Από την εποχή των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων χρονολογείται το όραμα της σύνδεσης της ιταλικής χερσονήσου με τη Σικελία, το οποίο προωθεί η ιταλική κυβέρνηση.
Η προγραμματική συμφωνία για τις προπαρασκευαστικές και λειτουργικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη Γέφυρα του Πορθμού της Μεσσήνης, υπογράφηκε αυτές τις μέρες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου, το έγγραφο που υπεγράφη «ορίζει τις τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις των μερών που εμπλέκονται στην κατασκευή, την διαχείριση της γέφυρας και των σχετικών παράπλευρων έργων».
Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Matteo Salvini, τον Υπουργό Οικονομίας Giancarlo Giorgetti, τους προέδρους των Περιφερειών της Σικελίας και της Καλαβρίας, και φυσικά όλους τους εμπλεκόμενους με την κατασκευή της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας του κόσμου.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει πέρασει μέσα από συμπληγάδες πέτρες και τώρα έχει αρχίσει να παίρνει την άγουσα της υλοποίησης. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τοποθεσία όπου θα κατασκευαστεί η γέφυρα είναι μία από τις περιοχές με τον υψηλότερο σεισμικό κίνδυνο στην Ευρώπη.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει ενεργό ρήγμα και έτσι ενέχει ο κίνδυνος σεισμού σαν και αυτόν που προκλήθηκε το 1908, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.
Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο, Stretto di Messina, έχει προχωρήσει σε σχετικές μελέτες, τόσο για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή της στο περιβάλλον, όσο και για αυτές μετά από σεισμό ή τσουνάμι. Φυσικά έγιναν μελέτες και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.
Η νέα γέφυρα θα έχει βασικό άνοιγμα άνω των 3,3 χλμ. και θα αποτελέσει τη μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα (σιδηροδρομική και οδική) στον κόσμο, ενώνοντας τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτή τη στιγμή μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο είναι η γέφυρα Τσανάκαλε 1915 στην Τουρκία, με βασικό άνοιγμα 2.023 μ.
Η γέφυρα θα αντικαταστήσει τη σημερινή σύνδεση -η οποία πραγματοποιείται με φέρι μποτ- διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών από το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, τη Σικελία, στην ηπειρωτική Ιταλία, και το αντίστροφο. πηγή: iefemerida