Η Κύπρος βρίσκεται σε δυσμενή θέση έναντι ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών

 

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο πως η πορεία του τουριστικού τομέα, ενός από τους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, είναι άμεσα και πλήρως  συσχετισμένη με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΣΤΕΚ, στο κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας που ήδη επικρατούσε, προστέθηκε η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και η αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό. Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι αρνητικές εξελίξεις μεταφέρονται άμεσα και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα οι προσπάθειες του υφυπουργείου Τουρισμού και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για προσέλκυση τουριστών, να καθίστανται ακόμα πιο δύσκολες. Ειδικά όταν σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζονται πολύ καλύτερα. Οι επιπτώσεις πλέον είναι εμφανείς τόσο από τις ακυρώσεις  κρατήσεων όσο και από την ανησυχία που εκφράζουν επίσημα οι μεγάλοι οργανωτές ταξιδιών. Ο ΣΤΕΚ εδώ και βδομάδες είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις υγειονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις που θα είχαν στην εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό και δυστυχώς τα γεγονότα για ακόμα μία φορά μας επιβεβαιώνουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι όποιες θετικές ενδείξεις πήγαν να δημιουργηθούν (διαφοροποίηση απαιτήσεων για εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν από χώρες της «πορτοκαλί» κατηγορίας, αύξηση ενδιαφέροντος από Γαλλία και Γερμανία κι άλλες χώρες, σταθεροποίηση αφίξεων από Ρωσία),  ανατρέπονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 οι αφίξεις περιορίστηκαν στις 156.825 και ήταν κατά 36.4% μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, η μείωση εκτοξεύεται στο 86% (1.121.361). Με τους πρώτους εφτά μήνες του έτους να θεωρούνται χαμένοι για τον τουριστικό τομέα και την κατάσταση για το υπόλοιπο της τουριστικής χρονιάς να χαρακτηρίζεται από τεράστια αβεβαιότητα, είναι ξεκάθαρο πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κι άλλες του τομέα, θα χρειαστούν επιπρόσθετη στήριξη για να επιβιώσουν, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά επιβαρύνονται με μεγάλες ζημιές. Σε αντίστοιχα δυσχερή θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζονται. Ο ΣΤΕΚ έχει ήδη επικοινωνήσει με την Υπουργό Εργασίας για το ζήτημα και  προτίθεται σύντομα να θέσει ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων του τομέα.

Μόνη λύση οι αυστηροί έλεγχοι και ο εμβολιασμός

Με δεδομένο ότι ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, ο ΣΤΕΚ απευθύνει για ακόμα μία φορά έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν καθώς είναι η μόνη λύση για περιορισμό της διασποράς του ιού και συγκράτηση των νοσηλειών. Παράλληλα, οι αρμόδιες κρατικές Αρχές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται στο έπακρο, ειδικά στους χώρους όπου ο συγχρωτισμός είναι έντονος και από τους οποίους, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεκινούν οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο ιός δεν… θα πάει διακοπές και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί διά μαγείας. Καθημερινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί ότι οι μεταλλάξεις είναι συνεχείς και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Θα πρέπει, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ενδεχομένως αυτή η προσαρμογή, αν γίνει ορθά και γρήγορα, να αποτελέσει και τη μόνη διαφοροποίησή μας από ανταγωνιστικούς προορισμούς.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter