Ανασκόπηση Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 4-7 Απριλίου 2022

 

Αυτή την εβδομάδα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε μία σειρά από θέματα που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Της Θέας Πιερίδου, Υπεύθυνης Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από τόσους μήνες όπου οι ευρωβουλευτές ψήφισαν μόνο με φυσική παρουσία σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Οι πιο βαρυσήμαντες αποφάσεις του ΕΚ που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια του Απριλίου συνοψίζονται ως εξής:

  • Μισθολογικό χάσμα: το ΕΚ υποστηρίζει δεσμευτικά μέτρα για τη διαφάνεια στις αμοιβές

Γνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενες γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται κατά μέσο όρο 13% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες για την ίδια εργασία, το ΕΚ αποφασίζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια οδηγία για τη Μισθολογική Διαφάνεια. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν ότι οι εταιρείες στην ΕΕ με τουλάχιστον 50 εργαζομένους (αντί των 250 που είχαν προταθεί αρχικά) θα πρέπει να έχουν πλήρη διαφάνεια ως προς τις αμοιβές και θα πρέπει να εκθέτουν κάθε υφιστάμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στον οργανισμό τους. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης να απαγορεύεται το μισθολογικό απόρρητο στις συμβάσεις εργασίας.

  • Πράσινη Συμφωνία: επικαιροποίηση κανόνων για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές

Το ΕΚ εγκρίνει νέους κανόνες για την επιλογή ενεργειακών έργων κατάλληλων για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για περαιτέρω ευθυγράμμιση της τρέχουσας οδηγίας με την Πράσινη Συμφωνία. Όσα έργα βασίζονται στο φυσικό αέριο δε θα είναι πλέον επιλέξιμα για χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ωστόσο, μια προσωρινή παρέκκλιση θα επιτραπεί στην Κύπρο ώστε να διατηρήσει ένα χρηματοδοτούμενο έργο φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορέσει στη συνέχεια να αποτελέσει τη βάση για μετάβαση στο υδρογόνο. Το κείμενο εγκρίθηκε από το ΕΚ και τώρα θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ.

  • Σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου: διασφάλιση αδιάλειπτου εφοδιασμού με φάρμακα

Μετά από διαδικασία κατεπείγοντος, το ΕΚ υιοθετεί δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση νομικά βέβαιου και προβλέψιμου μακροπρόθεσμου εφοδιασμού φαρμάκων και υπό έρευνα φαρμάκων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρεια Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα. Οι παρεκκλίσεις αυτές θα ισχύουν επ’ αόριστον για τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ για την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα θα ισχύουν προσωρινά, για περίοδο τριών ετών. Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ κατεπειγόντως, ακολουθώντας την ταχεία έγκριση των ίδιων τροποποιημένων κειμένων τόσο από το ΕΚ όσο και από το Συμβούλιο. Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν από τα κράτη μέλη θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022.

  • Ουκρανικό: προστασία παιδιών στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη βία

Με συντριπτική πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν ψήφισμα που υπενθυμίζει διάφορα μέτρα που είναι απαραίτητα για την προστασία των παιδιών και των νέων που διαφεύγουν από τη βία του πολέμου. “Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να προστατεύεται από τη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση”, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να προστατεύσουν τα παιδιά από τον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων, της παράνομης υιοθεσίας και άλλων μορφών κακοποίησης. Επίσης, συνιστούν να είναι παρόντες στα σύνορα υπεύθυνοι προστασίας παιδιών, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν γρήγορα και με ακρίβεια τα ευάλωτα παιδιά, να καταγράφουν την εθνικότητά τους, καθώς και τις ειδικές ανάγκες τους. Θα πρέπει να έχουν την ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας με τα άλλα παιδιά στις χώρες υποδοχής.

Το ΕΚ δίνει επίσης το πράσινο φως για την αποδέσμευση 3,4 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του “REACT-EU” για την αντιμετώπιση των αναγκών των Ουκρανών προσφύγων.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ διασύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την κοινωνία και την οικονομία
Επόμενο άρθροΈνας χρόνος γεμάτος προσφορά από το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας