Ενώ οι περισσότεροι μπορεί να βαριόμαστε να κάνουμε τα ψώνια της εβδομάδας στο σπίτι, γιατί μας πιάνει ενθουσιασμός όταν το κάνουμε στις διακοπές μας;
Πολλοί είναι εκείνοι που λατρεύουν να πηγαίνουν και να ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ όταν βρίσκονται στο εξωτερικό και μάλιστα έχουν και αγαπημένες αλυσίδες που θέλουν να επισκέπτονται ξανά και ξανά.
Τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ του εξωτερικού είναι ένα φαινόμενο που έχει γίνει viral στα social media. Μάλιστα, υπάρχουν πάνω από 50 εκατ. δημοσιεύσεις στο TikTok με θέμα το «grocery store travel», με ταξιδιώτες που δείχνουν τα γευστικά και πρωτότυπα ευρήματά τους και παρουσιάζουν αυτήν τη συνηθισμένη δραστηριότητα ως μια πολιτιστική εμπειρία.
Η νέα viral τάση στα σούπερ μάρκετ
Όμως αυτή η συμπεριφορά υπήρχε πολύ πριν το TikTok, και ανέβηκε σε δημοφιλία με την άνοδο και των διακοπών σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, καθώς σε κάνει να «ζήσεις σαν ντόπιος».
Έτσι, πολλοί πλέον προτιμούν να περιπλανιούνται στους διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ με το καλάθι στο χέρι και να ανακαλύπτουν γαστρονομικούς «θησαυρούς» που δεν έχουν ξαναδεί ή ξαναγευτεί παρά να κάνουν τουριστικά πράγματα, όπως αναφέρει το Time Out.
Στην Ισλανδία, για παράδειγμα, θα βρεις σοκολάτες με κομμάτια γλυκόριζας και πλαστικά πακέτα με ξερή, λεπτοκομμένη λευκή ψαρόσαρκα που την τρώνε σαν πατατάκια. Στη Νέα Υόρκη, πολύ διάσημα είναι τα χιπστερίστικα labels, με προσεκτικά τοποθετημένα λαχανικά και «σχεδόν χειροποίητα» προϊόντα που πωλούνται εκεί.
Στα Νησιά Φερόε βρίσκεις στα ράφια σοκολάτες Cadbury και μπισκότα Tunnocks Teacakes, επειδή οι Βρετανοί στρατιώτες που είχαν σταθμεύσει εκεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα έφεραν μαζί τους και οι Φεροέζοι κράτησαν αυτές τις διατροφικές συνήθειες ακόμη κι αφότου οι στρατιώτες έφυγαν.
Στην Πορτογαλία θα βρεις κονσερβοποιημένα ψάρια με την πιο εντυπωσιακή συσκευασία.
Μερικά από τα καλύτερα και διασημότερα είδη προς αγορά σε σούπερ μάρκετ ανά τον κόσμο, είναι τα Biscotti και σοκολατάκια Baci στην Ιταλία, τα ράμεν στη Νότια Κορέα και οι περίφημες Kit Kat με ιδιαίτερες γεύσεις στην Ιαπωνία.Θα μπορούσε κανείς να αποδώσει τη σημερινή δημοφιλία του «τουρισμού στα σούπερ μάρκετ» στη συλλογική βαρεμάρα με το πόσο μονότονοι και όμοιοι έχουν καταντήσει ορισμένοι τομείς του ταξιδιού. Είναι μια αντίδραση απέναντι στην ιδέα, όπως αναφέρει το The Verge, ότι κάθε καφετέρια, ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενο διαμέρισμα μοιάζουν πια μεταξύ τους, μέσα σε μια παγκόσμια ομογενοποίηση του πολιτισμού, όπου μπορείς να φας αβοκάντο τοστ και να πιεις έναν καφέ εσπρέσο σε έναν χώρο που μοιάζει πάνω-κάτω ίδιος, όπου κι αν βρίσκεσαι στον κόσμο.
Αυτό όμως που δεν είναι μονότονο και παγκοσμιοποιημένο είναι μια τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Ο «τουρισμός σούπερ μάρκετ» είναι πράγματι μια πολιτιστική εμπειρία και μάλιστα απαλλαγμένη από τις ταλαιπωρίες των κλασικών τουριστικών αξιοθέατων και δραστηριοτήτων. Δεν έχει εισιτήριο ούτε χρειάζεται να κάνεις κράτηση, δεν χρειάζεται να περιμένεις σε ουρά για να μπεις, πηγαίνεις όποτε θες, προσαρμόζεται σε σένα και έχει μηδενικό ρίσκο.
Ο «τουρισμός στα φαρμακεία» προσφέρει παρόμοια συγκίνηση: ποιος δεν ενθουσιάζεται με τις κρέμες προσώπου και τις υπέροχες συσκευασίες που βρίσκεις σε ένα παριζιάνικο φαρμακείο ή με τα χάπια κατά του jet lag με σεροτονίνη που μπορείς να βρεις στο ράφι ενός απλού φαρμακείου στην Αμερική;
Αν ο τουρισμός στα σούπερ μάρκετ μοιάζει με το να κρυφοκοιτάς μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας κάποιου άλλου, τότε ο τουρισμός στα φαρμακεία μοιάζει με εκείνη τη πιο προσωπική, σχεδόν «απαγορευμένη» αίσθηση του να ανοίγεις το ντουλαπάκι του μπάνιου ενός φίλου.
Αυτή είναι η μαγεία του ξένου σούπερ μάρκετ: το πώς μπορεί να κάνει τα πιο συνηθισμένα πράγματα να φαίνονται εξαιρετικά. Πηγή: iefimerida.gr