Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΕΠΚ) κατέγραψε άλλη μια επιτυχία, καθώς σύμφωνα με την τελευταία διεθνή αξιολόγηση Webometrics Ranking University (έκδοση Ιουλίου 2021), η οποία αξιολόγησε 30.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα, κατατάσσεται μεταξύ των 7,2% κορυφαίων ακαδημαϊκών οργανισμών παγκοσμίως.

Το ΕΠΚ κατατάχθηκε, επίσης, στην 532η θέση μεταξύ 3.238 πανεπιστημίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η ίδια αξιολόγηση κατέταξε το ΕΠΚ τρίτο (μετά τα δύο κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια) μεταξύ των 32 δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, ινστιτούτων και κολλεγίων της Κύπρου.

Το Webometrics δεν είναι κατάταξη των ιστότοπων των Πανεπιστημίων, αλλά μια κατάταξη των Πανεπιστημίων η οποία βασίζεται σε γενικούς (webometrics), καθώς και σε ερευνητικούς δείκτες (bibliometrics). To Webometrics χρησιμοποιεί την ανάλυση συνδέσμων για ποιοτική αξιολόγηση.

Ο πρωταρχικός στόχος του Webometrics είναι να προωθήσει την Ανοικτή Πρόσβαση για τη γνώση που παράγει το Πανεπιστήμιο.

Το Webometrics ξεκίνησε το 2004 με στόχο να προσφέρει πλήρη κάλυψη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ανεξαρτήτως χώρας ή κλάδου. Το Webometrics είναι η μεγαλύτερη ακαδημαϊκή κατάταξη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που προσφέρει κάθε έξι μήνες μια ανεξάρτητη, αντικειμενική, δωρεάν και ανοιχτή επιστημονική άσκηση για την παροχή αξιόπιστων, πολυδιάστατων, ενημερωμένων και χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις των πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Οι συντάκτες είναι επιστήμονες που εργάζονται σε δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα παγκόσμιας κλάσης με μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση βασισμένων σε μετρήσεις. Επί του παρόντος, το Webometrics αξιολογεί 30.000 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από περισσότερες από 200 χώρες.

Ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε ότι «το επίτευγμα μιας τέτοιας πανεπιστημιακής κατάταξης παγκόσμιας κλάσης ήταν μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία. Μελετώντας τους παράγοντες Webometrics, είναι σαφές ότι έχει επιτευχθεί διαρκής και γρήγορη πρόοδος από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς παράγοντες ακαδημαϊκής αριστείας: υψηλής ποιότητας διδασκαλία, υποδομές, παγκόσμιες συνεργασίες και έρευνα».

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter