Αναβάθμιση της προοπτικής της Τράπεζας Κύπρου από τον Οίκο Fitch

Σε αναβάθμιση της προοπτικής της Τράπεζας Κύπρου από αρνητική σε θετική επιβεβαιώνοντας στο Β- την αξιολόγηση βιωσιμότητας της Τράπεζας προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ακολούθησε λίγο αργότερα ανακοίνωση του οίκου Moody’s ο οποίος ανέβασε βαθμίδα την Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch η αναθεώρηση της προοπτικής της Τράπεζας ακολουθεί της ανακοίνωσης για συμφωνία πώλησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ύψους 0,6 δις ευρώ καθώς και ακινήτων που πέρασαν στην ιδιοκτήσια της Τράπεζας αξίας 121 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Fitch θεωρούν πως η ολοκλήρωση του Helix3 θα βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου.

«Η θετική προοπτική αντανακλά επίσης την σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από το τέλος του 2019, -παρά το δυσμενές λειτουργικό περιβάλλον στην Κύπρο- και προσδοκούμε πως η οργανική μείωση θα συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Fitch αναφέρει πως η ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας βελτιώνεται συνεχώς σημειώνοντας πως το ποσοστό ΜΕΔ που κορυφώθηκε το 2014 σε 63%, μειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 σε 8,6%.

Παράλληλα ο Οίκος εκτιμά πως δεν αναμένει σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα δάνεια που είχαν ενταχθεί προηγουμένως στο μορατόριουμ αναστολής καταβολής των δόσεων, καθώς οι επιδόσεις μέχρι σήμερα είναι θετικές και καλύτερες από ό,τι αναμενόταν.

Επιπλέον ο Οίκος κάνει λόγο για περιορισμένη κερδοφορία την οποία αποδίδει στις εφάπαξ χρεώσεις που σχετίζονται με τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους παραμένουν υπό πίεση εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων, ωστόσο αναμένει ότι η κερδοφορία θα βελτιωθεί καθώς αναμένεται παράλληλα μείωση του κόστους των αναδιαρθρώσεων.

Η βελτίωση της κερδοφορίας θα εξαρτηθεί επίσης από την ικανότητα της τράπεζας να μειώσει το κόστος και να διαφοροποιήσει έσοδα.

Ο οίκος Moody’s ανέβασε βαθμίδα την Τράπεζα Κύπρου

Συγκεκριμένα, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε Ba3 από Β1, με θετικές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον οίκο «Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου αντικατοπτρίζει την σημαντική συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας μετά τη συμφωνία της να πουλήσει χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία 568 εκατ. ευρώ, καθώς και ακίνητα λογιστικής αξίας περίπου 120 εκατ. ευρώ (Helix 3).

H ολοκλήρωση του Helix 3 μείωσε το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Τράπεζας Κύπρου σε 8,6% τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ γίνεται αναφορά και στον στόχο της Τράπεζας για περαιτέρω μείωση του ποσοστού σε 5% μεσοπρόθεσμα.

Ο οίκος Moody’s σημειώνει πως: «Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ενισχυθούν τα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου γεγονός που θα της παρέχει την ευκαιρία να μειώσει περαιτέρω τα NPEs και να αναλάβει το κόστος υλοποίησης του μετασχηματισμού της όπως επίσης και σχέδια μείωσης κόστους».

Σημαντική μείωση κινδύνου φερεγγυότητας

Παράλληλα γίνεται λόγος για ισχυρά αποθέματα ρευστότητας και ενίσχυση του προφίλ χρηματοδότησης του οργανισμού μετά την τραπεζική κρίση. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας τον Σεπτέμβριο του 2021 ανήλθε στο 294% και ο καθαρός δείκτης σταθερής χρηματοδότησης στο 148%.

Θετική προοπτική

Όσον αφορά την θετική προοπτική της Τράπεζας, ο οίκος σημειώνει ότι αυτή αντανακλά τις προσδοκίες ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να βελτιώνει το προφίλ φερεγγυότητάς της, μειώνοντας περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα  περιουσιακά της στοιχεία, ενισχύοντας σταδιακά και την κερδοφορία της.

Η πανδημία δεν θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά

Παράλληλα, σημειώνει ότι: «Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη τoυ οίκου Moody’s ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κυπριακή οικονομία είναι απίθανο να προκαλέσει μόνιμη ζημιά και ότι οι συνθήκες λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών θα συνεχίσουν να βελτιώνονται καθώς η οικονομία και ο σημαντικός τουριστικός τομέας ανακάμπτουν.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Energean αυξάνει την παραγωγή αερίου στην Αίγυπτο
Επόμενο άρθροΞεκίνησε το POP UP FESTIVAL 2021 στη Λευκωσία