Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στο οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο του Κέντρου, «τον Μάρτιο 2021, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 8,9 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2021».

Αναφέρεται ότι η μεγάλη αύξηση του ΔΟΣ προήλθε κυρίως από την ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και ανάμεσα στους καταναλωτές, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας.

Στις υπηρεσίες, σημειώνεται, το κλίμα σημείωσε σημαντική άνοδο λόγω βελτιωμένων αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου».

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώθηκε οριακά λόγω ευνοϊκότερων απαντήσεων για τα τρέχοντα αποθέματα και προς τα πάνω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Παράλληλα, στις κατασκευές το κλίμα κατέγραψε μικρή βελτίωση λόγω πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για την απασχόληση στον τομέα, παρά τις αρνητικότερες αντιλήψεις για τα υπό εξέλιξη έργα. Στη μεταποίηση το κλίμα υποχώρησε ελαφρώς λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων για τα τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων.

Τον Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά, αφού οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν πιο αισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, και εμφανίστηκαν λιγότερο συγκρατημένοι σχετικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροEurobank Κύπρου: Κέρδη €40 εκ. για το 2020
Επόμενο άρθροΑυτοί είναι οι βραβευθέντες των βραβείων θεάτρου ΘΟΚ 2020