Η βία στα γήπεδα είναι θέμα πολυπαραγοντικό και κυρίως θέμα κοινωνικό.Η πάταξη της βίας στα γήπεδα απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση που να ενσωματώνει παράλληλα τόσο μέτρα ασφαλείας όσο και εκπαιδευτικές προσπάθειες. Η υφιστάμενη νομοθεσία μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα.

Του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ανδρέα Μουζουρίδη

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί συντονισμένη και ολοκληρωμένη δράση από πολλούς εμπλεκόμενους.

Η άποψη ότι η οριζόντια απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων σε όλους τους φιλάθλους δεν είναι αποτελεσματική είναι λογική. Η πλειοψηφία των φιλάθλων αντιμετωπίζει θετικά τον αθλητισμό και συμμετέχει ειρηνικά στα γήπεδα. Η απαγόρευση για όλους είναι άδικη για το φιλάθλο που γιορτάζει τον αθλητισμό και που σέβεται τους κανόνες διεξαγωγής των αγώνων.

Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ομάδων και οπαδών που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξειδικευμένα προληπτικά μέτρα και παρακολούθηση για τους οπαδούς που έχουν ιστορικό παραβατικής συμπεριφοράς.

Η αναγνώριση του προβλήματος στη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων και η επίσημη παραδοχή ότι η μικρή αυτή μερίδα οπαδών μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα βίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος

Εισχώρηση ταραχοποιών στοιχείων

Ο αθλητισμός δεν γεννάει βία. Ωστόσο η εισχώρηση ταραχοποιών στοιχείων και η πιθανή χρήση ναρκωτικών στις λέσχες αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας, τις αθλητικές ομοσπονδίες, τα σωματεία και άλλους φορείς για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.Επιπλέον, η αναφορά στο γαλουχητικό περιβάλλον που δημιουργείται για τα παιδιά με προβληματική κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα και υποστήριξη για τα άτομα που εκτίθενται σε αυτό το περιβάλλον, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της βίας και η προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Τα σωματεία, με ορισμένες εξαιρέσεις, διαχρονικά εξυπηρετούνταν από την λειτουργία των συνδέσμων, όσο αφορά το αγωνιστικό πλεονέκτημα που τους δίνει η παρουσία τους. Δυστυχώς πλέον το πρόβλημα έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που ούτε τα ίδια τα σωματεία μπορούν να τους ελέγξουν, όσο και εάν προσπαθήσουν και όσα μέτρα και να λάβουν από μόνα τους.

Κατά την άποψη μου καθαρά λόγω τύχης δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι στιγμής, αφού προβλήματα παρατηρούνται και εκτός γηπέδων μέσω επεισοδίων σε οικήματα ή βανδαλισμών σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

Η ευθύνη των σωματείων

Επιπρόσθετα, ευθύνη βαραίνει και τα γραφεία τύπου των σωματείων, καθώς οι ανακοινώσεις στις οποίες γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους οπαδούς αλλά και η ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιούν σε θέματα διαιτησίας ή εκεί που θεωρούν ότι η ομάδα τους αδικείται επιδεινώνουν το πρόβλημα και δεν βοηθούν στην προσπάθεια να διεξάγονται ομαλά οι αγώνες. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να υπάρξουν  περιορισμοί και έλεγχοι στην λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων και τα υπόλοιπα μέτρα που θα ληφθούν να είναι συμπληρωματικά, καθώς εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.

Ως Πρόεδρος της ΚΟΚ θεωρώ επιβαλλόμενη και την απαγόρευση της οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων στους εκτός έδρας αγώνες με λεωφορεία, καθώς είναι προπομπός για πιθανά επεισόδια. Επίσης, τόσο οι κουκούλες, όσο και τα καπέλα θα πρέπει να απαγορευτούν καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων. Είμαστε υπέρ στο δικαίωμα όλων των φιλάθλων να παρακολουθούν αγώνες των ομάδων τους και στα εκτός έδρας παιχνίδια αλλά με προϋποθέσεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων αλλά και την ομαλή επιστροφή τους όταν ολοκληρωθούν οι αγώνες.

Απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων

Η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών με λεωφορεία σε εκτός έδρας αγώνες, θα πρέπει να απαγορευθεί, καθώς αφενός αποτελούν προπομπό για πιθανά επεισόδια και αφετέρου αποκρύπτουν τα πρόσωπα των ταραχοποιών στοιχείων.

Κατά την άποψη μου, έχουν δοθεί με τον προηγούμενο νόμο, υπέρμετρες αρμοδιότητες στους υπευθύνους ασφαλείας και δεν έχει γίνει αντιληπτό  ότι αυτοί προσλαμβάνονται από την γηπεδούχο ομάδα και κατ΄ επέκταση δημιουργείται σχέση εξάρτησης.

Οι αλλαγές που εισηγείται η ΚΟΚ

Όσον αφορά στις προτεινόμενες αλλαγές που εισηγούμαι στη νέα νομοθεσία είναι οι ακόλουθες:

  • Να ληφθεί υπόψιν ότι  σε γήπεδα κάτω των 200 θέσεων αφορά κατά 95% των κλειστών γηπέδων καλαθόσφαιρας, που σήμερα δεν έχουν εγκατεστημένα κλειστά κυκλώματα. Κάποια από αυτά τα γήπεδα, είναι ιδιόκτητα ή ανήκουν σε Δήμους ή ανήκουν σε σχολικές εφορείες.  Εισήγηση μας είναι όπως η πολιτεία ενισχύσει την εγκατάσταση συστημάτων, επιχορηγώντας ένα ποσοστό του συνολικού κόστους, επιβραβεύοντας καλύτερα την γρήγορη τοποθέτηση και τα υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά του συστήματος.  Επίσης, μετά την τοποθέτηση να γίνει και η κατάλληλη εκπαίδευση. Σε περίπτωση που τα τεχνικά χαρακτηριστικά, δημιουργούν εξωπραγματικό κόστος υλοποίησης, θα οδηγήσει μικρά σωματεία σε κλείσιμο, αφού δεν θα μπορούν να το εφαρμόσουν.
  • Στο διαχωρισμό των απαιτήσεων που αφορά τους επιτηρητές, τις αστυνομικές συσκέψεις και παρουσία στον αγώνα αστυνομικής δύναμης, για τα αθλήματα ανοικτού και κλειστού γηπέδου και το κυριότερο, πρωταθλημάτων Ανδρών και Γυναικών. Αυτή την στιγμή στη νομοθεσία, προβλέπονται για παράδειγμα τα ίδια ακριβώς πράγματα για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ανδρών και χειροσφαίρισης Γυναικών. Επομένως είτε θα παρθούν άσκοπα μέτρα για ένα αγώνα με απολύτως 0% επικινδυνότητα, είτε δεν  θα παρθούν καθόλου μέτρα και αυτό είναι εναντίων της υφιστάμενης νομοθεσίας. Πρόταση μας είναι να προβλεφθεί αυτή η διαφορετικότητα ως αναφέρεται πιο πάνω, όπως γίνεται στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου μια κατηγοριοποίηση της επικινδυνότητας αυτών των αγώνων, από την οικεία Ομοσπονδία και την αστυνομία και ανάλογα να ισχύουν συγκεκριμένου επιπέδου μέτρα.

Να ενώσουμε όλοι δυνάμεις

Συνειδητοποιώντας τη βαθιά ριζωμένη φύση του προβλήματος και την ανάγκη για συντονισμένη δράση, είναι κρίσιμο να ενώσουν οι διάφοροι φορείς του κοινωνικού φάσματος τις δυνάμεις τους για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα.

Οι αρχές ασφαλείας, οι αθλητικές ομοσπονδίες, τα σωματεία, οι οπαδοί και η κοινωνία γενικότερα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας ασφαλούς, φιλικής και ενωμένης ατμόσφαιρας στα γήπεδα.

Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση είναι κλειδιά για την αλλαγή στάσης. Είναι σημαντικό να προωθηθεί ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η αθλητική ηθική, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή των οπαδών στον αθλητισμό.

Με συντονισμένη προσπάθεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι οπαδοί, ανεξαρτήτως ομάδας, θα μπορούν να απολαμβάνουν τον αθλητισμό χωρίς την απειλή της βίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter