Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Διαβεβαίωσης των νέων Μελών του Υπουργικού Συμβουλίου
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κας Στέφης Δράκου, του νέου Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και οι διορισμοί του νέου Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μάριου Πελεκάνου, του Επιτρόπου του Πολίτη κ. Παναγιώτη Σεντώνα, της νέας Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Νιόβης Παρισσινού και του νέου Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Ανδρέα Ιωσήφ.
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Θα πρέπει να ομολογήσω πως είναι με ανάμεικτα αισθήματα που προχωρώ στην αναδιάταξη του Κυβερνητικού σχήματος.
Αισθήματα λύπης γιατί αποχωρίζομαι ικανότατους και καταξιωμένους συνεργάτες, όπως και αισθήματα ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για το έργο που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Κυβέρνηση.
Για αυτό και νιώθω την ανάγκη και δημόσια να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας, κύριο Κωνσταντίνο Ιωάννου, που, χάριν στο πείσμα, τη μεθοδικότητα και την εργατικότητά του, πέτυχε τόσο την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, μίας από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας.
Ευχαριστίες απευθύνω και προς την κυρία Έμιλυ Γιολίτη για τις φιλότιμες προσπάθειες προώθησης των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου.
Εξίσου θερμότατα ευχαριστώ τον αποχωρούντα Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος, με ήθος και εντιμότητα, επιτυχώς υπηρέτησε τον πολιτικό πολιτισμό σε μια περίοδο που την διέκρινε η τοξικότητα του πολιτικού λόγου.
Το πιο σημαντικό, αποχωρεί με την ίδια αξιοπρέπεια που τον διέκρινε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.
Εάν παραλείπω την αναφορά στους συνεργάτες μου, κύριο Παναγιώτη Σεντώνα και κύριο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, είναι γιατί θα συνεχίσουν να υπηρετούν την Κυβέρνηση από άλλες εξίσου σημαντικές θέσεις.
Ένα θέλω να γνωρίζουν: Το έργο που επιτέλεσαν θα είναι μέτρο σύγκρισης για όσα καλούνται να πράξουν όσοι τους διαδέχονται, προκειμένου, με αποτελεσματικότητα, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού.
Ενασκώντας τις εκ του Συντάγματος εξουσίες μου, προχωρώ σήμερα στον διορισμό:
(α) Της κυρίας Στέφης Δράκου ως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
(β) Του κύριου Μιχάλη Χατζηπαντέλα ως Υπουργού Υγείας.
(γ) Του κυρίου Μάριου Πελεκάνου ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
(δ) Της κυρίας Αναστασίας Ανθούση ως Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα ευθύς μετά την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
(ε) Της κυρίας Νιόβης Παρισινού ως Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου.
(στ) Του κυρίου Ανδρέα Ιωσήφ στη θέση του Διευθυντή Γραφείου Τύπου της Προεδρίας.
(ζ) Του κύριου Παναγιώτη Σεντώνα στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού που μετονομάζεται σε Επίτροπο του Πολίτη, αφού οι συντονιστικές του δράσεις θα διευρυνθούν ώστε να περιλαμβάνουν προγράμματα για ενεργότερη εμπλοκή της κοινωνίας στα πολιτικά δρώμενα.
Κατά την επιλογή των νέων μελών της Κυβέρνησης, δεν παραγνωρίστηκαν η προσωπικότητα και οι ικανότητες του γυναικείου φύλου, με την παρουσία για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυβερνητικό σχήμα πέντε καταξιωμένων γυναικών.
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί και Αξιωματούχοι,
Σας συγχαίρω και σας εύχομαι κάθε επιτυχία και δημιουργική παρουσία στα αξιώματα που αναλαμβάνετε.
Ο σημερινός ανασχηματισμός, συμπίπτει με την συμπλήρωση οχτώ χρόνων από την ημέρα εντολής που ο λαός μου ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Μέσα στο πλαίσιο της λογοδοσίας, θεωρώ ως ελάχιστο καθήκον να προβώ σε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου που έχει επιτελεσθεί και των δράσεων που απαιτούνται τους επόμενους 20 μήνες διακυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκλήρωση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, αλλά, το πιο σημαντικό, του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο».
Είναι καλά γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου.
Η χώρα ευρίσκετο προ του κινδύνου ατάκτου χρεωκοπίας.
Χάρη στην αποφασιστικότητα, τις τολμηρές αποφάσεις ευθύνης, τη συμβολή των συνεργατών μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και όχι μόνο, τη συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων, αλλά κυρίως, τις θυσίες του κυπριακού λαού, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία και αναστρέψαμε τα άκρως αρνητικά δεδομένα, επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων:
(α) Την έξοδό μας από το μνημόνιο πολύ νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.
(β) Την επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την κατηγορία σκουπιδιών που την κατέτασσαν το 2012 οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.
(γ) Μέσα από μια συνετή δημοσιονομική πολιτική πετύχαμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα, αντί ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που καταγράφοντο προ της ανάληψης της εξουσίας.
(δ) Την σταθερή καταγραφή ρυθμών ανάπτυξης που προ της πανδημίας υπερέβαιναν το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
(ε) Τη μείωση της ανεργίας από το 16% στο 7%,
Δυστυχώς, η έλευση του κορωνοϊού ανέκοψε προσωρινά την πορεία ανάπτυξης και προόδου.
Παρά ταύτα, θα πρέπει να αναλογιστούμε πως οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και ιδιαίτερα αρνητικές εάν δεν ήμασταν σε θέση να εφαρμόσουμε ουσιαστικές αποφάσεις στήριξης της οικονομίας, ύψους πέραν των 1.9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο, πέραν της επίτευξης του βασικού στόχου της ουσιαστικής περιφρούρησης του αγαθού της υγείας και της ζωής, κατορθώσαμε να προστατεύσουμε θέσεις εργασίες, να θωρακίσουμε τις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες και συνακόλουθα, να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή.
Παράλληλα με την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, προχωρήσαμε με την υιοθέτηση τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών, προκειμένου μέσα από τον εκσυγχρονισμό να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες και αγκυλώσεις ενός κράτους που παρέμενε σε εποχές του παρελθόντος.
Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω:
(i) Στην Υγεία, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων, ύστερα από δεκαετίες ατέρμονων εξαγγελιών και συζητήσεων.
Το ΓεΣΥ σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνεισφορά του στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
(ii) Στο Κράτος πρόνοιας πήραμε μια σειρά αποφάσεων για μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ανέδειξαν την ευαισθησία της Κυβέρνησης απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης του Κράτους, με πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη διασφάλιση συντάξεων για όλους πάνω από το όριο της φτώχειας, την υιοθέτηση προγραμμάτων προστασίας για τις πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, τη δημιουργία καταφυγίων φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας και τη δημιουργία χώρων στέγασης εγκαταλειμμένων παιδιών.
Πρόσθετα πήραμε αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.
Για να μην αναφερθώ στην επαναφορά του επιδόματος μάνας, την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων, τη θέσπιση άδειας πατρότητας, την επέκταση της άδειας μητρότητας και σωρείας άλλων μέτρων ενίσχυσης του δικτύου προστασίας ευάλωτων ομάδων και αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.
Ενισχυμένα ήσαν και τα μέτρα που λήφθηκαν μέσω προγραμμάτων στήριξης και κατάρτισης ανέργων συμπολιτών μας.
Σημαντικό μέτρο στήριξης των εργαζομένων υπήρξε και η αποκατάσταση Ταμείων Προνοίας των Εργαζομένων κατά 75%, με ένα πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στους μισθούς των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προχωρούμε στη σταδιακή επαναφορά των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων προ των αποκοπών, ενώ εκσυγχρονίσαμε και επαναφέραμε τον θεσμό της ΑΤΑ.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο μέριμνας, εντάσσεται και η υιοθέτηση της νέας στεγαστικής πολιτικής, για στήριξη των κατοίκων της Υπαίθρου, των Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτουσών Περιοχών.
Μια πολιτική, μέσω της οποίας επωφελούνται 386 κοινότητες.
Στα ίδιο πλαίσιο είναι και η δρομολόγηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης της ανέγερσης πέραν των 1000 οικιστικών μονάδων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα παραχωρηθεί με τη μέθοδο του προσιτού ενοικίου, ενώ παράλληλα επιδοτείται το επιτόκιο για αγορά ιδιόκτητης κατοικίας από τα νεαρά ζευγάρια.
iii) Ιδιαίτερη ευαισθησία έχουμε επιδείξει σε θέματα που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου.
Όσον αφορά τη δικαιοσύνη, προχωρήσαμε με τη σύσταση νέων δικαστηρίων, όπως του Διοικητικού και του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ενώ αυξήσαμε κατά 50% τον αριθμό των υπηρετούντων δικαστών, προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.
Ταυτόχρονα, τον Μάιο του 2019 καταθέσαμε έξι νομοσχέδια για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης.
Μεταρρυθμίσεις που προνοούν την επαναφορά των συνταγματικών προνοιών όσον αφορά τη δομή του Ανώτατου Δικαστηρίου, τη σύσταση Εφετείου, Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου και νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, με στόχο πάντα τον εκσυγχρονισμό τόσο του συστήματος όσο και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.
Παράλληλα, προχωρήσαμε στην ανέγερση ή αναβάθμιση νέων δικαστικών μεγάρων.
Όσον αφορά το Κράτος Δικαίου εκπονήθηκε Εθνική Στρατηγική για πάταξη της Διαφθοράς, στη βάση της οποίας εδράζεται το οριζόντιο Σχέδιο Διαφάνεια – Λογοδοσία – Κράτος Δικαίου, που περιλαμβάνει 58 δράσεις.
Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω πως προχωρήσαμε στην αναβάθμιση και ενίσχυση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου στα Υπουργεία και τη σύσταση από τη Νομική Υπηρεσία Μονάδας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Την ίδια στιγμή, έχουν κατατεθεί στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια που ενισχύουν τους μηχανισμούς ελέγχου και πάταξης της διαφθοράς, όπως:
(α) Η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
(β) Η προστασία προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.
(γ) Ρύθμιση κανόνων διαφάνειας και δημιουργία μητρώου προσώπων που εμπλέκονται στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων.
(δ) Η αύξηση των ποινών που προβλέπονται για νομικά πρόσωπα σε περίπτωση καταδίκης τους για αδικήματα διαφθοράς.
(ε) Η συμμόρφωση της Διοίκησης στις Δικαστικές Αποφάσεις.
Ακόμη, προχωρήσαμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο αποτελεί πλέον πρότυπο σε όλη την Ευρώπη.
Ενώ, εισήξαμε τον θεσμό της πολιτικής συμβίωσης και ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους.
(iv) Για να γίνουν κατορθωτά τα όσα έχω προαναφέρει στον τομέα της Οικονομίας, λήφθηκαν μια σειρά μέτρων που βοήθησαν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στη στήριξη τόσο του επιχειρείν όσο και των εργαζομένων.
Και πάλι θα αρκεστώ σε ενδεικτική αναφορά των ελκυστικών φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων που έχουμε προωθήσει:
(α) Καταργήθηκε η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.
(β) Μειώθηκαν τα μεταβιβαστικά τέλη κατά 50%.
(γ) Προωθήθηκαν φορολογικές εκπτώσεις για όλα τα νέα κεφάλαια που επενδύονται σε κάθε κυπριακή επιχείρηση.
(δ) Δόθηκαν φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις.
(ε) Δόθηκαν πολεοδομικά κίνητρα.
(στ) Διαφοροποιήσαμε τα κριτήρια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, που ως αποτέλεσμα υποβοήθησε την αναθέρμανση της οικονομίας, με επενδύσεις ύψους 7.5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Για τις παθογένειες, τα κενά και τις αδυναμίες που παρουσίασε το Επενδυτικό Πρόγραμμα θα κάνω αναφορά στη συνέχεια.
Είναι αυτά τα φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα που οδήγησαν σε μια σειρά εμβληματικών ξένων και εγχώριων επενδύσεων που ενίσχυσαν περαιτέρω την αναπτυξιακή μας δυναμική, όπως το πολυθεματικό καζίνο, τέσσερις νέες μαρίνες, αλλά και ένας σημαντικός αριθμό μεγάλων οικιστικών, εμπορικών και τουριστικών αναπτύξεων σε όλη την επικράτεια.
Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την ευρύτερη μεσαία τάξη, μέσω διάθεσης 1 δις ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Επιπλέον, υιοθετήσαμε νέα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα της νεανικής, γυναικείας και νεοφυούς, μέσω εθνικών πόρων που μόνο για την περίοδο 2021-2027 θα υπερβούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ.
(v) Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του Κράτους και της ενίσχυσης της ευελιξίας και αποδοτικότητας του προς όφελος της οικονομίας, αλλά και της αναβάθμισης των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, δημιουργήσαμε αυτόνομες διοικητικές δομές, Υφυπουργεία για κρίσιμους τομείς, όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, η Έρευνα και Καινοτομία και ο Ψηφιακός Σχηματισμός και η Κοινωνική Πρόνοια, ενώ επίκειται η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Εξίσου σημαντική είναι και η δημιουργία και νέων Επιτρόπων για υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και στοχεύμενων δράσεων, όπως ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και ο Επίτροπος του Πολίτη.
Ενοποιήσαμε κυβερνητικά τμήματα, όπως το Τμήμα Φορολογίας, ενώ καταργήσαμε τμήματα του Δημοσίου και Δημόσιους Οργανισμούς που είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους.
Κάναμε την επαφή του Κράτους με τον πολίτη ακόμη πιο προσιτή, αυξάνοντας τον αριθμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, διευρύνοντας το φάσμα υπηρεσιών που προσφέρουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, υιοθετώντας παράλληλα σύγχρονα πρότυπα εξυπηρέτησης.
Καθοριστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση διαδραματίζει και η ριζική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλο το φάσμα της επαφής του πολίτη με το Κράτος.
“Ήδη βλέπουμε δείγματα γραφής, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή, η ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών και στρατευσίμων, η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές με το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κτηματολογίου, υπηρεσίες του ΓεΣΥ και του συστήματος Υγείας, αλλά και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου μέσω του συστήματος Αριάδνη”, κατέληξε ο ΠτΔ..