Ισχυρό σοκ στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια προκαλούν οι παρενέργειες της πανδημίας, οδηγώντας στην κατάρρευση των τιμών και στο ψαλίδισμα χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Πέρσι, η πτώση της ζήτησης έφτασε στο 10% σε παγκόσμιο επίπεδο και διαμορφώθηκε στα 99,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Αντίστοιχα, οι τιμές του Brent κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 42 δολάρια το βαρέλι με σημαντικές διακυμάνσεις μέσα στη χρονιά καθώς υποχώρησαν κάτω από τα 20 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020, από 64 δολάρια το 2019.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική πτώση των πωλήσεων καυσίμων, οι τιμές των οποίων μειώθηκαν από 14% στην Πορτογαλία έως και 25% στην Ισπανία.
Υπολογίζεται ότι η συνολική πτώση στην αγορά πετρελαιοειδών ανήλθε πέρσι στο 27% σε σχέση με το 2019, την ώρα που και τα περιθώρια διύλισης κυμαίνονταν σε ιστορικά χαμηλά δεκαετίας. Η υγειονομική κρίση έχει απλώσει πολύ βαριά σκιά σε μια σειρά από κλάδους.
Εξαιτίας της κατάρρευσης του Τουρισμού, οι πωλήσεις σε αεροπορικά καύσιμα ήταν μειωμένες κατά 67,1% – μόλις στους 434.194 Μετρικούς Τόνους, από 1.319.546 ΜΤ την προηγούμενη χρονιά.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στη ζήτηση καυσίμων για τη ναυσιπλοΐα, που περιορίστηκαν περισσότερο από 1 εκατ. ΜΤ, εμφανίζοντας πτώση της τάξης του 32,6%. Αλλά και στα καύσιμα κίνησης η ζήτηση μειώθηκε στους 4,466 εκατ. τόνους, με τις ποσοστιαίες απώλειες να φτάνουν στο 13,1% σε ετήσια βάση. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, που λόγω ειδικών συνθηκών παρουσίασαν αισθητή άνοδο κατά 15,3%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν και τα ελληνικά διυλιστήρια τόσο των Ελληνικών Πετρελαίων όσο και της Motor Oil.
Ενδεικτικό της ύφεσης που έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην αγορά είναι οι ετήσιες ζημίες για το 2020, από τους πέντε κολοσσούς του κλάδου (ExxonMobil, BP, Shell, Chevron και Total), οι οποίες αθροιστικά έφτασαν τα 76 δις δολάρια.