Τα ψηφιακά συλλεκτικά έργα, γνωστά και ως NFTs βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα, συλλεκτικό βίντεο δημοπρατήθηκε έναντι 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων
Μια νέα τάση, τα ψηφιακά συλλεκτικά έργα, γνωστά και ως NFTs, υπόσχονται να φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Tο τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχουν δει την αξία τους να αυξάνεται ραγδαία.
Τα εν λόγω ψηφιακά έργα που έχουν προκαλέσει κυριολεκτικά φρενίτιδα στους καταναλωτές, μπορούν να πουληθούν ακόμη και για εκατομμύρια δολάρια. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένα έργο τέχνης – βίντεο με ψηφιακές εικόνες, από τον καλλιτέχνη Beeple γνωστό και ως Μάικλ Γουίνκελμαν, δημοπρατήθηκε έναντι 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων με την αρχική αξία του να εκτιμάται στα 67.000 δολάρια σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC.
Οι ειδικοί όμως, υποστηρίζουν πως τα NFTs είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμη κερδοσκοπική τρέλα στην αγορά crypto. Είναι βέβαιοι ότι μετά από λίγο καιρό θα αποτελούν παρελθόν προειδοποιώντας για μια επικείμενη φούσκα.
Τι είναι λοιπόν τα NFTs; Και γιατί ξαφνικά πωλούνται για εκατομμύρια;
Τα NFTs ή αλλιώς non-fungible tokens, είναι ένα νέο είδος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Συνήθως πρόκειται για άυλα – ψηφιακά αντικείμενα κυρίως έργα τέχνης – από συλλεκτικές αθλητικές κάρτες, ψηφιακά ακίνητα ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια – που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει η αυθεντικότητα και μοναδικότητα των αντικειμένων να επιβεβαιώνεται δημόσια, αντίθετα με τα «παραδοσιακά» online αντικείμενα που μπορούν να αναπαράγονται χωρίς τέλος. Το «Non-fungible» αναφέρεται σε αντικείμενα που δεν μπορούν να ανταλλαχθούν σε βάση ομοιότητας, καθώς καθένα από αυτά είναι μοναδικό σε αντίθεση δηλαδή με «fungible» περιουσιακά στοιχεία όπως δολάρια, μετοχές ή ράβδοι χρυσού.
Τα NFT όμως δεν είναι μία καινούρια τάση. «Εμφανίστηκαν το 2017. Είχαν κυρίως ως στόχο την κερδοσκοπία. Αυτό που είδαμε, όμως, το 2020 είναι την αγορά να ωριμάζει πραγματικά» δηλώνει χαρακτηριστικά η Νάντια Ιβάνοβα, διευθύνουσα σύμβουλος της L’Atelier.
Από την άλλη πλευρά, συλλέκτης NFT, υποστηρίζει: «Νομίζω ότι το 99% των έργων που βρίσκονται σήμερα στο χώρο ενδέχεται να μην υπάρχουν δύο ή τρία χρόνια αργότερα».
Η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε στην ραγδαία ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με στοιχεία, μόλις μέσα σε ένα χρόνο, η συνολική αξία των συναλλαγών NFT τετραπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Πολλοί είναι οι επενδυτές που επενδύουν στη συγκεκριμένη αγορά με την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να βγάλουν πολλά περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με αυτά που ξόδεψαν. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι οι οποίοι δεν σκοπεύουν να τα πουλήσουν καθώς τα θεωρούν συλλεκτικά αντικείμενα. Πηγή newmoney.gr