Tου Γιώργου Κωνσταντίνου, Senior Communication Consultant & Διευθυντή Εκδόσεων στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας

 

Όσοι έζησαν προεκλογικές εκστρατείες των δεκαετιών του ’80 και του ’90 αλλά και στις αρχές του millennium, θα θυμούνται πόσοι τόνοι χαρτί ξοδεύονταν για την «επικοινωνιακή» προβολή κομμάτων και υποψηφίων στο εκλογικό σώμα.

Αφίσες, τρίπτυχα, μικρές κάρτες με στοιχεία επικοινωνίας και τον αριθμό του υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο, επιστολές προς ψηφοφόρους και τόσα άλλα έντυπα υλικά. Χιλιάδες δέντρα θυσία στον προεκλογικό αγώνα.

Η είσοδος στην τρίτη δεκαετία της τρίτης χιλιετηρίδας βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία να κινείται σε ρυθμούς προεκλογικούς, εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που ανέτρεψε την καθημερινότητα και τις ζωές όλων μας, πλήττοντας ταυτόχρονα την παγκόσμια οικονομία.

Κατά γενική ομολογία η πανδημία άλλαξε και τους όρους διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μάη, αφού η επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού περιορίζουν κινήσεις, μετακινήσεις, κοινωνικοποίηση, συναθροίσεις, επισκέψεις, συμπόσια, δεξιώσεις και τόσες άλλες εκδηλώσεις που μέχρι πριν ενάμιση χρόνο αντιμετωπίζαμε ως αυτονόητο δικαίωμά μας.

Λύση η παραδοσιακή τυπογραφία;

Τα κόμματα, οι υποψήφιοι βουλευτές και τα επιτελεία τους καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλάσια εμπόδια ώστε να φθάσουν τα μηνύματά τους στους ψηφοφόρους. Στη μικρή οθόνη ο υποψήφιος βουλευτής δίνει συνέντευξη φορώντας μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό. Στο ραδιόφωνο το πρόσωπό του δεν φαίνεται, παρά μόνο μπορούμε να ακούσουμε το όνομα και τη φωνή του. Είναι εύκολο σε αυτές τις συνθήκες να ταυτίσει ο ψηφοφόρος το πρόσωπο με το όνομα και τη φωνή;

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αξιοποιούνται δεόντως για σκοπούς προβολής από τα κομματικά επιτελεία και οι χορηγούμενες αναρτήσεις βρίσκονται καθημερινά προ ημερησίας διατάξεως. Στο εκλογικό σώμα, όμως, περιλαμβάνονται και ψηφοφόροι που δεν ξημεροβραδιάζονται μπροστά στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των tablets και των έξυπνων τηλεφώνων τους. Αυτή την ομάδα ψηφοφόρων δεν μπορούν να την αγνοήσουν τα κόμματα και οι υποψήφιοι, λαμβάνοντας υπόψη ότι ειδικά οι άνω των 65 είναι ψηφοφόροι οι οποίοι δεν παραλείπουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αναπόφευκτα, η παραδοσιακή τυπογραφία είναι η λύση για αυτή την ομάδα των ψηφοφόρων, εάν τα κόμματα και οι υποψήφιοι θέλουν να καλύψουν όλα τα κοινά που στοχεύουν να «ενημερώσουν». Βεβαίως, ζούμε στην εποχή του «Μην τυπώσετε αυτό το email αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο». Γι’ αυτό και κάθε κόμμα και υποψήφιος, ο οποίος ζητά την ψήφο μας, θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται το περιβάλλον και ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του θα είναι κατά πολύ μικρότερο από τις υποσχέσεις που θα υλοποιήσει όταν και αφού εκλεγεί.

Οι πολίτες είναι στην πλειοψηφία τους ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά. Τα διαφημιστικά έντυπα που «κοσμούν» σφηνωμένα τα γραμματοκιβώτια στις εισόδους πολυκατοικιών και μονοκατοικιών δεν λειτουργούν ακριβώς ως διαφήμιση για τον υποψήφιο. Το σλόγκαν «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει» σε αυτή την περίπτωση δεν αφορά τον ψηφοφόρο αλλά τον υποψήφιο, διότι πραγματικά θα «την πληρώσει», χάνοντας την εκτίμηση του πολίτη και κατ’ επέκταση την ψήφο του.

Η έντυπη επικοινωνία χρειάζεται∙ απαιτείται όμως ορθολογιστική μέθοδος διαχείρισης, από τη σύλληψή της μέχρι τη στιγμή που θα είναι απόβλητο προς ανακύκλωση. Από τον σχεδιασμό, την επιμέλεια των κειμένων, την εκτύπωση, την επιλογή του χαρτιού (γιατί όχι ανακυκλωμένο), την επιλογή μεγέθους, των χρωμάτων, των ποσοτήτων που θα εκτυπωθούν και την πλήρη στόχευση της αποστολής τους.

Το οπλοστάσιο ενός υποψήφιου βουλευτή το 2021 πρέπει να είναι «πράσινο» και να φαίνεται. Μάλιστα, μια προεκλογική εκστρατεία, με μετρήσιμα –απτά– στοιχεία, που θα αναδεικνύουν τις άριστες πρακτικές βιώσιμης, αειφόρου επικοινωνιακής καμπάνιας και εξοικονόμησης πόρων κατά τη διάρκειά της, ίσως κάνουν τη διαφορά για ένα κόμμα ή έναν υποψήφιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικαστικός Αγγέλω Ευαγγέλου πραγματοποίησε το 2013 μια ανατρεπτική έκθεση, υπό τον τίτλο «The leftovers», με επίκεντρο τα απομεινάρια της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών. Η ίδια δήλωσε τότε ότι αισθάνθηκε πως δεν θα έπρεπε να παραβλέψουμε ό,τι βιώσαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και μετά το τέλος της, «μια περίοδο μεγάλης βαβούρας, που άφησε πίσω της μεγάλη λεκτική και υλική σαβούρα». Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το ρεπορτάζ προέρχεται από τη συγκεκριμένη έκθεση.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στο 6ο τεύχος του ΓΝΩΡΑ Confidential.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροRCB Bank: Πασχαλινή διακόσμηση στη Λεμεσό
Επόμενο άρθροΗ ΕΕ ζητά την άποψη των πολιτών για την κινητικότητα των νέων εθελοντών