Τα προσωρινά δεδομένα παρακολούθησης, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, δείχνουν ότι οι μέσες εκπομπές CO2 των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στην ΕΕ, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με το 2019. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση των εκπομπών από τότε που άρχισαν να εφαρμόζονται τα πρότυπα CO2 το 2010. Συμπίπτει με τη θέσπιση αυστηρότερων προτύπων εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Για την περίοδο 2020-2024, ο κανονισμός ορίζει ως στόχους εκπομπών CO2 για το σύνολο του στόλου οχημάτων της ΕΕ τα 95 g CO2/km για τα καινούργια ταξινομημένα αυτοκίνητα και τα 147 g CO2/km για τα καινούργια ταξινομημένα ημιφορτηγά.
Ο κύριος λόγος για αυτή την απότομη μείωση των εκπομπών CO2 ήταν η αύξηση του ποσοστού των ταξινομήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο τριπλασιάστηκε από 3,5% το 2019 σε πάνω από 11% το 2020.
Παρά τη συρρίκνωση της συνολικής αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο συνολικός αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν το 2020 παρουσίασε αύξηση, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 εκατομμύριο πωλήσεις ετησίως. Οι μέσες εκπομπές CO2 από καινούργια ημιφορτηγά που πωλήθηκαν στην ΕΕ, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 επίσης μειώθηκαν ελαφρά. Τα προσωρινά δεδομένα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών CO2 εξακολουθεί να αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών CO2 από αυτοκίνητα και ημιφορτηγά και ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κατασκευαστές οχημάτων έχουν στη διάθεσή τους 3 μήνες για να επανεξετάσουν τα δεδομένα και μπορούν να ενημερώσουν την Επιτροπή εάν θεωρούν ότι υπάρχουν σφάλματα στο σύνολο δεδομένων. Τα τελικά δεδομένα, που θα δημοσιευθούν στα τέλη Οκτωβρίου 2021, θα αποτελέσουν τη βάση για να διαπιστώσει η Επιτροπή τη συμμόρφωση των κατασκευαστών με τους στόχους ειδικών εκπομπών και το κατά πόσον οφείλονται πρόστιμα για υπέρβαση εκπομπών. Η αναθεώρηση των σημερινών προτύπων για τις εκπομπές CO2, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις νέες υψηλότερες φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα, θα αποτελέσει μέρος των προτάσεων της Επιτροπής για τη δέσμη προσαρμογής στον στόχο 55%, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν στις 14 Ιουλίου.