Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης σε ηλικία 84 ετών.

Το 1976 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Δημοκρατικής Παράταξης (μετέπειτα μετονομάστηκε σε ΔΗΚΟ). Στις 9 Μαρτίου 1978 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού 1978. Συνέχισε στην ίδια θέση και στην Κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού 1983. Λόγω διαφωνιών με τον πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού σχετικά με το Κυπριακό, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1983.

Τον Σεπτέμβριο του 1986 ίδρυσε το Κόμμα Φιλελευθέρων. Διετέλεσε πρόεδρος του κόμματος καθ’ όλη την περίοδο ύπαρξης του (Σεπτέμβριος 1986-Μάρτιος 1998). Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 και στις βουλευτικές εκλογές του 1996 το Κόμμα Φιλελευθέρων συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το Μάρτιο του 1998 το Κόμμα Φιλελευθέρων εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ο Νίκος Ρολάνδης εξελέγη βουλευτής στις Βουλευτικές εκλογές 1991 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων για την ΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1998. Στον α΄ γύρο πήρε ποσοστό 0,78%. Στον β΄ γύρο υποστήριξε τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος και εξελέγη. Ακολούθως, ο Γλαύκος Κληρίδης διόρισε τον Νίκο Ρολάνδη στη θέση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη 1998. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το τέλος της θητεία της κυβέρνηση.

Κατά την διάρκεια της θητείας του στο ως άνω Υπουργείο (που περιλαμβάνει το θέμα της Ενέργειας), ο κ. Ρολάνδης υπήρξε ο πρωτοπόρος που ανακίνησε και προώθησε έντονα το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Έκανε επαφές με πολλές χώρες (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ρωσία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αλγερία). Στις 17 Φεβρουαρίου 2003, υπέγραψε στο Κάιρο Συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου και Αιγύπτου, που ήταν η πρώτη συμφωνία ΑΟΖ που υπογράφτηκε στην Μεσόγειο.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο κ. Ρολάνδης, με άρθρα και συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκε επί πολλών πολιτικών, οικονομικών, αναπτυξιακών και ενεργειακών θεμάτων.

Ο Νίκος Ρολάνδης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 10 Δεκεμβρίου 1934. Σπούδασε νομική στο Μίτολ Τεμπλ. Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για λίγο καιρό. Ασχολήθηκε κυρίως με βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Ήταν νυμφευμένος με τη Λέλια Ρολάνδη και έχει δύο κόρες και ένα υιό.

Τιμητικές διακρίσεις

Ο Νίκος Ρολάνδης έχει τιμηθεί με:

τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας

το Μεγάλο Χρυσό Παράσημο της Δημοκρατίας της Αυστρίας

το Τάγμα του Γιουγκοσλαβικού Αστέρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Τον Σεπτέμβριο 2019, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, του απένειμε το Μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το διαχρονικό έργο του και την προσφορά του προς την πατρίδα, ιδίως στους τομείς του εθνικού θέματος της Κύπρου και των υδρογονανθράκων στο οποίο υπήρξε πρωτοπόρος.  * Με πληροφορίες από wikipedia

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΈνεση € 2 δις για τον πολιτιστικό τομέα από την Κομισιόν
Επόμενο άρθροΜπαίνει στην τελική ευθεία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού