Σήμερα το να ανταλλάζουν οι ποδοσφαιριστές φανέλες μεταξύ τους, μετά το τέλος μιας αναμέτρησης, θεωρείται κάτι δεδομένο. Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι
Στον κόσμο που ζούμε, υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που τα θεωρούμε δεδομένα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα έτσι ήταν τα πράγματα. Το ίδιο ισχύει και στον αθλητισμό. Με την πάροδο του χρόνου πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο των σπορ – από κανονισμούς μέχρι συνήθειες. Μια από αυτές είναι και το να ανταλλάζουν οι ποδοσφαιριστές φανέλες μεταξύ τους.
Σήμερα αυτό θεωρείται δεδομένο. Είναι η κίνηση που δείχνει την εκτίμηση που τρέφει ο ένας παίκτης για τον άλλον. Μάλιστα πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν μια ντουλάπα ολόκληρη με φανέλες αντιπάλων. Όμως πότε ξεκίνησαν όλα;
Η «γέννηση» μιας μελλοντικής παράδοσης
Το ημερολόγιο έγραφε 14 Μαΐου 1931. Η Γαλλία υποδέχεται στο Στάδιο Υβ-ντυ-Μανουάρ στην πόλη Κολόμπ την Αγγλία στο πλαίσιο ενός φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα. Οι «τρικολόρ» κόντρα σε όλα τα προγνωστικά της εποχής κερδίζουν με το εντυπωσιακό 5-2 το φαβορί Αγγλία.
Μετά το τέλος της αναμέτρησης οι παίκτες της Γαλλίας ζητούν από τους αντιπάλους τους τις φανέλες του, σε ένδειξη σεβασμού. Ήταν η μέρα που για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου παίκτες αντάλλασσαν μπλούζες μεταξύ τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη FIFA, έπρεπε να περάσουν πάνω από δύο δεκαετίες ώστε να δούμε πιο έντονο το φαινόμενο ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές. Αυτό συνέβη κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954 στην Ελβετία, εκεί που η (Δυτική) Γερμανία θα σηκώσει το πρώτο της τρόπαιο.
Η στιγμή της καθιέρωσης
Ωστόσο έπρεπε να φτάσουμε στο 1970 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό για να καθιερωθεί η κίνηση της ανταλλαγής φανέλας ανάμεσα σε παίκτες.
Στις 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων, η Βραζιλία θα κερδίσει την Αγγλία με 1-0.
Αμέσως μετά το τέλος, ο Πελέ και ο Μπόμπι Μουρ, αφού θα έχουν μια σύντομη συνομιλία στο κέντρο του γηπέδου, θα δώσει ο ένας στον άλλο τις φανέλες τους και θα αγκαλιαστούν, με τα φλας των φωτογράφων να παίρνουν φωτιά.
Η κίνηση αυτή των δύο θρύλων του ποδοσφαίρου ήταν η στιγμή της καθιέρωσης. Πηγή: in.gr