O Μπάιντεν θα τηλεφωνήσει στον Μακρόν

 

Η οργή βράζει ακόμη στη Γαλλία κατά της Αυστραλίας για την απόφαση να ακυρώσει την παραγγελία γαλλικών υποβρυχίων μετά τη συμφωνία AUKUS της Καμπέρα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με τον ανακληθέντα πρέσβη της χώρας να δηλώνει «εξαπατημένος».

Ο Ζαν Πιερ Τεμπό κλήθηκε στο Παρίσι για διαβουλεύσεις στον απόηχο της ανακοίνωση της σύμπραξης AUKUS, που προβλέπει τη χορήγηση τεχνολογίας πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ και Βρετανία στην Αυστραλία.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της διπλωματικής κρίσης. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, που πλήττεται άμεσα από τη συμφωνία ΑUCUS, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι η τηλεφωνική επικοινωνία θα λάβει χώρα «τα επόμενα λίγα 24ωρα» κατόπιν σχετικού αιτήματος του Μπάιντεν.

AUKUS: Ακυρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Αμυνας Γαλλίας και Βρετανίας

Το Παρίσι είναι οργισμένο με την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία AUKUS, που ώθησε την Αυστραλία να ακυρώσει το deal των 50 δισ. ευρώ με τον γαλλικό όμιλο Naval Group για τη ναυπήγηση στόλου υποβρυχίων, με τη Γαλλία να ανακαλεί τους πρέσβεις της στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Το διακύβευμα εν προκειμένω, σ’ αυτή την κρίση, είναι στρατηγικό ζήτημα πριν από εμπορικό», τόνισε ο Ατάλ, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι ισχυρός παίκτης στη ζώνη Ινδικού-Ειρηνικού, καθώς διαθέτει υπερπόντιες κτήσεις, υπηκόους και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Το Σάββατο το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, επιτέθηκε κατά της Αυστραλίας και των ΗΠΑ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Μας είπαν ψέματα, υπήρξε μια διπροσωπία, μια μεγάλη ρήξη εμπιστοσύνης, μια περιφρόνηση», είπε, αναφερόμενος έμμεσα σε δημοσιεύματα ότι οι δύο χώρες απέκρυψαν μήνες διαπραγματεύσεων από τη Γαλλία.

Επίθεση «αγάπης» του Μπόρις Τζόνσον στη Γαλλία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία στάζοντας «μέλι» για το Παρίσι. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία», είπε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς τη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, κάνοντας λόγο για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι «αδύνατον να ξεριζωθεί».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν «πολύ φιλική σχέση» με «τεράστια σημασία», επέμεινε, σύμφωνα με το Press Association. Η συμφωνία των τριών κρατών, ξεκάθαρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η Κίνα, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό. Η συμφωνία AUKUS «δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί» τη Δύση και «ιδίως τους Γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον, επιχειρηματολογώντας εξάλλου πως δεν προβλέπει τον «αποκλεισμό» άλλων χωρών.

Ο Γάλλος πρέσβης στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με «καιροσκοπισμό», σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία, ενώ μια προγραμματισμένη συνάντηση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον Βρετανό ομόλογό της Μπεν Γουάλας ακυρώθηκε με απόφαση του Παρισιού. Πηγή iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΈνας στους δύο ενήλικες της Κύπρου έχει περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες
Επόμενο άρθροΤο ταμείο προνοίας LifeGoals διεκδικεί διεθνές βραβείο καινοτομίας