Του Αμπ. Ανίλ Τριγκουναγιάτ, πρώην Πρεσβευτής της Ινδίας στην Ιορδανία, τη Λιβύη και τη Μάλτα

 

Οι χώρες της Δυτικής Ασίας και ιδίως αυτές του Κόλπου, έχουν αποκτήσει στρατηγική σημασία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας. Η δέσμευση της Ινδίας με την περιοχή έχει μεταλλαχτεί από μια απλή σχέση συναλλαγής σε μια στρατηγική σχέση. Η Δυτική Ασία είναι πράγματι η εκτεταμένη γειτονιά της Ινδίας και ίσως η πιο σημαντική για τους προφανείς λόγους. Οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία της Ινδίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις και την ποιότητα των αμοιβαίων ωφελημάτων, θα ήταν ασφαλές να πούμε ότι ο νόμος West Policy της Ινδίας είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Narendra Modi παρά τις εσωτερικές προκλήσεις και τα ανταγωνιστικά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Η Δυτική Ασία έχει εξαιρετική σημασία για την Ινδία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, επισιτιστικής ασφάλειας, ευημερίας της διασποράς, θαλάσσιας σύνδεσης και ασφάλειας.

Είναι επίσης μια περιοχή με αρκετές εντάσεις και ιστορικές αντιπαλότητες για αυτό και να διατηρηθούν καλές σχέσεις δεν είναι ένα εύκολο έργο, ωστόσο η Ινδία τα έχει καταφέρει. Η διασπορά 9 εκατομμυρίων Ινδών αποστέλλει συνολικά 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην Ινδία και έχει αναδειχθεί ως το πιο αξιόπιστο και προτιμώμενο εργατικό δυναμικό. Η ασφάλεια και η ευημερία τους είναι υψίστης σημασίας με το Νέο Δελχί να έχει προχωρήσει σε ειδικούς διμερείς θεσμικούς μηχανισμούς με τις αντίστοιχες χώρες.

Η Ινδία εισάγει πάνω από το 70% του πετρελαίου και σχεδόν το 90% των απαιτήσεων φυσικού αερίου από τις χώρες του Κόλπου. Η χρήση υδρογονανθράκων από την Ινδία πιθανό να διαρκέσει για ακόμη 30-40 χρόνια. Η χώρα  έχει στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, που θα αποτελέσουν και τους νέους δεσμούς συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου, μέσα στο πλαίσιο του Vision 2030. Παράλληλα, παρατηρείται ποιοτική αλλαγή στη συνεργασία των χωρών αυτών με την Ινδία, καθώς έχουν αρχίσει όχι μόνο να επενδύουν στα στρατηγικά αποθέματα του πετρελαίου, τα διυλιστήρια και τις υποδομές της Ινδίας, αλλά και να καλούν ινδικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες εξερεύνησης. Τα ΗΑΕ επέτρεψαν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου στην ινδική κοινοπραξία OVL, ΔΟΕ και BPCL στη χαμηλότερη παραχώρηση της Zakum έναντι 600 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα συγκεντρώνει 2 εκατομμύρια τόνους αργού ετησίως για την Ινδία.

Το εμπόριο και οι επενδύσεις ανάμεσα σε Ινδία και Μέση Ανατολή συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς με πάνω από 5000 ινδικές εταιρείες να λειτουργούν εκτός οικονομικών ζωνών των ΗΑΕ. Τόσο το Ριάντ όσο και το Αμπού Ντάμπι έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια και 75 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως, σε ινδικές ευκαιρίες. Η επισιτιστική ασφάλεια της Ινδίας εξαρτάται επίσης από την προμήθεια φωσφορικών αλάτων, λιπασμάτων και ουρίας από διάφορες χώρες όπως η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, σε θέματα όπως προστασία πληροφοριών, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, άμυνας, κυβερνοασφάλειας και θαλάσσιας ασφάλειας, βρίσκεται στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας. Παλιότερα, ήταν σχεδόν αδύνατο να επιστρέψουν στην Ινδία τυχόν φυγόδικοι δράστες. Αυτό έχει αλλάξει καθώς οι χώρες αυτές έχουν κατανοήσει τις ανησυχίες της Ινδίας σε θέματα ασφάλειας και συμμορφώνονται πλέον με τα αιτήματα της Ινδίας. Η Ινδία συνεχίζει επίσης τη δραστηριότητα της στο διάστημα και σε άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις με την περιοχή ήταν η απουσία επισκέψεων υψηλού επιπέδου Ινδών αξιωματούχων. Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού της Ινδίας και η  εξαιρετική προσέγγιση στις μεγάλες χώρες του Κόλπου, οδήγησε σε διάφορες στρατηγικές πρωτοβουλίες. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε πολλές από τις χώρες και έγινε ο πιο παρασημοφορημένος ξένος ηγέτης, καθώς πολλές χώρες της περιοχής του απένειμαν τις υψηλότερες τιμές.

Το 2019, για πρώτη φορά, η Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας κα Sushma Swaraj προσκλήθηκε να απευθυνθεί στους Υπουργούς Εξωτερικών του OIC. Μιλώντας σε περίπου 185 εκατομμύρια Ινδούς Μουσουλμάνους, η Sushma Swaraj, δήλωσε: «Εξασκούν τις αντίστοιχες πεποιθήσεις τους και ζουν σε αρμονία μεταξύ τους και με τους μη Μουσουλμάνους αδελφούς τους. Είναι αυτή η εκτίμηση της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης που έχει εξασφαλίσει ότι πολύ λίγοι Μουσουλμάνοι στην Ινδία έχουν πέσει θύματα της δηλητηριώδους προπαγάνδας ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών ιδεολογιών». Οι ισλαμικές χώρες, εκτός από μερικές, κατανοούν τις τρομοκρατικές απειλές και τον εξτρεμισμό και τις κρατικά χρηματοδοτούμενες πηγές τους και εργάζονται για να μεταρρυθμίσουν το δικό τους κοινωνικοοικονομικό τοπίο. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και η Ινδία, που εκπροσωπεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα, με τη φιλοσοφία της “Vasudhaiva Kutumbakam” θα μπορούσε να είναι ο άξονας της αλλαγής.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter