Συστάθηκε επιτροπή για διερεύνηση του θέματος

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Λιμένα Λάρνακας έκτακτη συνάντηση με σκοπό την εξέταση και λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των ανησυχιών ιδιοκτητών σκαφών που βρίσκονται στην μαρίνα Λάρνακας και ομάδας περιοίκων.

Η συνάντηση έγινε με σκοπό την πλήρη διερεύνηση του θέματος της σκόνης λόγω των ισχυρών ανέμων και ανεύρεση αμέσων λύσεων όπου αυτό απαιτείται.

Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν οι λιμενικές αρχές και εκπρόσωποι όλων των φορέων.

Εκ μέρους των φορέων διαχείρισης καταρχάς παρουσιάστηκαν όλες οι σχετικές άδειες εισαγωγής διαχείρισης και επεξεργασίας του μεταλλεύματος για το οποίο έγινε λόγος από τους παραπονούμενους, οι οποίες προέκυψαν κατόπιν της λεπτομερούς περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν εξειδικευμένες αναλύσεις από ανεξάρτητα εργαστήρια, οι οποίες κατέδειξαν ότι το μετάλλευμα δεν περιέχει οποιεσδήποτε επιβλαβείς ουσίες και ότι η χρήση του είναι ασφαλής.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε σειρά μετρήσεων των επιπέδων σκόνης, οι οποίες ξεκίνησαν προ της έναρξης της παραλαβής μεταλλεύματος στο λιμάνι μέχρι σήμερα. Από τις μετρήσεις απεδείχθη ότι εκτός μεμονωμένης περίπτωσης ισχυρότατων ανέμων (ανεμοριπών) τα επίπεδα σκόνης βρίσκονταν μέσα στα συνήθη όρια σκόνης της Λάρνακας ενώ η περιοχή δεν επιβαρύνεται εξαιτίας του συγκεκριμένου υλικού.

Μάλιστα, αναλύσεις επί των δειγμάτων που λήφθηκαν από εξειδικευμένα όργανα κατέδειξαν ότι μικρό μόνο μέρος της – εντός των συνήθων ορίων – αιωρούμενης σκόνης προέρχεται από το μετάλλευμα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από άλλες πηγές.

Στη συνέχεια κατά τη συνεδρίαση, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής τεχνικής επιτροπής, υπό την προεδρία ανεξάρτητου ειδικού επιστήμονα, για εμπεριστατωμένη εξέταση του θέματος και υποβολή εισηγήσεων εντός 15 ημερών προς οριστική επίλυσή του.

Ως άμεσα προληπτικά μέτρα αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Εγκατάσταση ανεμομέτρου για την μέτρηση της ταχύτητας του ανέμου, ώστε όταν αυτή υπερβαίνει όρια που θα καθορισθούν, να σταματούν οι εργασίες φόρτωσης – μεταφοράς μεταλλεύματος.
  • Αύξηση της συχνότητας διαβροχής των πιθανών πηγών δημιουργίας σκόνης.
  • Τοποθέτηση ανεμοφρακτών στις περιοχές όπου οι χώροι του λιμανιού συνορεύουν με την μαρίνα της λάρνακας.
  • Προσθήκη εμπορευματοκιβωτίων ως μέσων περίφραξης του χώρου εναπόθεσης του μεταλλεύματος και παρεμπόδισης της διασποράς της αιωρούμενης σκόνης και του θορύβου καθ’ ύψος και πλάτος.

Η ολομέλεια της επιτροπής αποφάσισε να συνέλθει μετά από δεκαπέντε μέρες για να εξετάσει και να εγκρίνει τις εισηγήσεις, καθώς και τα αποτελέσματα των άμεσων προληπτικών μέτρων που αποφασίστηκαν.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΖήστε ανεπανάληπτες στιγμές στο ξενοδοχείο «κόσμημα» της Πάφου
Επόμενο άρθροΠέντε φορτιστές Porsche στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό