Πέντε παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος σηκώνει αυλαία μετά την περσινή ακύρωσή του λόγω πανδημίας και είναι έτοιμο να προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό που το παρακολουθεί πιστά τα τελευταία χρόνια, έναν Ιούλιο γεμάτο με στιγμές συγκίνησης αλλά και ευθυμίας!

Μπορεί η πανδημία να ανάγκασε τους διοργανωτές να ακυρώσουν την περσινή διοργάνωση, φούντωσε όμως την επιθυμία τους για τη δημιουργία ενός προγράμματος υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ασάφειας που επιβάλλει παγκοσμίως η πανδημία, έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις που αφορούν τον τομέα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με τους διοργανωτές να σχεδιάζουν με επιμονή το πρόγραμμα υπό τις νέες συνθήκες και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στόχος και επιθυμία των διοργανωτών, για ακόμη μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, για την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, καθώς και για τη συμβολή του Φεστιβάλ στον πολιτιστικό τουρισμό της χώρας μας.

Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στη συνεργασία με σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς, ένα ποικιλόμορφο και εξωστρεφές πρόγραμμα προσφέρεται στους θεατές, με παραστάσεις σύγχρονης αισθητικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης στο αρχαίο δράμα, αναδεικνύοντας την εμβέλεια και το κύρος του Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων. Στη φετινή, εικοστή τέταρτη διοργάνωση πέντε θεατρικά σχήματα από Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία και Κύπρο παρουσιάζουν παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιάς, από τις 2 Ιουλίου μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

Οι πέντε παραγωγές της φετινής διοργάνωσης

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί με την εξαιρετικά αιχμηρή και άκρως επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, Εκκλησιάζουσες, σε μια πρωτότυπη εκδοχή σύγχρονης, λαϊκής οπερέτας σε μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Η συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αποτελεί μια νέα πρόταση πάνω στο κλασικό κείμενο με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη να δίνει μορφή λαϊκής οπερέτας στην απολαυστική κωμωδία, που παρουσιάζεται από ένα πολυμελή θίασο ηθοποιών-τραγουδιστών και με τριμελή ζωντανή μουσική. Στο ρόλο της Πραξαγόρας, η σπουδαία ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου και στο ρόλο του Βλέπυρου ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Αφού κατέκτησαν κοινό και κριτικούς στην πρώτη παρουσίασή τους στο κατάμεστο Ηρώδειο το 2019 και στις παραστάσεις που ακολούθησαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι Εκκλησιάζουσες, έρχονται στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου για δύο παραστάσεις στις 2 και 3 Ιουλίου.

Ακολουθεί, για μία και μοναδική παράσταση στις 5 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο «το σκαλί», η σοφόκλεια τραγωδία Αντιγόνη, ένα από τα αρτιότερα κείμενα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, από το Jerusalem Khan Theatre σε σκηνοθεσία του Udi Ben Moshe, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Ισραήλ. Η διαχρονική κριτική στην αλαζονεία της εξουσίας και της απολυταρχίας, καθώς και η σύγκρουση μεταξύ των άγραφων νόμων της ηθικής και των θεσμικών νόμων της πολιτείας, αναδύονται μέσω μιας σύγχρονης σκηνικής ανάγνωσης, υπογραμμίζοντας την αντίσταση στο σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο και τις τρέχουσες συγκρούσεις μεταξύ θρησκείας και κράτους.

Το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος επανέρχεται μετά από έντεκα χρόνια στο Φεστιβάλ και παρουσιάζει τους Ιππείς του Αριστοφάνη, το πρώτο έργο του ποιητή με ιδιαίτερα έντονες πολιτικές και σατιρικές αιχμές, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου χορογράφου και σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Ρήγου και με μια διανομή πρωταγωνιστών που ενώνουν διαφορετικούς μεταξύ τους σκηνικούς  κόσμους. Κώστας Κόκλας, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Πάνος Μουζουράκης, Στέλιος Ιακωβίδης στους βασικούς ρόλους. Έφιπποι, μαχητικοί, ξεκαρδιστικοί, αρχαίοι και σύγχρονοι μαζί, μέσα από τη σύγχρονη ματιά του Κωνσταντίνου Ρήγου στην αριστοφανική κωμωδία, οι Ιππείς έρχονται να «ραπάρουν» στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 16 και 17 Ιουλίου.

Η αριστουργηματική τραγωδία, Μήδεια του Ευριπίδη, που πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέση του Ιάσονα και της Μήδειας, αποτελεί την κυπριακή παραγωγή της φετινής διοργάνωσης σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen και με τη Στέλα Φυρογένη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επτά γυναίκες ηθοποιοί, σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό χώρο με όχημα το λόγο και τον ήχο, ανασύρουν κι ανασυνθέτουν τις σκοτεινές και αγριεμένες μορφές της ευριπίδειας τραγωδίας. Η παραγωγή της Roads and Oranges Film Productions, θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 21 και 22 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 24 Ιουλίου.

Η παραγωγή του Associazione Culturale Dide Di Michele Dio και του Fahrenheit 451 Teatro της Ιταλίας, η συνταρακτική τραγωδία του Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Daniele Salvo κλείνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 28 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 30 Ιουλίου. Ο Προμηθέας, αυτός που έκλεψε τη φωτιά, ο εχθρός των Θεών και φίλος των ανθρώπων, ο Προμηθέας θύμα και θύτης, μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αντίστασης απέναντι στην εξουσία. Έργο βαθιά αρχετυπικό, ο Προμηθέας Δεσμώτης αποτελεί μια θεσμισμένη ποιητική-φιλοσοφική πραγματεία επί της ανθρώπινης συνείδησης, μια πηγή εννοιών και νοημάτων που ξεπερνά τα όρια της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας διατρέχοντας τη δυτική σκέψη και πολιτισμό. Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας, είναι το φως που συνεχίζει να καίει.

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Πώληση εισιτηρίων:

www.soldoutticketbox.com

Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια

Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

*Απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίων, καθώς δεν θα πραγματοποιείται πώληση στα ταμεία των θεάτρων.

Τιμές εισιτηρίων:

▫ €12 κανονικό

▫ €8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)

▫ €45 ενιαίο (ανά άτομο για παρακολούθηση πέντε παραστάσεων)

▫ €10 για ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων ανά παράσταση) στο [email protected]

Για τη διευκόλυνση του κοινού από τη Λευκωσία, θα προσφερθεί μεταφορά με λεωφορεία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, για την παρακολούθηση των παραστάσεων (αγορά εισιτηρίων λεωφορείου μέσω της www.soldoutticketbox.com):

  • Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη – Η λαϊκή οπερέτα (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και Εθνική Λυρική Σκηνή, Ελλάδα), στις 2 και 3 Ιουλίου
  • Ιππείς του Αριστοφάνη (Εθνικό Θέατρο Ελλάδος), στις 16 και 17 Ιουλίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ του Αριστοφάνη – Η λαϊκή οπερέτα

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και Εθνική Λυρική Σκηνή, Ελλάδα

Μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

▪ Παρασκευή 2 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Σάββατο 3 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή

Jerusalem Khan Theatre, Ισραήλ

Σκηνοθεσία: Udi Ben Moshe

▪ Δευτέρα 5 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί»

με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΙΠΠΕΙΣ του Αριστοφάνη

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

▪ Παρασκευή 16 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Σάββατο 17 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη

Roads and Oranges Film Productions, Κύπρος

Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen

▪ Τετάρτη 21 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί»

▪ Πέμπτη 22 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί»

▪ Σάββατο 24 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου

Associazione Culturale Dide di Michele Dio & Fahrenheit 451 Teatro, Ιταλία

Σκηνοθεσία: Daniele Salvo

▪ Τετάρτη 28 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί»

▪ Παρασκευή 30 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣτέλλα Κυριακίδου: Συγχαίρω όσους δίνουν αίμα και σώζουν ζωές
Επόμενο άρθροΠάφος – Η έξυπνη επιλογή για αγορά ακινήτων