Tης Δρ. Ελένης Σταύρου 

Η πρωτοφανής επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως πόλεμος, καθώς η χώρα δέχτηκε ταυτόχρονα συντονισμένες επιθετικές ενέργειες από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Επιχειρήσεις αυτού του είδους και αυτής της κλίμακας χρειάζονται χρόνια οργάνωσης, ιδιαίτερα εάν υπολογίσει κανείς την αποτελεσματικότητα των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Ασφαλείας. Το γεγονός ότι ο Ισραηλινός μηχανισμός ασφαλείας «πιάστηκε στον ύπνο», αποτελεί αναπάντητο ερώτημα, οι συνέπειες του οποίου θα επηρεάσουν στο άμεσο μέλλον το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας.

Η ομοβροντία ρουκετών που εξαπολύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου ήταν, συγκεκριμένα, ο προπομπός της μεγάλης επίθεσης. Αρχικά, η μαζική εκτόξευση ρουκετών είχε σκοπό να προκαλέσει χάος πίσω από την πρώτη γραμμή, και αποσυντονισμό των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα δεκάδων μικρών επιθέσεων τον τελευταίο χρόνο, από τις οποίες οι εξτρεμιστές της Χαμάς συνέλεγαν πληροφορίες για τον τρόπο και χρόνο αντίδρασης του «απόρθητου», μέχρι τώρα, Iron Dome του Ισραήλ. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τρομοκράτες εκτίμησαν τον χρόνο αντίδρασης των στρατιωτών από τον κορεσμό του συστήματος μετά από πολλαπλές, διαδοχικές επιθέσεις. Σαν αποτέλεσμα, είχαν τον χρόνο να δράσουν κατά μήκος της οριογραμμής της Γάζας, χωρίς να δέχονται ιδιαίτερη αντίσταση, εκτελώντας και αιχμαλωτίζοντας αμάχους, στρατιώτες και αστυνομικούς.

Στο διεθνές στερέωμα υπήρξε συντριπτική καταδίκη της Χαμάς και υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί. Ο Πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον ομόλογο του ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ και θα το υποστηρίξει να αποκαταστήσει την ασφάλεια, για όσο καιρό χρειαστεί. Το ίδιο έπραξε και σύσσωμη η  Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις της.

Ο μοναδικός ηγέτης, «σύμμαχος» της Δύσης, που αρνήθηκε να καταδικάσει ως τρομοκρατική επίθεση τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, ήταν ο Ερντογάν.

Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση εξτρεμιστών, που δέχεται πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη από το Ιράν και την Τουρκία, ενώ μάλιστα διατηρεί πολιτικό γραφείο εκπροσώπησης στην Κωνσταντινούπολη.

Μπορούμε να συμπεράνουμε από την αντίδραση της ότι, η Τουρκική κυβέρνηση παγώνει τα βήματα επαναπροσέγγισης με ΗΠΑ και Ισραήλ, που είχε επιχειρήσει τους τελευταίους μήνες, ξεκινώντας την προσπάθεια προβολής του Τουρκικού κράτους ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.

Οι προσπάθειες του Ερντογάν να καθιερώσει το Δυτικό του προφίλ δεν ευδοκιμούν πλέον, αφού τα πάρε-δώσε του με το εξτρεμιστικό Ισλάμ φοβίζουν, ξεκάθαρα, τη Δύση, που βλέπει πέραν των άλλων να παρεισφρέουν πράκτορες και εξτρεμιστές του Ισλάμ, μέσα στα κύματα των μεταναστευτικών ροών.

Ως αποτέλεσμα, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ενεργήσει έξυπνα και στρατηγικά, για να αξιοποιήσει την κρίσιμή και έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή μας, και να αναδειχτεί μαζί με την Ελλάδα, οι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ως οι γεωπολιτικοί άρχοντες της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να σταθούμε φύλακες του διεθνούς δικαίου και κατά της νομιμοποίησης της τρομοκρατίας της Χαμάς. Ως κράτος το οποίο βιώνει την παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, γνωρίζουμε πολύ καλά την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων μέσω διπλωματικών οδών, και με την ελαχιστοποίηση των θυμάτων και της εξαθλίωσης των πολιτών και από τις δύο πλευρές.

Εκτιμώ ότι, πολύ σύντομα, η Τουρκία θα κληθεί να επιλέξει ξεκάθαρα μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ή Ρωσίας, Ιράν, Χαμάς και Χεζμπολάχ. Εμείς, η Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να επικεντρωθούμε στην προβολή της συμμετοχής της Τουρκίας στην εκτροφή και δράση της Χαμάς, που προκαλεί την Ανθρωπότητα ολόκληρη στον όλεθρο ενός πρωτοφανούς σε έκταση και αγριότητα πολέμου.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, μπορούμε να αποτελέσουμε τον αξιόπιστο πυλώνα σταθερότητας που χρειάζεται η Δύση, και κατά αποτέλεσμα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στη πλευρά μας να προχωρήσουμε στη δίκαιη επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter