Προτάσεις διευκόλυνση της κινητικότητας εργαζομένων στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού και η έλλειψη δεξιοτήτων, έως το τέλος Ιανουαρίου 2022

 

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη νόμιμη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, με 497 ψήφους υπέρ, 160 κατά και 38 αποχές. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές στηρίζουν τη δημιουργία μιας δεξαμενής ταλέντων της ΕΕ για την αντιστοίχιση υπηκόων τρίτων χωρών με εν δυνάμει εργοδότες στην ΕΕ και τη μείωση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στα κράτη μέλη, με βάση και την υφιστάμενη πύλη EURES.

Το Κοινοβούλιο ζητά ένα φιλόδοξο σύστημα υποδοχής εργαζομένων χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης από τρίτες χώρες, καθώς και ένα πλαίσιο για την αναγνώριση των δεξιοτήτων και των προσόντων τους.

«Δεξαμενή ταλέντων» για την αντιστοίχιση Ευρωπαίων εργοδοτών με εργαζομένους εκτός ΕΕ

Η νόμιμη μετανάστευση επιχειρηματιών στην ΕΕ θα πρέπει επίσης να διευκολυνθεί με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής για την είσοδο και τη διαμονή ατόμων που επιθυμούν να ιδρύσουν νεοφυείς και μη επιχειρήσεις, καθώς και για εργαζομένους υψηλής κινητικότητας, όπως καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα. Οι ευρωβουλευτές καλούν μάλιστα την Επιτροπή να δημιουργήσει μια πενταετή θεώρηση (βίζα) πολλαπλών εισόδων που θα επιτρέπει επισκέψεις διάρκειας έως 90 και ημέρες ετησίως.

Τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ για τη νόμιμη μετανάστευση

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την αναθεώρηση των κανόνων που ισχύουν για τους επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ υπηκόους τρίτων χωρών, ώστε να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος ήδη από την ημερομηνία έκδοσης της άδειάς τους, με όρους παρόμοιους με αυτούς που ισχύουν ήδη για τους πολίτες της ΕΕ. Ο αριθμός των ετών που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος στην ΕΕ θα πρέπει να μειωθεί από πέντε σε τρία.

Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα απαιτεί επίσης την απλούστευση των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων, μεταξύ άλλων και για τις θεωρήσεις (βίζα), στην ισχύουσα νομοθεσία για τις ενιαίες άδειες. Με τον τρόπο αυτό, θα ήταν δυνατή η υποβολή αιτήσεων τόσο από το εσωτερικό ενός κράτους μέλους (εάν ο αιτών διαθέτει έγκυρη άδεια διαμονής) όσο και από τρίτη χώρα.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές προτείνουν την αλλαγή των ισχυόντων κανόνων για τους εποχιακούς εργαζόμενους, παρατείνοντας το επιτρεπόμενο διάστημα ανεργίας στους τρείς μήνες, προκειμένου να μπορούν να αναζητήσουν νέα θέση εργασίας χωρίς να ανακληθεί η υφιστάμενη άδειά τους.

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Abir Al-Sahlani (Renew, Σουηδία), δήλωσε: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις. Είναι γεγονός ότι προκειμένου να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ισχυρή και ανταγωνιστική, χρειαζόμαστε κινητικότητα εργατικού δυναμικού. Θα πρέπει, επομένως, να καταστήσουμε ελκυστικότερη τη διαδικασία εισόδου μεταναστών για την εύρεση εργασίας στην Ευρώπη, αλλά και να φροντίσουμε το σύστημα να διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων».

Επόμενα βήματα

Όπως ορίζεται στον Κανονισμό του ΕΚ, η Επιτροπή έχει προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 να υποβάλει προτάσεις για τη διευκόλυνση και την προώθηση της εισόδου και της κινητικότητας εντός της ΕΕ για εργαζομένους από τρίτες χώρες που μεταναστεύουν νόμιμα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter