Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια τροποποίηση της οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών, προκειμένου να περιοριστεί η παρουσία της ανιλίνης, μιας ουσίας για την οποία υπάρχουν υπόνοιες καρκινογόνων ιδιοτήτων σε ορισμένα χρωματισμένα υλικά παιχνιδιών. Τα νέα όρια θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της έκθεσης των παιδιών στην ουσία αυτή, η οποία αποτελεί συστατικό των βαφών στην κλωστοϋφαντουργία, στα δερμάτινα είδη και στις δαχτυλομπογιές και, ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρχει στα παιχνίδια. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να βάζουν αυτά τα παιχνίδια στο στόμα τους.

Η τροποποίηση προτείνει όριο 10 mg/kg για την ανιλίνη που υπάρχει σε δαχτυλομπογιές, όπου βρίσκεται σε ελεύθερη μορφή, και 30 mg/kg για την ανιλίνη που ανιχνεύεται σε υλικά παιχνιδιών από υφαντικές ύλες ή από δέρμα, η οποία είναι η χαμηλότερη συγκέντρωση που μπορεί να ανιχνευθεί με εξειδικευμένη δοκιμή για τον εντοπισμό της ουσίας όταν αποτελεί μέρος άλλων μειγμάτων.

Η οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών καθορίζει τα κριτήρια ασφάλειας που πρέπει να πληρούν τα παιχνίδια προτού διατεθούν στην αγορά της ΕΕ. Η σημερινή τροποποίηση έρχεται σε συνέχεια δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τα όρια της ανιλίνης που πραγματοποιήθηκε το 2020. Μετά τη θετική ψήφο της επιτροπής για την ασφάλεια των παιχνιδιών στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και μια τρίμηνη περίοδο ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η Επιτροπή ενέκρινε πλέον την τροποποίηση. Μετά την έγκριση των νέων οριακών τιμών, αυτές δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμοστούν 18 μήνες αργότερα σε όλα τα κράτη μέλη.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑυτοί είναι οι νικητές των βραβείων LIFE της ΕΕ
Επόμενο άρθροΗ ΕΕ αναζητεί απόψεις σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων