Με βάση την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε στις 03/01/2024 ανακοινώνεται ότι έχουν καθοριστεί οι εξουσίες και αρμοδιότητες της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας σε σχέση με την υλοποίηση των προνοιών του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/881 Cybersecurity Act, για τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας έχει ως αποστολή να προάγει το θεσμό της πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας για προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Στοχεύει στην ανάπτυξη των σχετικών ικανοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο πιστοποιήσεων, με όλα τα συνεπαγόμενα οφέλη στην οικονομία της χώρας μας. Η συγκεκριμένη δομή θα συμβάλει μαζί με άλλες δραστηριότητες και δομές στο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας. Η νέα δομή θα είναι σε θέση να πιστοποιεί προϊόντα και υπηρεσίες Ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών που διατίθενται στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Η Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας θα έχει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες ευθύνες:

Αδειοδότηση και εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

Εποπτεία της αγοράς όσον αφορά πιστοποιημένα προϊόντα και κατασκευαστές.

Συνεργασία με σχετικούς φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα αρμόδια Ευρωπαϊκά σώματα.

Η Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας στοχεύει στη στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προς όφελος της ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ευρώπη ευρύτερα.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑκόμα ένας κίνδυνος για την άγρια ζωή της Κύπρου αποκαλύπτεται
Επόμενο άρθροΛήγει στις 16 Ιανουαρίου η διαβούλευση για σχέδιο χορηγιών για ΑΠΕ σε κατοικίες