Οι μεταρρυθμίσεις και η στήριξη των ερευνητικών και καινοτόμων δραστηριοτήτων οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης
Του Καθηγητή Φίλιππου Πατσαλή, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας
Σημαντική πρόοδο σημείωσε για το 2021 ο τομέας της Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) στην Κύπρο, όπως καταγράφεται στον Πανευρωπαϊκό Πίνακα Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Ε.Ε) European Innovation Scoreboard. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν, η Κύπρος κατατάσσεται δεύτερη, ανάμεσα σε πέντε χώρες που κατάφεραν να βελτιώσουν την επίδοσή τους, με ποσοστό που ξεπερνά το 25%.
Η Κύπρος με βάση την εν λόγω Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατατάσσεται στην Κατηγορία Moderate Innovators και κατέχει τη 2η θέση από τις 9 χώρες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
Με βάση τη βαθμολογία τους, οι χώρες της Ε.Ε κατατάσσονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: Innovation Leaders, Strong Innovators, Moderate Innovators & Emerging Innovators.
Οι δύο Δείκτες στους οποίους η Κύπρος εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία αφορούν στις διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και άλλων φορέων. Επιπλέον, σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard, η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση απόδοσης σε διάστημα τριών χρόνων από το 2019.
Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021 (European Innovation Scoreboard 2021), περιέχει νέους Δείκτες για την ψηφιοποίηση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με σκοπό την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η εφαρμογή των πολιτικών για την Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση.
Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι η Κύπρος σημειώνει σημαντική πρόοδο στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας. Η δυναμική που αναπτύσσεται στη χώρα μας είναι πλέον εμφανής και αντικατοπτρίζεται μέσα από τα τελευταία αποτελέσματα των εν λόγω Δεικτών.
Η επένδυση στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένου στην έρευνα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, άρχισε να αποδίδει καρπούς και αποτελέσματα με την Κύπρο να αποτελεί μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη. Η οικοδόμηση του νέου σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας Έρευνας και Καινοτομίας στη χώρα μας, μέσα από τη σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα, την αναδιάρθρωση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), την ανάπτυξη και εφαρμογή καλά μελετημένων στρατηγικών και πολιτικών καθώς και την οικονομική και θεσμική στήριξη των ερευνητικών και καινοτόμων δραστηριοτήτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ήταν και θα είναι καθοριστικής σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία σε αυτό το νέο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης.
Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό στρατηγικής Ε&Κ. Το Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την προώθηση και εφαρμογή του Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για Ε&Κ, για την υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων για θέματα στρατηγικής και για την παρακολούθηση της υλοποίησης και εφαρμογής θεμάτων που έχουν υιοθετηθεί στο επίπεδο πολιτικής.