Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία δείχνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού μπορεί να υποδεικνύουν σημάδια πρώιμης άνοιας.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τη σχέση μεταξύ της υγείας του αμφιβληστροειδούς και της ακεραιότητας του γενικού καρδιαγγειακού συστήματος. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο αμφιβληστροειδής συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο, γράφει η olhar digital.
Πριν από τρία χρόνια, η ίδια ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με τη σχέση μεταξύ της αραίωσης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα ενός ατόμου στη μέση ηλικία και των γνωστικών επιδόσεων στην παιδική και ενήλικη ζωή. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας λεπτός, φωτοευαίσθητος ιστός που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού, μέσα στον βολβό.
«Πολλές από τις διαδικασίες της νόσου Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι αντανακλώνται στον αμφιβληστροειδή, καθιστώντας τον έναν καλό στόχο ως βιοδείκτη για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια», δήλωσε η ψυχολόγος Ashleigh Barrett-Young από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο.
Πώς διεξήχθη η έρευνα
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πληροφορίες από μια έρευνα του 2022, η οποία παρακολουθούσε δεδομένα υγείας 45 ετών από Νεοζηλανδούς που γεννήθηκαν το 1972 και το 1973.
Αυτή τη φορά, εστίασαν σε φωτογραφίες αμφιβληστροειδούς, οφθαλμολογικές εξετάσεις και μια σειρά εξετάσεων που αξιολογούν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών άνοσων νοσημάτων στη μέση ηλικία από 938 συμμετέχοντες ηλικίας 45 ετών,
Από εκεί, εντόπισαν συσχετίσεις μεταξύ της γνωστικής παρακμής και του πάχους του στρώματος του αμφιβληστροειδούς (όπως ακριβώς έκαναν και στην αρχική μελέτη),
Επιπλέον, εξέτασαν τη μικροαγγειακή υγεία του αμφιβληστροειδούς, η οποία μετράται από τη διάμετρο των μικρών αρτηριών και φλεβών στον ιστό,
Είναι αυτές οι αρτηρίες και οι φλέβες που «αντανακλούν την ακεραιότητα του συνολικού καρδιαγγειακού συστήματος του σώματος (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλοαγγειακού), το οποίο εμπλέκεται στην παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ και των συναφών νοσημάδων και, ειδικότερα, στα αγγειακά άνοσα νοσήματα», γράφουν.
Άνοια και υγεία του αμφιβληστροειδούς
Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος άνοιας ήταν υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με στενότερα αρτηρίδια (μικρά αγγεία που μεταφέρουν αίμα μακριά από την καρδιά) και ευρύτερα φλεβίδια (μικροσκοπικές φλέβες που λαμβάνουν αίμα από τα τριχοειδή αγγεία).
Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθεί η σχέση μεταξύ της υγείας του αμφιβληστροειδούς και της άνοιας σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Επιπλέον, οι μετρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα δεν μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν ως διάγνωση της νόσου.
«Οι θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και ορισμένες άλλες μορφές άνοιας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές αν αρχίσουν νωρίς στην πορεία της νόσου», δήλωσε η Barrett-Young. «Ελπίζω ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης σε σαρώσεις ματιών για να δώσουμε μια ένδειξη της υγείας του εγκεφάλου σας, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί». Πηγή: iefimerida.gr