται μόνο το 36% του επιτρεπόμενου συντελεστή. Με βάση ένα μέσο εμβαδό διαμερισμάτων της τάξης των 100 τ.μ. (πλέον βεράντες, αποθηκευτικοί χώροι, κτλ), θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ακόμα 8.000 οικιστικές μονάδες, δηλαδή αύξηση του υφιστάμενου αριθμού τους κατά 121%.

Αριθμός τεμαχίων (οικιστικές ζώνες) Αριθμός μονάδων Εμβαδό γης Δόμηση (μέγ.) βάσει της τρέχουσας ζώνης Συνολικό εμβαδό κτιρίων (υφιστάμενα) Διαθέσιμος συντελεστή δόμησης
1,515 3,624 1,571,729 1,253,413 450,249 803,164

«Αν και στην Κύπρο συνηθίζουμε να δαιμονοποιούμε τις όποιες φορολογίες, ως έχει σήμερα η αγορά, η φορολόγηση αδρανών ακινήτων σε περιοχές με υψηλή ζήτηση είναι ο μόνος τρόπος για να πεισθούν οι ιδιοκτήτες τους να τα αναπτύξουν ή να τα διαθέσουν», σχολιάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, Παύλος Λοΐζου. Από την στιγμή που τα κίνητρα για παραχώρηση επιπρόσθετου συντελεστή υπάρχουν, θα πρέπει να εφαρμοστούν και αντικίνητρα τα οποία θα ωθήσουν τους ιδιοκτήτες να τα αναπτύξουν, ώστε να σταθεροποιηθούν και να γίνουν πιο προσιτές οι τιμές οίκησης. Αλλιώς θα διατηρηθούν οι συνθήκες περιορισμένης προσφοράς και οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όχι μόνο στα κέντρα των πόλεων αλλά και στην περιφέρεια, αφού προς τα εκεί θα κινείται πλέον η ζήτηση με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, σε χαμένο χρόνο/ ταλαιπωρία για διακίνηση, δημιουργώντας την ανάγκη ανάπτυξης κυβερνητικών υπηρεσιών/ παροχών σε νέες περιοχές, κτλ. Νοείται ότι ο σκοπός δεν είναι η φορολόγηση της πρώτης κατοικίας ή μικροϊδιοκτητών, αλλά του ανεξάντλητου συντελεστή δόμηση».

Αντίστοιχα δεδομένα προκύπτουν και για την περιοχή της Ακρόπολης στη Λευκωσία, έρευνα την οποία η εταιρεία θα παρουσιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΘα μπορούσε η τεχνολογία να αποκαλύψει το μυστήριο της μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα;
Επόμενο άρθροAstroBank: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία διεθνώς στο επίκεντρο συζήτησης