Χθες, στην Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ, τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική εκδήλωση της Ευρώπης, ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων LIFE για το 2021 από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Τα βραβεία LIFE αναγνωρίζουν τα πλέον καινοτόμα και αποτελεσματικά έργα του προγράμματος LIFE που αποτελούν πηγή έμπνευσης σε τρεις κατηγορίες: προστασία της φύσης, περιβάλλον και δράση για το κλίμα. Τα φετινά βραβεία απονεμήθηκαν σε νικητές στις τρεις διαφορετικές κατηγορίες, από τη Σλοβακία (φύση), την Ισπανία (περιβάλλον) και τη Γαλλία (δράση για το κλίμα). Το κοινό ψήφισε επίσης για το αγαπημένο του έργο στο πλαίσιο του Βραβείου των Πολιτών, με το βραβείο να πηγαίνει σε ένα ιταλικό έργο, ενώ οι προσπάθειες και η αφοσίωση των νέων εθελοντών αναγνωρίστηκαν με το βραβείο LIFE4Youth, το οποίο απονεμήθηκε σε ένα έργο που επιλέχθηκε εκ νέου από την Ιταλία.

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε: «Η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, αλλά οι φετινοί φιναλίστ του προγράμματος LIFE προσφέρουν ελπίδα και έμπνευση για μελλοντικές λύσεις. Η διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και η προστασία της άγριας ζωής είναι ουσιαστικής σημασίας για την πράσινη ανάκαμψη και το ταξίδι μας προς την κλιματική ουδετερότητα». Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, δήλωσε τα εξής: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους φιναλίστ και τους νικητές των βραβείων LIFE για το 2021. Τα έργα LIFE αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα ατόμων που συνεργάζονται καθημερινά για την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας.

Τα έργα του προγράμματος LIFE συνδυάζουν την τεχνολογία, την καινοτομία, την εμπειρογνωμοσύνη, τη συνεργασία, αλλά πάνω απ’ όλα τη μεγάλη αφοσίωση για την παροχή έξυπνων λύσεων. Εύχομαι σε όλους σας συνεχείς επιτυχίες.» Μια κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξέτασε τους 15 φιναλίστ και επέλεξε τους τρεις νικητές, οι οποίοι με τα έργα τους συνέβαλαν εξαιρετικά στις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Επίσης, επέδειξαν αριστεία όσον αφορά τον αντίκτυπο, τη δυνατότητα αναπαραγωγής, τη συνάφεια με την πολιτική, τη διασυνοριακή συνεργασία και την οικονομική αποδοτικότητα. Περισσότερες πληροφορίες για τους νικητές και τους άλλους φιναλίστ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΥπ. Εσωτερικών: Και στα αγγλικά το αρνητικό τεστ στα οδοφράγματα
Επόμενο άρθροΚομισιόν: Νέα όρια στην χρήση ανιλίνης στα παιδικά παιχνίδια