Νέα μελέτη για τα παράνομα τσιγάρα: Στο 8,6% ανέρχεται το ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο το 2020

 

Σύμφωνα με τη νέα, ετήσια, ανεξάρτητη έρευνα της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International (PMI), το ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο μειώθηκε το 2020 στο 8,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την πτώση που παρατηρείται σε σχέση με το 2019, οι απώλειες των κρατικών ταμείων συνεχίζουν να είναι υψηλές και να ανέρχονται στα 13 εκατομμύρια ευρώ έναντι 28 εκατομμυρίων το 2019. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ροές από τις κατεχόμενες περιοχές, που αποτέλεσαν την κύρια πηγή παράνομων τσιγάρων το 2019, περιορίστηκαν αρκετά το 2020 χάρη και στα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πανδημία φαίνεται να επηρέασε τόσο τη νόμιμη αγορά όσο και την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. Το 2020 παρατηρήθηκε συνολική μείωση της κατανάλωσης νόμιμων τσιγάρων κατά 21,7 δισεκατομμύρια τσιγάρα, φτάνοντας τα 438,8 δισεκατομμύρια τσιγάρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχα, αυξήθηκε η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, φτάνοντας τα 34,2 δισεκατομμύρια, η οποία αντιστοιχεί στο 7,8% του συνόλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χαμένα έσοδα 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ευρωπαϊκά ταμεία. Τέλος, το υψηλότερο ποσοστό παράνομων προϊόντων παρουσιάστηκε στη Γαλλία, όπου η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων εξαπλασιάστηκε μέσα σε ένα έτος.

«Είναι ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε τους καταναλωτές από τα παραποιημένα προϊόντα. Οι διωκτικές Αρχές, οι Κυβερνήσεις, οι κάτοχοι Εμπορικών Σημάτων, όπως εμείς στον ιδιωτικό τομέα, οφείλουμε να ενωθούμε για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου στην Ευρώπη και πέραν αυτής», δήλωσε ο Alvise Giustiniani, Αντιπρόεδρος της PMI για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου και πρόσθεσε «η εξάλειψη του παράνομου εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της Philip Morris International για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση τυχόν παράνομων εμπορικών απειλών κατά των νέων καινοτόμων προϊόντων μας. Η συμμόρφωση με το νόμο και η αποτελεσματική επιβολή αυτού κατά των εγκληματικών οργανώσεων που επωφελούνται από το παράνομο εμπόριο είναι απόλυτη ανάγκη.»

Σχετικά με την Έκθεση της KPMG: Η λεπτομερής επισκόπηση των αποτελεσμάτων και η μεθοδολογία είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Philip Morris International (PMI): Η Philip Morris International (PMI) είναι διεθνής ηγέτιδα καπνοβιομηχανία που παράγει και εμπορεύεται τσιγάρα, εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση, συναφείς ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα καθώς και άλλα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη σε αγορές εκτός των ΗΠΑ. Τον Ιούλιο του 2020 ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) αδειοδότησε το IQOS ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

H PMI χτίζει το μέλλον μίας κατηγορίας προϊόντων χωρίς καύση, τα οποία, παρότι δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους, αποτελούν καλύτερη επιλογή για όσους επιλέγουν να συνεχίσουν να καπνίζουν. Η εταιρεία διαθέτει μία επιστημονική ομάδα υψηλών ικανοτήτων στην ανάπτυξη προϊόντων, καθώς και υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα, και διασφαλίζει την ανάπτυξη και επιστημονική τεκμηρίωση προϊόντων χωρίς καύση που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των ενηλίκων καταναλωτών και τις αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων χωρίς καύση περιλαμβάνει τα προϊόντα θέρμανσης καπνού καθώς και νικοτινούχα προϊόντα ατμίσματος. Από τις 31 Μαρτίου 2021, τα προϊόντα χωρίς καύση της PMI διατίθενται προς πώληση σε 66 χώρες και η εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 14 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη στραφεί στο IQOS και έχουν σταματήσει το τσιγάρο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.pmi.com και το www.pmiscience.com

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Κύπρος στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη σε Έρευνα & Καινοτομία
Επόμενο άρθροΧρήσιμο εργαλείο πρόληψης η ευρωπαϊκή έκθεση για το κράτος δικαίου