Το Lap Pool House, ένα από τα πιο ιδιαίτερα και γνωστά έργα του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλλα, διεκδικεί το υψηλού κύρους Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe.

Το βραβείο, το οποίο αναγνωρίζει και τιμά την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, αντικατοπτρίζει τόσο την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής έκφρασης όσο και τον ρόλο της ως ενοποιητικού στοιχείου για τον καθορισμό ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η κατοικία στην Τήνο, ένα νησί που χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονική λιτότητα και εντυπωσιακό τοπίο, είναι εμπνευσμένη από τις κοιλότητες και προεξοχές των βράχων και αναδύεται από το φυσικό τοπίο σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό στοιχείο που την περιβάλλει.

Το Lap Pool House αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της φιλοσοφίας του γραφείου Aristides Dallas Architects καθώς σε όλα τα έργα του δείχνει πως στόχος είναι να θέσει την εγχώρια αρχιτεκτονική σε νέα πρότυπα και να της δώσει μια νέα θέση στο ελληνικό τοπίο.

Mε δεδομένο πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική και το πόσο σημαντικός ήταν ανέκαθεν ο ρόλος του αρχιτέκτονα, για τον Αριστείδη Ντάλλα, η αρχιτεκτονική, με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, καλείται να ενταχθεί με σεβασμό αλλά και ουσία στον εκάστοτε τόπο. «Το αποτύπωμα που αφήνει ο σχεδιασμός διαμορφώνει το σύγχρονο αστικό τοπίο, τόσο της πόλης όσο και της υπαίθρου. Αυτή η διάκριση μας θυμίζει ότι υπάρχουν φορές που η αρχιτεκτονική ξεπερνάει τα στενά όρια της ένταξης στο τοπίο και γίνεται η ίδια ένα ‘statement’. Ένα τέτοιο παράδειγμα «δήλωσης» αποτελεί και το Lap Pool House», αναφέρει ο αρχιτέκτονας. Πηγή: Lifo.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο μέλλον των τραπεζών είναι εδώ
Επόμενο άρθροΟι 6 πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις γυναικών στην Κύπρο