Ο Μαρίνος Χριστοδουλίδης μιλά για τον στρατηγικό σχεδιασμό και για την επιλογή του Οίκου που θα αναλάβει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ

 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης δήλωσε αισιόδοξος ότι με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Χρηματιστηρίου που προβλέπει την ιδιωτικοποίησή του, το  Χρηματιστήριο θα μπορέσει να προσφέρει ακόμη πιο αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, μέσω της ενδυνάμωσης  τόσο νέων εταιρειών που θα ενθαρρυνθούν να εισαχθούν σ’ αυτό προς άντληση κεφαλαίων, όσο και των ήδη εισηγμένων εταιρειών.

Μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ΧΑΚ, όπου μέσω του οποίου τίθεται προτεραιότητα, ως αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Αποκάλυψε  ότι προσεχώς, θα επιλεγεί ο ένας από τους πέντε οίκους εμπειρογνωμόνων που υπέβαλαν προσφορές, για να αναλάβει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Με την κατακύρωση της προσφοράς, ο επιτυχών οίκος εμπειρογνωμόνων θα έχει στη διάθεση του 14 μήνες για να υλοποιήσει τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ.

Θα λειτουργήσει και φέτος η Αγορά Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης του ΧΑΚ, ως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία MiFID II

«Και οι πέντε εμπειρογνώμονες σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, τα πέντε κονσόρτσιουμ που υπέβαλαν αίτηση για να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία, είναι αξιόλογοι Οίκοι που μπορούν και να προσφέρουν, αλλά και να βοηθήσουν στην ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ».

Ποιος θα είναι ο νέος μέτοχος;

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από ξένο Χρηματιστήριο για να καταστεί ο νέος μέτοχος του ΧΑΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «ένα εγνωσμένης αξίας χρηματιστήριο του εξωτερικού θα ενδιαφερθεί και ότι θα υπάρξει κατάληξη, ώστε αυτό να είναι ο νέος μέτοχος  του ΧΑΚ».

«Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα προσδώσει πρόσθετη αξία, θα φέρει περαιτέρω τεχνογνωσία και προοπτική στο ΧΑΚ και θα συμβάλει ακόμη πιο αποφασιστικά, στην αυξημένη εισαγωγή νέων εταιρειών και σε αυξημένη ρευστότητα».

«Εκείνο  για το οποίο εμείς ευελπιστούμε, είναι ότι η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ θα συμβάλει περαιτέρω στο στόχο προς την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει εναλλακτική διέξοδο στις εταιρείες για άντληση κεφαλαίων προς ανάπτυξη τους, ώστε να απεμπλακούν από την κύρια σήμερα διαθέσιμη επιλογή του τραπεζικού δανεισμού».

Και Αγορά Μικρομεσαίων φέτος

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και σε μία νέα Αγορά η οποία θα λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους, αυτή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.  Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία  ότι και η νέα αυτή Αγορά, σε συνέχιση του επιτυχημένου εγχειρήματος της ΝΕΑς Αγοράς, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εισαγωγή εταιρειών, καθώς και τη συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑΚ.

«Θα πρόκειται, ως σημείωσε, για υποκατηγορία στο υφιστάμενο εγκεκριμένο Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) του ΧΑΚ, στο οποίο εμπίπτει ήδη και η ΝΕΑ Αγορά, η οποία έχει προσελκύσει επιτυχώς κατά τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρίες για εισαγωγή σ’ αυτήν, τόσο από την Κύπρο, όσο και διεθνώς.  Είχαμε εταιρείες κυρίως από την Ελλάδα και τη Βρετανία και ορισμένες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αγορά Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα λειτουργεί με  βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Θα γίνει και συντονισμός με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε αυτή να λειτουργήσει σύντομα, σίγουρα μέσα στη φετινή χρονιά».

Η Αγορά Εμπορευμάτων

Για την Αγορά Εμπορευμάτων ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο ως γνωστό ήδη είχε εξεταστεί σε προκαταρκτικό στάδιο από το ΧΑΚ, για λογαριασμό του οποίου είχε εκπονηθεί και εξιδεικευμένη μελέτη για το θέμα αυτό.  Διευκρίνισε ότι σ’ αυτήν θα εισάγονται προς διαπραγμάτευση προϊόντα και όχι κινητές αξίες, ενώ σημείωσε πως λόγω της έκτασης του έργου και της εκτενούς διαδικασίας που χρειάζεται η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος, δόθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού προτεραιότητα, στην άμεση βελτίωση της θέσης του ΧΑΚ και κυρίως στην επικείμενη ιδιωτικοποίησή του.

Η πανδημία έφερε αβεβαιότητα

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε πως  το Χρηματιστήριο δεν μπορούσε να παραμείνει αλώβητο. Όλοι γενικά οι τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας έχουν πληγεί λόγω της αβεβαιότητας που έχει επιφέρει ο ιός που εντός του 2020 επηρέασε σημαντικά και τις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ. Σημείωσε ωστόσο, ότι φέτος ο Γενικός Δείκτης είναι αυξημένος κατά 13%, ενώ το 2020 ήταν μειωμένος κατά 13%.

Σε ερώτηση αν υπήρξε ενδιαφέρον για εισαγωγή στο ΧΑΚ εταιρειών από άλλες χώρες λόγω του Brexit, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπήρξε μεν ενδιαφέρον, ωστόσο στο παρόν στάδιο αυτό είναι ακόμη περιορισμένο.

Τέλος, ανέφερε ότι σχετικά με τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ, αποφασίστηκε ότι αυτή δεν θα πληρωθεί μέχρι την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.  «Ο Νίκος Τρυπάτσας, κατέληξε, θα εκτελεί κανονικά τα χρέη του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή».

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠως η τεχνολογία αλλάζει τον τομέα των ακινήτων
Επόμενο άρθροΜοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες στο βραβευμένο Grill Room του Amathus